Blizzard vyvíjí i další mobilní tituly kromě Diablo:…

  diablo    mobilní hra    blizzcon 2018   

I pokud jste nesledovali letošní BlizzCon, nemohla vám uniknout kontroverze kolem hry Diablo: Immortal. Sál plný fanoušků natěšených na novou PC Diablo hru nebo alespoň remaster některé staré se totiž dozvěděl, že pro ně Blizzard místo toho chystá mobilní hru. A internet zaplavily stížnosti, nářky a více či méně povedené memy.

Navzdory tomu, že jak všichni víme, mobilní hry nejsou ty pravé hry, trh s mobilními hrami za poslední roky narostl přímo raketově. A Blizzard jakožto firma, jejímž účelem je hlavně vydělávat peníze, si toho samozřejmě povšiml. To je důvodem vzniku Diablo: Immortal a to je také důvodem toho, že Blizzard má údajně plány i na další mobilní hry. Allen Adham, výkonný producent a jeden ze zakladelů Blizzard Entertainment, a Wyatt Cheng, hlavní designer Diablo: Immortal, uspořádali na BlizzConu tiskovou konferenci, na které poodhalili roušku budoucího vývoje her Blizzardu.

 

"Pokud jde o přístup Blizzardu k mobilním hrám, faktem je, že mnoho z nás se během posledních pár let přesunulo od hraní primárně na počítačích k hraní na mobilech, kterým trávíme dlouhé hodiny. A proto nyní mnoho z našich nejlepších vývojářů pracuje na nových mobilních titulech napříč všemi našimi herními světy. Některé vznikají ve spolupráci s našimi externími partnery, jako Diablo: Immortal, mnoho dalších se vyvíjí pouze interně. Informace o nich budeme moci sdělit později. Ještě dodám, že Blizzard nyní vyvíjí mnohem víc nových produktů, než kolik jsme jich kdy vyvíjeli, a naše budoucnost je velmi zářná."

 

Dále se rozhovořili o sbližování mobilního, PC a konzolového hraní (jako jsme to viděli např. u Hearthstonu) a o tom, jak věrnost hry na mobilních zařízeních dosáhla takové úrovně, že je jejich kvalita srovnatelná s kvalitou na PC nebo konzoli. Tiskovou konferenci uzavřeli tím, že hlavním důvodem za vývojem Diablo: Immortal je snaha představit hru mnohem širšímu publiku. A že jiné týmy pracují na několika Diablo projektech pro zaryté PC fanoušky. Dá se tedy usuzovat, že vývoj jakékoli další mobilní hry bude mít podobné cíle – ne takové, aby tyto projekty nahradily danou herní sérii nebo aby se kvůli nim přerušila podpora her na současných platformách, ale aby se rozšířil dosah těchto her k širšímu publiku po celém světě.

Zároveň se však nedá popřít, že prezentace projektu Diablo: Immortal byla velmi nešťastná. Blizzard projevil naprostou neznalost a nepochopení nálady, která vládne mezi jejich komunitou. Snaha proniknout hlouběji na trh mobilních her je vzhledem k narůstající popularitě a výnosnosti tohoto zábavního odvětví pochopitelná, ale už méně pochopitelné je, kdy se Blizzard změnil z těch, kdo rozuměli svým komunitám, na někoho, kdo je upřímně překvapený z odporu, kterého se dostalo jejich nejnovějšímu Diablo projektu. Každý průměrný fanoušek Diabla (nebo koneckonců kterékoli jejich hry) by jim nejspíš řekl, že oznámit mobilní hru, JENOM mobilní hru a žádné nové nebo staronové Diablo na PC, je pro ně pořádný hřebík do rakve. Stačilo se zeptat.

A ani ptát by se koneckonců nemuseli, stačilo sledovat fóra. Mnohokrát se hovořilo o mobilních hrách od Blizzardu, většinou v souvislosti s některým hoaxem popisujícím údajný program BlizzConu nebo Gamescomu. A reakce fanoušků byla vždycky stejná. Mobilní hry si nechte, my o ně nestojíme. Blizzard tohle měl vědět. Jejich pochybení nespočívá ve vyvíjení mobilních her, ale v nepochopení toho, že tyto mobilní hry přinášejí nové komunitě, ne té současné. A současná komunita, která při nich věrně stála mnoho let, si zaslouží něco lepšího než mobilní hru, o kterou nestojí.

 

A to je dle mého názoru hlavním důvodem nechuti k Diablo: Immortal, toho, jak rychle se propadly akcie Blizzardu, a toho, že Blizzard je nyní terčem posměšků a nevole. Tím hlavním důvodem není fakt, že se Blizzard rozhodl vyvinout hru pro jinou platformu, než o jakou většina z nás stojí. Ale frustrace z toho, že náš oblíbený tvůrce herních klasik, které stále odolávají zubu času, nám už nerozumí. "Do you guys not have phones?" Až Blizzard pochopí, že tohle není ten problém, možná dovede začlenit mobilní hry do svého portfolia způsobem, který potěší nové hráče a neznechutí ty staré. Doufejme, že k tomuto pochopení dojde dřív, než začnou vydávat tu spoustu mobilních her, které podle svého vyjádření chystají.

 

Hrajete mobilní hry? Zajímá vás, jaké mobilní tituly Blizzard chystá, nebo byste si přáli, aby zůstali pouze u PC her?


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Gareth 23.11.2018 09:15

Zajímavý článek http://www.hrej.cz/novinky/2018/11/22/podminky-v-blizzardu-se-meni-musi-se-setrit-49671/

SolMane 11.11.2018 18:47

Na Blizzcone stacilo spravit nieco podobne ako Bethesda
" https://www.youtube.com/watch?v=OkFdqqyI8y4 "
Potom spustit trailer na Fiasko Immortal a oznamit ze to bude na mobily a nech si to kazdy prebere ale komunita Diabla by nemala totalne ziadne namietky , Pretoze by vedeli ze sa maju na co tesit ...

HonkL 10.11.2018 16:38

Průser ohledně mobilů je ten že na tom člověk nemůže hrát třeba 5 hod v kuse aniž by neměl kabel píchnutý na nabíječce.. Takže ve finále to je skoro jako kdyby měl notebook v posteli.. Jediná dobrá věc je že si zahraje max když pojede v MHD směr domů...

Reeki 09.11.2018 10:01

Tka nevím, všichni víme že blizz si vždy nechá pořádně zaplatit, chápu je to firma a ta musí vydělávat, jen, se trochu obávám, že s těmi mobilními hry šlápli trochu jinde a hra je směřováná na jinou hráčskou základnu, než je tvrdé fanouskovske jádro, které se si myslím cítí oprávněně naštvaně, jelikož blizz již delší dobu kalí hlavně na celou sérii diabla a BfA také není bůh ví jak parádní datadisk, který dle mého byl vydán hodně předčasně, také proto dostal přídavek BFA=beta for azeroth

Adamnpee 09.11.2018 10:53

Konečně se tu objevil normální příspěvek se skvělým názorem. Naprosto souhlasím, jen je mi víc špatně z komunity, která se teď kolem Blizzu točí, též bych s těmi lidmi ani žádný kontakt nechtěl. (Viz. To kupování fake dislajků na nový trailer Diabla... a pak se ještě diví, když to YT algoritmus smaže, fakt komunita plná hoven.)

Ysu 09.11.2018 14:01

@Adamnpee
Tak koukám opičko, že si z druhé strany těchto komentářů emigroval na první. Nu což, jak vidíš s chutí sobě vlastní ti opět přidám komentář k tvému "vyjá...dření".

Jsme-li my, jak říkáš "komunita plná hoven", tak dávej bacha, aby tě někdo v těch sračkách řádně nevykoupal, protože přesně to by si potřeboval.

Sabejno 10.11.2018 08:14

@Ysu Největší retard jsi tady zatím ty, klávesnicový hrdino.

Ysu 10.11.2018 20:06

@Sabejno
Jééé "klávesnicový hrdina" to je hééézkýýýý

kck 09.11.2018 09:26

Jako oblíbenec her od Blizzardu řeknu jen... Dejme tomu čas, mobilní verze Diabla sice není to co fanoušci tohoto titulu očekávali, oznámení přišlo v nevhodnou chvíli ale věřím že Blizzard tím vůbec nechtěl říci co si všichni myslí a k dalšímu pokračování Diabla na PC dojde, dříve nebo později, jen doufám že tu dobu trošičku zkrátí a nebude se opakovat D2 -> D3...

Adamnpee 09.11.2018 11:58

Ehhh... Na Diablu IV se už musí dávno pracovat. 👌

R3D 09.11.2018 06:53

Osobně si myslím, že hra na mobil není špatný nápad, bude to podle mě OK. A Diablo se na to hodí. Jako velký fanda Diablovek jsem spokojený. Spíš co je špatné, je to, že Blizzard skrz to dělal takový hype a čekal že všichni budou nadšení. Přitom muselo být jasné jak to nakonec dopadne, ale ne, ještě se pak diví za tak velkou kritiku. Kdyby k tomu přistoupil hned od začátku jinak, nemuselo se jim to tak vrátit.

Kischi 08.11.2018 22:17

Tady se zapomíná hlavně na to že Blizzard vlastně už dávno neexistuje je to jen název pro fandy. Stejně jako Škodovka sice se to tak jmenuje ale bez Wolksvágenu si ani neuprdnou a dělají jen to co jim WV dovolí. A stejně tak je na tom Blizzard můžou už dělat jen to co jim v Activisionu povolí nebo nařídí a kdo věří že Blízz může Activisionu do něčeho kecat je jen naiva. Hned jak jsem uslyšel o spojení Activision-Blizzard jsem věděl že to půjde od deseti k pěti a taky to tak je. Blizzu šlo vždy o komunitu a pak prachy. Aktivisionu o prahy a prachy tak že je jasné kdo to tam vede a proč staří bardi museli z Blizzu pryč.

Adamnpee 09.11.2018 05:41

Wau, hloupější názor jsem ještě neslyšel. 😂😂

zahadum 09.11.2018 13:02

@Adamnpee, no vidíš...aj napriek tomu,že o tom vieš prd chlap napísal pravdu...vieš dať aj nejaký protiargument alebo si len proste potreboval v piatok tresnúť kravinu ? Activioson kúpil akcie vo výške 51 % z portfólia...je teda zo zákona väčšinový vlastník alebo ináč..MAJITEL ! on rozhoduje čo sa bude robiť..alebo nerobiť..a ak sa bude robiť tak podľa toho ako on chce....VW je väčšinový majiteľ škodovky...volať sa to môže ako chce ale majetok je to VW a sype to lové do D...teda Deustchland kapišto ? purdeto

Hromovapest 08.11.2018 22:03

Náhodou to Diablo bude na mobilu pecka. snad bude jednou i wowko na mobilu.Lidi remcali vždycky.A vždycky budou.

Dickinson 09.11.2018 22:18

A trollové vždycky trollej ... a tobě to nějak nejde čéče

Sabejno 10.11.2018 08:15

@Dickinson Jenže to, že pár idiotů brečí na fórech ještě neznamená, že hra nebude hraná a že se na ni určitá část hráčů netěší.

Hromovapest 11.11.2018 01:04

@Dickinson Tak trolluj bebíčko. Už se těším na wowko na mobilu.

Valohran 08.11.2018 20:59

Doufám, že tohle neudělají jednou wowku. Mobilní hry nepovažuju za zlo, jako zabavení se v mhd nebo v čekárně jsou v pohodě. A jak se píše v článku, chápu, že je pro Blizz ekonomicky výhodné na tenhle trh expandovat. Ale není to nic pro mě, když si chci zahrát, tak na počítači a mrzelo by mě, kdyby WoWko nechali ležet a místo něj vyvalili pro mě bezcennou mobilovku. Upřímně soucítím s fanoušky Diabla.

Gareth 08.11.2018 20:20

Už dlouho nic pořádného nevydali, i to wow mě baví míň a míň.

Esperanta 08.11.2018 22:00

Já dala před pár dny unsubscribe. Čuchala jsem, že BfA bude mít nedostatečnej obsah a teď se mi to potvrdilo. Expení bylo to jediný, co mě na tom datáči bavilo... já to věděla, proč nemám spěchat.

Hromovapest 11.11.2018 16:13

@Esperanta Závidím těm co nemají ve wowku co dělat. Všechno vyfarmený a získaný. Všechno se vším a všude na maximum. To holt na jednoho přijde jednou takhle nuda.
Možná to bude tím že jste to hráli roky 24 hodin denně a teď už nemáte co kde ve Wowku plnit nebo farmit.

corpsen 12.11.2018 18:17

@Hromovapest něco na tom bude, bohužel jsem na tom stejně, nějak mě to nenaplňuje

Hromovapest 12.11.2018 20:46

@corpsen Já jsem asi hodně vděčný hráč za těch 14 let na offiku. Já si udělám hrnek kafe a třeba jen čtyři hodiny si farmim kytky a kameny.A do toho zajdu BG.
Večer objedu všechny WQ.
Nebo je prolítávám kontinenty.Když se mě nechce vůbec nikam jít raid ani BG
Jinak nemam splněný spusty questů po světě.Achivmentu. Mountů petů raidů na všechny obtížnosti v pvp spousty atd....prostě nudit se tu nemma šanci :-)
Ale taky jsou dny že se nepřipojím do wowka.Ale není to třeba víc jak 2 dny. :-)

Esperanta 22.11.2018 11:25

@Hromovapest Všechny achievementy nemám ani náhodou. Nemám třeba ani loremastera. Nemám spoustu mountů. Reputací taky. Už se mi prostě ale v té hře nechce trávit čas. Konec.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet