Legacy server? Tak jo!

  Legacy    Vanilla    Blizzcon   

Už delší dobu se táhne spor Blizzard vs. free servery. Důvodem je převážně to, že lidé si chtějí užít starších expanzí bez toho, aniž by jim Blizzard poskytl alternativu. To se však změní. Byly tu spory ohledně serveru Nostalrius, který vše nakonec přestěhoval pod záštitu projektu Elysium. Jenže i ten se nedávno potýkal s problémem.

 

Proč tyto servery vlastně měly takovou popularitu? Nabízely totiž možnost nostalgického hraní úplně první verze hry World of Warcraft, tzv. Vanilly. Kdo by nechtěl zavzpomínat, že? Mnoho lidí bylo i je názoru, že WoW je čím dál víc "casual", tedy lehčí na hraní. Taková věc jako splnit quest nebo zabít elitu nyní nepředstavuje takový problém, jako tomu bylo dříve. Dříve jste si každé maličkosti cenili. A přesně toto byl hnací motor každého příznivce již zmiňovaných free-server projektů.

 

Komunita již Blizzardu dříve navrhovala, aby společnost začala s provozem tzv. legacy serverů, které by nám umožnily podívat se zpět do ranných časů samotného WoW legální cestou. Blizzard by tím získal zpět valnou část komunity, která se od oficiálních serverů již odklonila. Dále by kompletně eliminoval konkurenci podobných projektů a především by tím kompletně předešel soudním sporům. Zkrátka by to znamenalo pro Blizzard pouze přínosné plus. Komunita společnost již delší dobu těmito otázkami neustále zasypávala a samotný Blizzard se však rozhodl hrát mrtvého brouka.

 

Dneškem se však věci mění. Během zahajovací ceremonie nám J. Allen Brack odhalil, že Blizzard volání komunity ohledně legacy serveru vyslyšel. Dle jeho slov to bude trošku delší cesta, nicméně společnost již na vývoji pracuje. Pravděpodobně se bude i jednat o jakýsi "remaster", jelikož nám byla slíbená autentická Blizzard kvalita a Vanilla ve svých začátcích čítala i mnoho bugů. Legacy server ponese název World of Warcraft: Classic.

 

Jedno je však jasné. Bude nám dána možnost buď v příběhu pokračovat nebo se nostalgicky vrátit do dřívějších časů. Osobně jsem rád, že hráčům bude představen výběr a každý si dle sebe vybere to, co mu sedí nejvíce.

 


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Yuuka 06.11.2017 06:24

Tipuju že dobrá polovina lidí co zde co chce po Blizzardu Legaci servery nikdy původní WoW nehrála a netuší že to bylo občas docela peklo. Tak se na to podíváme.
1) Povolání. Byly vše jen ne vybalancovane. Sice všichni měly 3 talentove stromy, ale použitelnost některých byla značně diskutabilní. Např. pokud jste chtěly tankovat s Paladinem potřeboval jste osobního healera. Další na tom byli podobně.
2)Aukce. Jste zvyklí že jdete do aukce a tam najdete a koupíte to co potřebujete. Dříve to tak nebylo. Každé město mělo svoji aukci takže se klidně stalo že daný item jste sehnali až ve třetím městě nebo třeba vůbec a nebo jste na něj neměli goldy.
3)Goldy těch jste měli opravdu málo. Až po 25 lvl jste začali pomalu nacházet questy za které jste dostaly i 1zlaťák.
4) Mount. Prvního Mounta (60%) jste získali na 40lvl a vyšel vás na rovných 100 zlatých. Ano 100. Netřeba říkat že ne každý na to měl. To ještě šlo ale druhého (100%) to už bylo těžší tam jste potřebovali 1000 a to sehnat v původním WoW byl opravdu problém. Takže těchto hráčů bylo opravdu málo. A navíc všechny mounti vám končili v inventáři žádný speciální panel nebo tak podobně.
5) PvP. Přihlašování do PvP byl celkem oříšek. Musli jste čekat u vstupu do PvP instance jediné tak se dalo do PvP zón dostat a čekali jste tam hodiny ano klidně i několik hodin. Mnohokrát se stávalo že se prostě čekají hráči sebrali a šly ke vstupu druhé frakce a tam se spolu pobily.
6) Dungeony. To také nebyla lehká záležitost. Pokud ste sehnali lidi tak jste měly 60% hotovo. Pak se jen dopravit na místo vstupu a hurá do podzemí. Tedy pokud jste měli klíč. Některé Dungeony vyžadovali klíč a nebo alespoň přístupový quest.
7)Herbalism pokud jste sbírali kytičky pro raid tak to byl opravdu problém. Místa kde rostli bylo jen pár a tech kytek tam také moc nebylo a nejhorší bylo to že podobný nápad jako vy mělo í dalsich 30 lidí. V té době člověk opravdu miloval PvP servery.
Alchymisté. Kdo se dál na dráhu alchymisty měl trochu problém. Na lektvary a podobně jste porebovaly alchymisticky stůl. Na začátku vám stačil ten ve městě ale pak jste potřebovali lepší a ten byl ve hře jeden. A nacházel se v Sholomanci. Ano tam a v té době to nebyl dungeon ale raid 10men. Ano dámy a pánové tak to bylo. Jo a ještě jste potřeboval klíč.
Tech věci které v te době nebyli, ale dnes považujete za samozřejmost je víc. Malé batohy pomalé expeni atd....
Pokud ale dokážete tyto nedostatky překousnout čeká vás královská zábava na hodně dlouho. Než jen se dostanete do raidu bude to trvat několik týdnů.

Lockdaar 06.11.2017 08:50

Ještě by se nemělo zapomínat na poplatek cca 500g za vstup do Naxxramasu po splnění těch všech dlouhých prequestů nebo že neexistovaly dual talenty - za každou jednotlivou změnu se platil poplatek, který se vždycky navyšoval do větších a větších čísel takže když často budete chtít měnit specializaci, můžete pak platit i 100g nebo i tuším víc což vás v podstatě nutí jet furt stejnou specializací, na všechno se muselo chodit k vašemu class trenérovi, taková samozřejmá věc jako je dnes auto dismount nebyla - muselo se na všechno víc klikat a pokud si pamatuji, museli jste si i ručně kleknout abyste se mohli najíst/napít, když jste letěli třeba ze Stonetalonu do Thunder Bluffu museli jste letět zbytečně dlouhou obklikou přes Crossroads v Barrens (nešlo to rovnou přímou trasou jako většinou to je dnes) což zabralo zbytečně času ale takhle dřív Flightmaster fungoval a mnoho dalších malých/velkých detailů, který dnes bereme jako samozřejmost, v tý době nebyly.
Taky jsem si říkal, když vidím ten hype, jestli skutečně všichni ti natěšenci tenkrát opravdu hráli a nevsadil bych na to, jelikož mi přijde, že někteří to tvrdí jenom proto, že je to trendy a cool dneska říkat že jsem hrál vanillu Zajímá mě fakt, kolik lidí to bude skutečně potom hrát a na jakých číslech se dlouhodobě vanilla udrží.

Yuuka 06.11.2017 10:44

Myslím že to hodně lidí zkusí. Pak zjistí že to není žádný med a hru opustí ještě před dosažením 40lvl.
Ano tak to bude a v chatu bude ve většině případů kde najdu.... jak udělat...
Mody moc fungovat nebudou a bude trvat než někdo nějaké udělá. Pokud vůbec.

Lockdaar 06.11.2017 11:29

@Yuuka taky si myslím, že to možná tak nějak přibližně bude. Dost lidí podle mě odradí taky hlavně to, že nebude žádný in-game quest helper jako je to dnes a bude to možná zase úplně stejně jako tenkrát, že jsi měl spuštěný zároveň wow a wowhead v prohlížeči a na každý quest jsi přepínal a díval se na wowhead nebo thottbot a tohle zabralo tak někdy dvojnásob času na splnění questu než je tomu dnes. Ale možná že časem vznikne Quest Helper addon pro vanillu jako se tenkrát používal hojně ve Wotlk.
Jsem taky zvědavý, kdy ten legacy server spustí, vím že to asi určitě nebude spolu nebo nějak po vydání BfA ale zajímá mě jak tohle načasují, aby to třeba nezpůsobilo zbytečně velký odsun lidí z retailu který to budou chtít vyzkoušet např. v době průběhu/progressu nějakýho patche s novým tierem nebo tak.

Martins911 09.11.2017 11:54

@Lockdaar ty qh už jsou dokonce podle verze hry na těch freečkach máš odkazy.

Ra1soN 05.11.2017 11:43

Lidi myslíte že to bude tak že vyjde vanilla a pak z ní bude burning crusade a pak lich king.. že to pojede celé znovu nebo to bude JEN vanilla ?

j9a2per1990 05.11.2017 11:55

To právě všechno záleží na úspěchu vanilly, rozumíš. Jestli to bude vynášet, jestli to bude mít kladná čísla, bude to pokračovat dál a Blizzard do toho zainvestuje jak svůj čas, tak i peníze. Teď ale těžko odhadovat.

Martins911 05.11.2017 15:44

Nedivil bych se kdyby to tak nebylo koneckonců je to expanze na dalších 10 let

Rreezznniikk 05.11.2017 10:33

Pokud do těch her naserou dnešní vymoženosti jako LFR a podobně, nikdo to hrát nebude, ale i tak to budou mít težké, nevím proč by někdo z freečka měl jít na placené (a já myslím že poplatky jistě budou) realmy, které v podstatě nenabízí nic navíc než už lidé na freečku mají. Žvásty typu bude to bez bugů a nebude to padat si nechte pro sebe nejsme v roce 2007 ale v roce 2017 a tohle všechno je dávno podchycené. Jsem zvědav jak se k tomuto Blizzard postaví, třeba to bude jen psychologický pocit, že hrát na retailu bude lepší.

j9a2per1990 05.11.2017 11:50

Kamaráde, já ti hned řeknu proč.. Když jsem začal po všech těch letech na oficiálních realmech hrát na Nostalriusu, úplně to dostalo. Server běžel snad něco kolem jednoho roku a na konci jsem měl na svém mainovi R13 a něco kolem nějakých 27% do dalšího, posledního ranku. Jen tohle to PvPčkování na capu mě stálo nějaký tři měsíce po 4, 6 a ke konci i 8 hodinách denně a teď myslím úplně každý den.. Nebudu se tu rozepisovat, co všechno to obnášelo a co všechno se kolem toho točilo, každopádně, jednoho dne, přijdu domů a už jsem se nepřihlásil.. Nedokážu ani po té době popsat moje pocity, když mi došlo, stejně jako všem ostatním, kolik jsme investovali času do "fan" projectu spuštěného někde kdesi v garáži partou nerdů. Trvalo nějakých 10 měsíců, po kterých už prostě byly všechny naděje pryč, než jsem svou postavičku opět viděl, ale už s jasným uvědomím, že to kdykoliv může zase skončit. Projekt Elysium, který právě měl nahradit Nostalrius, se od začátku potýkal s velkými vnitřními problémy a byla otázkou času, kdy se to zlomí zevnitř. Nedávno se tak opravdu stalo a chceš něco říct? To byla poslední kapka, vážně.

Jestli Blizzard přijde, ať už s čímkoliv, co bude mít oficiální podporu, co bude mít nějaký dlouhodobější smysl, půjdu tam, zaplatím.

Toto, přesně toto je nejhlavnější důvod, proč jděte s nějakým freečkem do prdele..

Lockdaar 05.11.2017 14:05

Rreezznniikk před více jak rokem jsem vyzkoušel na cca 1.5 měsíce server Kronos na vanillu, což byl údajně jeden (zdůrazňuji) z nejlepších a nejkvalitnějších serverů, když ještě tenkrát existoval i Nostalrius a byl ten hype okolo toho. Ano máš pravdu, že není rok 2007 ale 2017, ale i přes to na dnešní dobu není evidentně možný provozovat na simulátorech v nějaký hratelný podobě aspoň srovnatelný s retailem přes 12 let starou hru. Na Kronosu jsem zažil tenkrát celkem 3x propadnutí do textur (v podstatě úplně samovolný při lvlování), častý lag spikes/dc byly na denním pořádku, tuším že se mi ani jednou nepovedlo za tu dobu nalogovat do hry na první pokus (vždy minimálně tak 2-3 pokusy než mě to konečně hodilo do výběru postav), takový věci jako bugnutý questy/NPCčka snad ani nebudu zmiňovat kolikrát jsem na to narazil, AQ/Naxxramas nepřístupný atd. - úplně všechno vypisovat nebudu. Největší rage/vysoký tlak jsem ale chytal u těch rollbacků který se tam vyskytovaly - během cca hodiny (!) se vyskytly 3 zhruba 10 minutový rollbacky, takže samozřejmě nasbíraný věci na quest/nějaký padnutý equip/xpéčka/goldy byly v háji. Už tehdy po tomhle jsem přemýšlel nad tím, jestli má cenu na něčem takovým vůbec smysl hrát a jakmile na Kronos přišel odněkud DDoS útok, kvůli kterýmu byl celej server úplně odstavenej, nebylo nad čím už vůbec váhat a následovala odinstalace. Ten server byl tuším snad měsíc mimo provoz ale to už jsem si lvloval alty na retailu. Nevím, jestli jsem měl jen na tom Kronosu pech, ale kamarád, co hrál na Nostalriusu tenkrát tak taky říkal, že tam se rollbacky/bugnutý questy/dc atd. taky vyskytovaly, někdy prý i hojně...
Upřímně obdivuju ty lidi, kterým něco takovýhleho nevadí a hrajou na takových freečkách dál, vy musíte mít fakt nervy ze železa nebo nevím já to vydržel necelý 2 měsíce a víc bych asi fakt nedal - pro mě je něco takovýho prostě nehratelný. Sice jsem hodně freeček nezkoušel, ale když vidím z vlastní zkušenosti, jaký problémy jsou u 12 let starý verze wowka, tak fakt nevěřím těm jedincům, kteří tvrdí, že na freečkách lze hrát plnohodnotným způsobem jako na retailu, nevěřím...
Naopak, hraní vanilly na retailu nebude lepší jen z nějakýho psychologickýho pocitu nebo nějakýho podobnýho nesmyslu ale bude lepší z toho faktu, že tam se takovýhle věci díky jejich kvalitní podpoře/údržbě vyskytnou snad ani nemůžou - rozhodně v žádným případě aspoň ne v takový míře.

Akari 04.11.2017 17:46

Bugy opraveny ☑ bossové s normálními čísly ☑ povolání vybalancované ☑ raid progress pár dní ☑ f**k you blizzard BabyRage zničili jste vanillu BabyRage jdu hrát na freečko, kde to bylo ještě těžká hra BabyRage

Akari 04.11.2017 17:03

Tak aspoň už víme, kdo chtěl tu Chromie zabít v tom scenariu

Akari 04.11.2017 16:42

Stejně se zase najde početná skupina lidí, která budu tvrdit jak je to špatné, jak to Blizzard pokazil a půjdou hrát na freečko.

cerberos 04.11.2017 11:48

já bych byl pro,pokud to bude i s talentama u class jak bylo ve Vanille asi si opráším fire mága a bude tooooooooočo ona ta Vanilla byla super těžká ale super... každou věc i itemy ve stylu green jste si vážili každou reputaci,s lítáním by byl sice konec ale i tak......

HonkL 04.11.2017 08:46

Tak kde jsou ty borci co tu kecali ty kecy že to nikdy nevznikne ?? !!

Lockdaar 04.11.2017 09:34

Já se spíš přikláněl z logickýho hlediska k tomu a zřejmě i mnozí další lidi, že legacy servery vzniknou, až Blizzard přestane nějak wow dál rozvíjet. Překvapilo mě, že s tím přišli už teď vzhledem k vydařenýmu Legionu.
Snad teda teď zvládnou vývoj novýho datadisku a prakticky úplně nový hry zároveň. Nelíbilo by se mi, když by byl třeba nový datadisk na úkor legacy serveru nějak ošizen na obsahu a kvalitě.
Jsem fakt zvědavý, kolik si vanilla skutečně teda získá lidí a na jakých číslech se udrží. Zpočátku hype bude bezesporu obrovský, mám jen obavy, aby kvůli tomu ale nevzniklo několik desítek realmů, který by pak po opadnutí hypu zely jen prázdnotou nebo aby nenastala nějaká podobná nechtěná situace (když budu počítat s tím, že žádný cross-realm systém asi nebude vzhledem k tomu, že je to vanilla). Rád bych věřil tomu, aby se vanilla postupem času udržela nad hranicí dejme tomu půl milionu aktivních lidí nebo aby jich bylo zkrátka dostatek na plnohodnotný hraní.

Martins911 04.11.2017 09:52

@Lockdaar vydařený datadisk to byl pouze z hlediska PVE pro PVP hráče to byl strašný propadák a řekl bych že wow classic bude spíš pro PVP hráče pokud zachovají základ Vanilly aspoň teda doufám.

Moonraven 04.11.2017 00:29

Berte to pozitivně,Honzaj bude hrát vysněnou Vanillu a třeba se naučí točit,erm :-)

bulljoker 03.11.2017 23:34

klidně za to zaplatím, ale prostě pořád je v tý vanille unbalance a aliance má navrch.. nebyl bych naštvanej za nějaký upravy,ale samozřejmě tu bude X haterů i dalších X lidí co by za to byli taky rádi

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet