Spor o značku DOTA mezi Valve a Blizzardem je u konce

http://media.wowfan.cz/BlizzardDota
A je to konečně tady, vleklý spor mezi společnostmi Blizzard a Valve je u konce! Dohodli se mimosoudní cestou. Tento jev není v herní nebo IT oblasti tak častý, jak bychom si přáli. Většinou spory končí v soudních síních, kde si to rozdávají mezi sebou dobře oháknutí právníci, podobně jako v hráči v Dotě. Celý spor je velice ožehavý. Jedni se přiklání na stránku Blizzardu, jelikož DotA je založena na jejich módu ke hře WarCraft 3: the Frozen Throne. Jiní se přiklání na stranu Valve, které si značku zaregistrovalo a navíc má na své straně IceFroga, jednoho z tvůrců tohoto populárního módu. Já se v tomto krátkém článku nebudu přiklánět ani na jednu ze stran, jelikož bych skončil ukamenován jako nejeden z redaktorů na jiných webech, kteří o tomto psali. :)
Celé to začalo, když Valve oznámilo Dotu 2, Blizzard o chvíli později svou Blizzard DOTU. Potom si ale Valve zaregistrovalo u patentového úřadu ve Spojených Státech značku DOTA, což se nelíbilo Blizzardu a podal stížnost. Dle Blizzardu má značka DotA zůstat komunitě. Mnozí se domnívají, že Blizzard zaspal a začal žárlit. Internetem se taky nesou zvěsti, že IceFrog chtěl dělat na pokračování Doty pro Blizzard, ale ten jej odmítl a proto šel do Valve. Konečným důsledkem dohody je, že Valve bude značku DOTA používat pro svůj titul Dota 2 komerčně a Blizzard bude moci značku používat nekomerčně v rámci W3:TFT a SC2 komunity. Zároveň však přejmenuje svůj chystaný titul Blizzard DOTA na Blizzard All-Stars. Hlavním rozdílem mezi oběma hrami je ten, že DOTA od Valve je samostatnou hrou a DOTA od Blizzardu je módem k StarCraftu 2. Samozřejmě najdeme i jiné drobné rozdíly, ale mechanika hry je stejná, jako u původní Doty. Rob Prado, výkonný viceprezident pro herní design, se k celé problematice vyjádřil následovně:
Blizzard i Valve uznávají, že nakonec jde jen o to, aby hráči měli možnost hrát hry, na které se těší, takže jsme rádi, že jsme dospěli k dohodě, která pomáhá oběma společnostem soustředit se právě na dělání her (...) V rámci této dohody změníme název z Blizzard DotA na Blizzard All-Stars, což nakonec lépe odráží podstatu naší hry. Těšíme se, až budeme moci později o tomto projektu prozradit více.
Gabe Newell, spoluzakladatel a ředitel společnosti Valve, ještě k Robovi dodává:
Jsme rádi, že jsme se mohli takto dohodnout s Blizzardem a nemusíme to řešit způsobem, který by neprospěl nikomu. (...) Oba se chceme zaměřit na to, na čem našim fanouškům záleží, na vytváření vydávání skvělých her pro naše komunity.
Jedno je jisté, obě firmy mají mezi hráči dobrou pověst a jsou známy, že umí dělat kvalitní hry s dobrou hratelností. Pokud se chcete dozvědět více, navštivte náš partnerský portál Games.cz nebo si přečtěte obsáhlý článek na Playzone.cz, jehož autor patrně nemá Blizzard příliš v lásce a dává to v článku jednoznačně znát. Na kterou stranu se přikláníte? Jste rádi, že si to firmy vyříkaly mimosoudně? Co říkáte na obě hry? Která bude úspěšnější? Která bude tím pravým nástupcem legendární DOTY?

Naposledy upravil/a Astra 14.05.2012 v 07:32:00.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Honza4545 13.05.2012 21:12

Spíš Kerriganová vs Sylvanas.

Nesingwary 13.05.2012 20:18

Zeratul proti Artasovi nebo Uther vs Tychus Findlay? Tohle bude nejvíc epic MOBA hra ever.

Ellendway 13.05.2012 18:10

Betu mám. Oproti HoN je Dota 2 pomalá a trvá jí to.

N!ghtmare 13.05.2012 18:05

Ellendway a to jsi někde četl, nebo máš do bety přístup? Že já už pár měsíců hraju a nezaznamenal jsem problém (pokud nehraju na JV Asie nebo Západu S.Ameriky - Evropa a Vychod S.Ameriky jsou naprosto vklidu). Všichni známí co hrají semnou nezaznamenali taky žádný problém, takže bys měl možná hledat chyby u sebe Mimo to, Source engine není vůbec špatný a hra už je po těch X patchích vyšperkovaná. Ani zdaleka bych neřekl, že se jedná o betu.

Ellendway 13.05.2012 16:30

Snake Plisken
DOTA 2 je stále v betě a má za sebou už jeden velký turnaj a druhý se chystá.Jinak DOTA 2 bude taky zdarma co vím.
Tak to by si Valve mělo s opravou delay docela rychle pohrát pokud chtějí stihnout plánované vydání, které je stanoveno na 8.6.2012

Snake Plisken 13.05.2012 16:17

Ellendway
Dota od Valve je špatně udělaná. Má hrozný delay, jede na špatném engine... nebude to mít úspěch. Hlavně v době, kdy je v oběhu LoL, které je zdarma.
DOTA 2 je stále v betě a má za sebou už jeden velký turnaj a druhý se chystá.Jinak DOTA 2 bude taky zdarma co vím.

icekiss 13.05.2012 16:12

uprime? dota od valvu je porad v beta testu takže jasne že tam je dealy atd...a co se týče lol...nevyjadřuju se.... hral sem to 1 a naposledy...

Ellendway 13.05.2012 16:07

Dota od Valve je špatně udělaná. Má hrozný delay, jede na špatném engine... nebude to mít úspěch. Hlavně v době, kdy je v oběhu LoL, které je zdarma.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet