Spor o značku DOTA mezi Valve a Blizzardem je u konce

http://media.wowfan.cz/BlizzardDota
A je to konečně tady, vleklý spor mezi společnostmi Blizzard a Valve je u konce! Dohodli se mimosoudní cestou. Tento jev není v herní nebo IT oblasti tak častý, jak bychom si přáli. Většinou spory končí v soudních síních, kde si to rozdávají mezi sebou dobře oháknutí právníci, podobně jako v hráči v Dotě. Celý spor je velice ožehavý. Jedni se přiklání na stránku Blizzardu, jelikož DotA je založena na jejich módu ke hře WarCraft 3: the Frozen Throne. Jiní se přiklání na stranu Valve, které si značku zaregistrovalo a navíc má na své straně IceFroga, jednoho z tvůrců tohoto populárního módu. Já se v tomto krátkém článku nebudu přiklánět ani na jednu ze stran, jelikož bych skončil ukamenován jako nejeden z redaktorů na jiných webech, kteří o tomto psali. :)
Celé to začalo, když Valve oznámilo Dotu 2, Blizzard o chvíli později svou Blizzard DOTU. Potom si ale Valve zaregistrovalo u patentového úřadu ve Spojených Státech značku DOTA, což se nelíbilo Blizzardu a podal stížnost. Dle Blizzardu má značka DotA zůstat komunitě. Mnozí se domnívají, že Blizzard zaspal a začal žárlit. Internetem se taky nesou zvěsti, že IceFrog chtěl dělat na pokračování Doty pro Blizzard, ale ten jej odmítl a proto šel do Valve. Konečným důsledkem dohody je, že Valve bude značku DOTA používat pro svůj titul Dota 2 komerčně a Blizzard bude moci značku používat nekomerčně v rámci W3:TFT a SC2 komunity. Zároveň však přejmenuje svůj chystaný titul Blizzard DOTA na Blizzard All-Stars. Hlavním rozdílem mezi oběma hrami je ten, že DOTA od Valve je samostatnou hrou a DOTA od Blizzardu je módem k StarCraftu 2. Samozřejmě najdeme i jiné drobné rozdíly, ale mechanika hry je stejná, jako u původní Doty. Rob Prado, výkonný viceprezident pro herní design, se k celé problematice vyjádřil následovně:
Blizzard i Valve uznávají, že nakonec jde jen o to, aby hráči měli možnost hrát hry, na které se těší, takže jsme rádi, že jsme dospěli k dohodě, která pomáhá oběma společnostem soustředit se právě na dělání her (...) V rámci této dohody změníme název z Blizzard DotA na Blizzard All-Stars, což nakonec lépe odráží podstatu naší hry. Těšíme se, až budeme moci později o tomto projektu prozradit více.
Gabe Newell, spoluzakladatel a ředitel společnosti Valve, ještě k Robovi dodává:
Jsme rádi, že jsme se mohli takto dohodnout s Blizzardem a nemusíme to řešit způsobem, který by neprospěl nikomu. (...) Oba se chceme zaměřit na to, na čem našim fanouškům záleží, na vytváření vydávání skvělých her pro naše komunity.
Jedno je jisté, obě firmy mají mezi hráči dobrou pověst a jsou známy, že umí dělat kvalitní hry s dobrou hratelností. Pokud se chcete dozvědět více, navštivte náš partnerský portál Games.cz nebo si přečtěte obsáhlý článek na Playzone.cz, jehož autor patrně nemá Blizzard příliš v lásce a dává to v článku jednoznačně znát. Na kterou stranu se přikláníte? Jste rádi, že si to firmy vyříkaly mimosoudně? Co říkáte na obě hry? Která bude úspěšnější? Která bude tím pravým nástupcem legendární DOTY?

Naposledy upravil/a Astra 14.05.2012 v 07:32:00.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Gustafa 14.05.2012 14:05

Nevím jestli to tady už někdo zmiňoval, ale třeba Blizzard má hodně dobrou podporu a která hra od Blizzardu nebyla dobrá? Nevím jak je na tom podpora Valve, ale Bnet2 + blizzard support se mi velice líbí. Takže v tento moment kdy jsem hrál naposledy klasickou dotu bych šel spíše do Blizzard All-stars než do Doty 2, ale uvidí se jak ty hry budou vypadat až je uvidím hotové.

14.05.2012 13:20

Andros: lol je ale starsi jak HoN podivej se na wikipedii LOL-Hra byla oznámena dne 7. října 2008 a spuštěna 27. března 2009. HoN- Vyšla 12. května 2010 (za 30 USD) a od 29. července 2011 je možné hrát HoN zdarma. takze hon je o rok mladsi takze si nejdriv precti info nez neco napises, jinak me nebavi ani jedno z nich co mne hvilu bavilo byla klasicka mapa do w3 ale i tak uz to asi 9 let nehraju

Benosh 14.05.2012 12:00

Otázka dobře položená Kdo bude nástupcem legendární Doty? Jako zaujatý hráč, co zná klasickou dotu 9 let, leč ji nehraju cca 3 roky kvůli přechodu na WoW, musím říct, že nejspíše DotA 2, jelikož zde najdeme aspekty Doty, jen s lepší grafikou, uvozovky proto, že ne pro každého je to lepší. Je ale velmi dobré, že se zrovna tyto firmy dohodly, přece jen má aspoň někdo mozek na správném místě, když už se to o hráčích leckdy říct nedá Podle mě je všechno jen o zvyku, ať se zdá DotA 2 jakkoliv momentálně v betě špatná, tak si k ní cestu najde snad dost hráčů klasické Doty, aby její úroveň za něco stála právě proto, že DotA nebyla vždycky úplně jednoduchá i skrz bugy, leč měla svoje kouzlo.HoN a LoL = free servery WoWka = hadry z tržnice.

Mascius 14.05.2012 11:18

Ale je zbytečné nejspíše řešit co je lepší a co horší, prostě ať každý hraje co ho baví a nesnaží se házet špínu na ostatní hry a svět bude zase hezčí

Mascius 14.05.2012 10:56

Dota 2 vypadá dobře, ale nemyslím si, že překoná Lolko. Lolko vsadilo na jednoduchost a to se jim vyplatilo, protože hodně lidí to hraje s vidinou, že mají konečně šanci se prosadit. Navíc, ta hra je sice jednoduchá, ale od toho později vychází její složitost. Je jasné, že člověk co hrál dotu, hon a zahraje si 2x lolko je vytočen z toho jak je to easy, ale opak je pravdou a ta se ukáže až v ranked hrách (nemyslím solo ranked). Navíc je to hra, která v Asii sesadila po dlouhých letech SC2 a to už je co říct.

Andros 13.05.2012 23:31

Odpornější komunitu, než která je v LoL, jsem neviděl... Furt hatují Honko, každý HoN video na youtube dislikují a pořád říkaj, jaký je Honko trapný a že Lol je nejvíc..Ta hra přišla pozdějc jak HoNko a hraje to nejvíc lidí.. nepochopím.

N!ghtmare 13.05.2012 23:26

Dota2 LoL Nikdy nepřeválcuje. Je to úplně jiná komunita. LoL hrají převážně mladší hráči (15 a méně), protože je hra snazší. Itemy i spelly jsou jednodušší a celkově nepotřebuješ mít tolik nahráno, abys tu hru zvládl, jako třeba v dotě.Starší hráči poté přechází na dotu protože zjistí, že dota je více o teamové hře a tak nějak hodně rozhoduje jak u toho přemýšlíš, zatímco LOL je spíše taková sranda. Znám hodně takových, co vždy zastávali LoLko a tvrdili, že dota je pičovina.. Později zjistili, že dotu je jen třeba se naučit a mít něco odehráno.

Ellendway 13.05.2012 22:26

Khadgar
Ellendway ty tu říkáš, že to nebude mít úspěch když to v počtu lidí předjelo i HoN a DotA 2 bude taky zdarma + to, že LoL je brutálně nevyvážený kvůli těm debi... runám a LoL má odstrašující grafiku něco tak hnusného jsem dlouho neviděl křeček s helmou a flusačkou nebo větnamka s xylofonem to je opravdu něco hrozného a upřímě doufám,že DotA LoLko převálcuje a ono zanikne v propadlišti dějin
Problém bude, že HoN opravdu nikdo už nehraje, protože to stálo 30€ a v době, kdy se vydala plná hra přišlo LoL, které bylo F2P a je podstatně lehčí / pomalejší, což svědčí více lidem. LoLko má obrovskou hráčskou základnu, Twitch TV vznikl snad právě kvůli LoL (však taky první dva týdny tam nebylo nic jiného). Mě se taky LoL nelíbí, jsem zastáncem HoNka nebo standardní DOTA, ale co už...

Khadgar 13.05.2012 22:15

Ellendway ty tu říkáš, že to nebude mít úspěch když to v počtu lidí předjelo i HoN a DotA 2 bude taky zdarma + to, že LoL je brutálně nevyvážený kvůli těm debi... runám a LoL má odstrašující grafiku něco tak hnusného jsem dlouho neviděl křeček s helmou a flusačkou nebo větnamka s xylofonem to je opravdu něco hrozného a upřímě doufám,že DotA LoLko převálcuje a ono zanikne v propadlišti dějin

Andros 13.05.2012 21:33

Kerriganová, omfg i dont want to live on this planet anymore

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet