Spor o značku DOTA mezi Valve a Blizzardem je u konce

http://media.wowfan.cz/BlizzardDota
A je to konečně tady, vleklý spor mezi společnostmi Blizzard a Valve je u konce! Dohodli se mimosoudní cestou. Tento jev není v herní nebo IT oblasti tak častý, jak bychom si přáli. Většinou spory končí v soudních síních, kde si to rozdávají mezi sebou dobře oháknutí právníci, podobně jako v hráči v Dotě. Celý spor je velice ožehavý. Jedni se přiklání na stránku Blizzardu, jelikož DotA je založena na jejich módu ke hře WarCraft 3: the Frozen Throne. Jiní se přiklání na stranu Valve, které si značku zaregistrovalo a navíc má na své straně IceFroga, jednoho z tvůrců tohoto populárního módu. Já se v tomto krátkém článku nebudu přiklánět ani na jednu ze stran, jelikož bych skončil ukamenován jako nejeden z redaktorů na jiných webech, kteří o tomto psali. :)
Celé to začalo, když Valve oznámilo Dotu 2, Blizzard o chvíli později svou Blizzard DOTU. Potom si ale Valve zaregistrovalo u patentového úřadu ve Spojených Státech značku DOTA, což se nelíbilo Blizzardu a podal stížnost. Dle Blizzardu má značka DotA zůstat komunitě. Mnozí se domnívají, že Blizzard zaspal a začal žárlit. Internetem se taky nesou zvěsti, že IceFrog chtěl dělat na pokračování Doty pro Blizzard, ale ten jej odmítl a proto šel do Valve. Konečným důsledkem dohody je, že Valve bude značku DOTA používat pro svůj titul Dota 2 komerčně a Blizzard bude moci značku používat nekomerčně v rámci W3:TFT a SC2 komunity. Zároveň však přejmenuje svůj chystaný titul Blizzard DOTA na Blizzard All-Stars. Hlavním rozdílem mezi oběma hrami je ten, že DOTA od Valve je samostatnou hrou a DOTA od Blizzardu je módem k StarCraftu 2. Samozřejmě najdeme i jiné drobné rozdíly, ale mechanika hry je stejná, jako u původní Doty. Rob Prado, výkonný viceprezident pro herní design, se k celé problematice vyjádřil následovně:
Blizzard i Valve uznávají, že nakonec jde jen o to, aby hráči měli možnost hrát hry, na které se těší, takže jsme rádi, že jsme dospěli k dohodě, která pomáhá oběma společnostem soustředit se právě na dělání her (...) V rámci této dohody změníme název z Blizzard DotA na Blizzard All-Stars, což nakonec lépe odráží podstatu naší hry. Těšíme se, až budeme moci později o tomto projektu prozradit více.
Gabe Newell, spoluzakladatel a ředitel společnosti Valve, ještě k Robovi dodává:
Jsme rádi, že jsme se mohli takto dohodnout s Blizzardem a nemusíme to řešit způsobem, který by neprospěl nikomu. (...) Oba se chceme zaměřit na to, na čem našim fanouškům záleží, na vytváření vydávání skvělých her pro naše komunity.
Jedno je jisté, obě firmy mají mezi hráči dobrou pověst a jsou známy, že umí dělat kvalitní hry s dobrou hratelností. Pokud se chcete dozvědět více, navštivte náš partnerský portál Games.cz nebo si přečtěte obsáhlý článek na Playzone.cz, jehož autor patrně nemá Blizzard příliš v lásce a dává to v článku jednoznačně znát. Na kterou stranu se přikláníte? Jste rádi, že si to firmy vyříkaly mimosoudně? Co říkáte na obě hry? Která bude úspěšnější? Která bude tím pravým nástupcem legendární DOTY?

Naposledy upravil/a Astra 14.05.2012 v 07:32:00.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Snake Plisken 18.05.2012 15:39

N!ghtmare
Já zas četl (cca týden zpět) na officiálních FB stránek Doty2, že bude FREE pro všechny, ale půjde si koupit nějaké bonusy. Co přesně ty bonusy znamenají a jestli je to už 100% potvrzené nenapsali.Jinak k těm EA: Možná proto vyhráli anketu nejhorší Americká firma roku
Bonusy. Pod tím si představím F2P model jako u Team Fortress 2, ale nechce se mi věřit, že by to dávali hned zadarmo.Jinak ta anketa s EA... co jsem slyšel, tak se na netu spojilo dost haterů, aby hlasovali pro EA, takže bych ty výsledky nebral až tak vážně, jelikož jsou i horší firmy. EA má prostě špatnou pověst.

N!ghtmare 18.05.2012 15:13

Snake Plisken
POkud vím, tak Dota 2 má být zdarma jen pro některé hráče, kteří budou pomáhat nováčkům a ještě ani nebylo přesněji uvedeno, jak to bude.S EA je to velice zvláštní a srandovní. Ta firma je 5 let ve ztrátě a momentálně mají dluh 2,5 MILIARD USD! Což je opravdu pěkná pálka. Ta firma neumí hospodařit, ...
Já zas četl (cca týden zpět) na officiálních FB stránek Doty2, že bude FREE pro všechny, ale půjde si koupit nějaké bonusy. Co přesně ty bonusy znamenají a jestli je to už 100% potvrzené nenapsali.Jinak k těm EA: Možná proto vyhráli anketu nejhorší Americká firma roku

Snake Plisken 15.05.2012 22:00

N!ghtmare
wall of text
POkud vím, tak Dota 2 má být zdarma jen pro některé hráče, kteří budou pomáhat nováčkům a ještě ani nebylo přesněji uvedeno, jak to bude.S EA je to velice zvláštní a srandovní. Ta firma je 5 let ve ztrátě a momentálně mají dluh 2,5 MILIARD USD! Což je opravdu pěkná pálka. Ta firma neumí hospodařit, jak se ukázalo u SWTOR, jehož vývoj stál něco mezi 200 - 300 miliónů USD a návratnost? Ta je v nedohlednu, ale pokud si ta hra udrží 1 mil. platících hráčů pár let, mohlo by se to zaplatit.

Terth 15.05.2012 19:02

Dota co sa hra ešte na warcraft 3 Ft je podla mna najlepsia . nema sice grafiku a ine veci ale ked niekto začne napodobnovat nejaku hru len aby si zarobil.. neuznavam

N!ghtmare 15.05.2012 14:04

Přesně tak Valve si může dovolit prodávat hry s 90% slevou a nebo vydat Dotu2 zdarma i poté, co na ní usilovně dva roky pracují, protože ze Steamu se jim sypou nemalé peníze. Navíc je to celkem chytrý tah - když vydají Dotu2 zdarma, tak tím nalákají hráče HoN, LoL a Dota1, kteří si stáhnou steam (protože jinak D2 hrát nejde) a tím se dostanou k utilitce Steam, kterou si nejde neoblíbit a tím pádem je větší šance, že přes něj i budou nakupovat hry.Oproti tomu Blizzard vydělává na tom, že prodává svoje hry. Kdyby bylo WoW zdarma, tak Blizzard zkrachuje. Ovšem nemůžeš tvrdit, že Blizz je špatná společnost, protože se alespoň snaží dělat hry pořádně, když už po nás chtějí tolik peněz. (Zas pravdou, že spojením s Activision mě taky nasrali. Activision nesnáším jsou to vyděrači. Jejich COD je furt stejné a vydávají každý rok to samé, jen tomu dají jiný název a ještě po nás chcou tolik peněz. Navíc Elite není zdarma. COD jsem přestal hrát.)Ovšem podívej se na takové EA -> Těm nezáleží na tom, jestli je hra kvalitní a jestli je vůbec dokončená. Nejdůležitější je pro ně co nejlepší reklamní kampaň, aby co nejvíce prodali, ale že je jejich hra nehotová a 80% komunity by nejraději chtělo zpět peníze, to už je jim jedno. (viz Battlefield 3. Už je to 3/4 roku a hra má stále tak neuvěřitelné bugy, že bych i uvěřil, že se jedná o pre-alpha verzi. - to u her od Blizz a Valve nevidíš)

14.05.2012 20:31

milanko: to bude spis tim ze blizz nema multy herni prodejnu, a prodava jen svoje produkty kdyby tam melo valve jen svoje hry tak by tam taky nepachla ani noha prootze by si vsichni koupily max CSko nemluve o tom ze valve si taky nahrabe jak prase uz jen za torchlight chcou v evrope 500 a v americe 400 takze skutecna hodnota muze bejt nekde kolem 250kc pro vyvojare a studio zbytek shrabne marketing a valve

milanko 14.05.2012 17:55

Blizzard odkedy sa spojil s Activision len hrabe peniaze kto sa vyzná dá my za pravdu tak je to aj s produktami blizzardu ktoré keď maju aj dobrý nápad a nezárabaju tak je koniec Valve je uplne iná firma a valve top je ako aj svojim nápadom steam Blizzard sa snaží len umelo udržať ale kvalita hry je míľe od kvality príbehu.A keď sa vrátim ku tébe DOT Ani valve ani Blizzard nemôžu byť páni trhu Blizzard NEMAL predávať majitelom hier Hon A Lol A ďalších práva na postavy mapy a nápad ich chyba nikto iný sa o túto komunitu nestaral Hon aj Lol su len easy hry ktoré chcu zarábať na bonus postavach čo sa vôbec nehodí do DOTY. DOtA ako nápad taký je takímy to B hramy spitvorený k plaču dúfam že ak sa to chopia bude to dobré už je mi jedno že All Stars Blizzardu je len reakcia na úspech B hier valve sa zas snaží spraviť niečo pre komunitu(možno) uvidíme viem že keď sa do niečoho blizz da spravi to dobré ale proti valve marketingu nebude mať šancu možno kvalitnejšia hra od blizzardu bude neuspešna lebo budú ako poznam blizz pýtať nehorazne prachy ale aj a hlavne kvôli tomu že steam ma denne 150 milionov zhliadnuti kupujucich hračov zatial čo Blizz store ledva 10 mil. uvidíme bol by som rád keby Blizz A Valve prinesu konkurenciu do DOT a zvýšia laťku a údržby hier.

Cecil 14.05.2012 16:47

Snake Plisken
Zajdi se podívat do diskuze na Games.cz. Tam jsou takoví hateři, kteří říkají, že si Blizz chce jen nahrabat peníze.
Čemu se divit když 80% těch lidí WoW naposledy hráli před x lety, k tomu na freečku kde tehdy nefungovalo téměř nic. Navíc nadávat na Blizzard a WoW je čímdál víc mezi těmato lidma cool.

Snake Plisken 14.05.2012 16:34

N!ghtmare
Nevíš jak je na tom podpora Valve? Perfektně! Blizzard a Valve jsou poslední solidní společnosti v tomto oboru, které nehledí jen a pouze na peníze, ale také na hráče a jejich požadavky. Valve na peníze hledí ještě méně (pokud jde o hry), protože jim Steam sype víc než dost. Mimo to podpora skrz Steam je brilantní. Jak říkám Blizzard a Valve jsou TOP (ne jak prohnilé EA či Ubisoft )
Zajdi se podívat do diskuze na Games.cz. Tam jsou takoví hateři, kteří říkají, že si Blizz chce jen nahrabat peníze.

N!ghtmare 14.05.2012 16:29

Gustafa
Nevím jestli to tady už někdo zmiňoval, ale třeba Blizzard má hodně dobrou podporu a která hra od Blizzardu nebyla dobrá? Nevím jak je na tom podpora Valve, ale Bnet2 + blizzard support se mi velice líbí. Takže v tento moment kdy jsem hrál naposledy klasickou dotu bych šel spíše do Blizzard All-stars než do Doty 2, ale uvidí se jak ty hry budou vypadat až je uvidím hotové.
Nevíš jak je na tom podpora Valve? Perfektně! Blizzard a Valve jsou poslední solidní společnosti v tomto oboru, které nehledí jen a pouze na peníze, ale také na hráče a jejich požadavky. Valve na peníze hledí ještě méně (pokud jde o hry), protože jim Steam sype víc než dost. Mimo to podpora skrz Steam je brilantní. Jak říkám Blizzard a Valve jsou TOP (ne jak prohnilé EA či Ubisoft )

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet