Vrátí se další datadisk k Bolvarovi, Králi lichů?

  lich king    král lichů    bolvar   

Vzpomínáte doteď s láskou na WotLK? Šance je, že nejste jediní. Nejoblíbenější a také nejhranější datadisk WoW vyšel v roce 2008 a během 24 hodin se prodalo 2,8 milionu kopií hry, čímž WotLK překonal tehdejší rekord nejrychleji prodávaného herního titulu.

 

Král lichů a jeho nemrtvá Pohroma se od konce WotLK stáhla do pozadí příběhu. Již deset let sedí nový Král lichů, Bolvar Fordragon, na svém ledovém trůnu, a dá o sobě vědět jen velmi příležitostně. V Legion na některé z vás možná promluvil, když jste dělali questy pro své Artefakty, a také nechal přesunout Acherus, The Ebon Hold nad Broken Isles, aby rytíři smrti mohli monitorovat situaci kolem Plamenné legie. Samotný Bolvar se však v dění na Azerothu nijak neangažoval od doby, kdy dobrovolně přijal strašlivou povinnost stát se žalářníkem prokletých a udržet na uzdě Pohromu.

 

 

"Musím být zapomenut, Tirione! Pokud se má svět osvobodit od tyranie strachu, nikdo se nikdy nesmí dozvědět, co se tu dnes stalo!"

 

Zapomnělo se na Bolvara definitivně? Tomu nejspíš nikdo z nás věřit nechce. A nyní to vypadá, že Blizzard možná hodlá na tuto kdysi tak důležitou příběhovou linku znovu navázat.

 

Nové modely death knightů

Datamining z patche 8.3 odhalil něco, co se možná mnohým z nás líbit nebude, ale co naznačuje, že se nedobrovolní obyvatelé Northrendu snad konečně dostanou opět ke slovu. V datech z PTR se totiž nachází modely pro death knighty z řad... a teď se podržte, pandarenů a spojeneckých ras. (Ano, říkala jsem, že některým z nás se to nebude líbit.)

Ano, jsou tam i vulpery. V téhle podobě už najednou nejsou tak roztomilé. Noční můry incoming in 3... 2... 1...

Tyto modely každopádně s největší pravděpodobností znamenají, že hráči jak pandarenů, tak spojeneckých ras si budou moci založit death knighta, což doteď nebylo možné. A to proto, že to příběhově nedávalo smysl – na Azerothu existovali pouze death knighti stávajících ras z doby, kdy Králem lichů byl ještě Arthas, a noví death knighti zkrátka nevznikali. Co to pro nás znamená, pokud se nyní budou "rodit" noví? Rozhodne se Bolvar dát dobrovolnou možnost všem, kteří z nějakého důvodu chtějí hledat útěchu ve smrti, nebo bude vznik nových death knightů problematičtější...? Je snad dokonce možné, že se Bolvar zkrátka rozhodne rozšířit si z nějakého důvodu svou armádu, ať se to světu bude líbit, či nikoli?

 

Je ale ještě jedno možné vysvětlení. V patchi 8.3 upředou členové Aliance a Hordy zoufalý plán – postavit se N'Zothovi. Už teď je jasné, že na bojištích se budou vršit padlí. A to možná nejenom kvůli válce s Bohem hlubin. Také nyní již bývalá náčelnice Hordy, Sylvanas Windrunner, z nějakého důvodu usiluje o to, aby tekla krev. Dovolím si citovat z jednoho staršího článku:

 

Z její [Sylvanasiny] promluvy vyplývá, že chce, aby armády Azerothu bojovaly proti N'Zothovi. Ale nechce to proto, aby ochránila Azeroth před tímto zlem. Ale proto, aby se v této válce hojně umíralo. A nakonec má i N'Zoth samotný sloužit Smrti. Sylvanas následně opakuje stejná slova jako v cinematicu: "Nic nepřetrvá." Je možné, že je jejím cílem obrátit celý Azeroth v zemi mrtvých? Snaží se o to, aby nikdo nepřežil, aby vymýtila samotný život z této planety? Důvody k tomu jsou však stále nejasné. A to především proto, že si zatím nemůžeme být jisti, jak vlastně máme vnímat smrt – nebo spíše Smrt s velkým S, neboť tak se o ní Sylvanas vyjadřuje. Znamená to, že se Sylvanas vidí jako paní smrti a budoucí svrchovaná vládkyně všech, kteří mají v nadcházející válce zahynout? Nebo je možné, že jde o nám dosud neznámou entitu, s níž lze jednat, sloužit jí nebo s ní vyjednávat dohody?

 

Jako by to už i tak nebylo dost komplikované, teď se nám do všeho toho spekulování ještě přimíchal Král lichů. Takže je na místě se ptát: pokud bude Král lichů tvořit nové rytíře smrti, má v tom prsty Sylvanas? Je možné, že ti dva dokonce spolupracují či budou spolupracovat? Existuje teorie, že Sylvanas ve skutečnosti podněcuje válku a hromadné umírání z dobrého důvodu – a sice že budeme potřebovat armádu mrtvých proti N'Zothovi, v Shadowlands nebo popřípadě proti N'Zothovi v Shadowlands.

Nebudeme teď zabíhat do detailů něčeho, co jsou z velké části pouze jen divoké spekulace, takže pokud nechápete, co sem teď pletu Shadowlands, nic si z toho nedělejte. Důležité je zde v podstatě jen to, že podle jisté teorie chce Sylvanas možná dosáhnout masové genocidy z rozumných důvodů a ve finále zjistíme, že nám prokázala službu, protože předvídala něco, co my ne. (Menší zlo, účel světí prostředky a tak, však to znáte.) Pokud to tak opravdu je, nejspíš neexistuje na celém Azerothu nikdo, kdo by měl její plán šanci opravdu plně pochopit a odsouhlasit jí ho, než Král lichů.

Že by proto najednou došlo na další oživování a tvorbu nových death knightů? Protože v další válce budeme potřebovat mrtvé, a nikoli živé?

 

Samozřejmě je ale také možné, že Sylvanas a Bolvar budou stát na opačných stranách barikády. Bolvar by měl koneckonců stále stát na naší straně, a i když je poměrně nedůtklivý, zatím se zjevně ještě pro žádné hromadné vyvražďování nerozhodl. Sylvanas je naproti tomu teď nepřítelem skoro všech, Aliance i Hordy. Svou roli také může sehrát to, že Taelia Fordragon, Bolvarova dcera, stojí pevně na straně Aliance. A pokud existuje někdo, kdo by mohl být Bolvarovým posledním pojítkem se světem živých, je to dozajista ona.

 

Dialogy o Králi lichů

Kromě výše zmíněných modelů je v datech patche 8.3 rovněž k nalezení mapa Icecrownu a dialogy mezi Darionem Mograinem a Bolvarem Fordragonem a také mezi Anduinem a Jainou. A především rozhovor mezi posledními dvěma zmíněnými je vskutku velmi zajímavý.

 

Z následujícího textu vyplývá, že N'Zoth je v okamžiku tohoto rozhovoru už poražen. Opravdu ho tedy sundáme v raidu Ny'alotha? Nebo si Anduin a Jaina společně se zbytkem světa jenom myslí, že Starého boha přemohli, a on ve skutečnosti jen spokojeně kuje další plány, zatímco jsou všichni přesvědčeni o tom, že jsou konečně v bezpečí? Osobně vroucně doufám v druhou možnost...

 

Jaina: "Starý bůh byl poražen. Aliance a Horda ukončily svůj svár."

Jaina: "Měli bychom oslavovat, Anduine. Ale ty nosíš své starosti jako korunu."

Anduin: "Jsem moc rád, že po všem, čím sis prošla, jsi ve svém srdci dokázala najít mír, Jaino. O sobě však totéž říct nemohu. Ještě ne."

Anduin: "Sylvanas je někde tam venku. A dokud na ní nebude vykonána spravedlnost, nemyslím si, že by Tyrande nebo Genn považovali tuto válku za skutečně ukončenou." (To asi opravdu ne, jak jsme řešili už v tomto článku, pozn. red.)

Jaina: "Flotila Kul Tirasu pročesává moře a Shaw nechává svoje zvědy prohledávat každý temný kout Azerothu. Sylvanas se nemůže schovávat dlouho."

Anduin: "Nemyslím si, že se bude schovávat. A to mne právě znepokojuje."

Anduin: "Viděl jsem tě hovořit s poslem z Kul Tirasu, Jaino. Je všechno v pořádku?"

Jaina: "Nic, s čím by sis musel dělat hlavu. Šlo o dopis od jisté horlivé kadetky, která chce vidět Stormwind... a dozvědět se více o svém otci."

Anduin: "Taelia. Řekni jí, prosím, že teď není vhodný čas na to, abych přijímal návštěvy."

Jaina: "Zaslouží si dozvědět se pravdu, Anduine. Od tebe."

Anduin: "Sám Tirion Fordring nás přiměl přísahat, že Bolvarův osud utajíme. Přislíbila jsi to stejně jako já."

Jaina: "Vzpomínám si, co mi jednou řekl tvůj otec. Že nejtěžší věc na tajemstvích není udržet je, ale vědět, kdy nastal správný čas je porušit."

Anduin: "Bolvar byl čestný muž. Vědomí, že sedí zmrazený na tom prokletém trůnu a že oddal svůj život tomu, aby udržel ty bestie na uzdě..."

Anduin: "Láme mi to srdce. Nedokážu se dívat na to, že to zlomí srdce i Taelii."

Jaina: "Rozhodnutí je na tobě, Anduine. Ale pokud Taelia zjistí, že jsme jí zatajili pravdu, zraní ji to ještě víc."

 

Bolvarovo tajemství je tedy stále přísně udržované a zdá se, že jsou s ním obeznámeni jen významní činitelé Aliance, ale i Hordy (viz Vol'jinova questová linie). Obyčejní obyvatelé Azerothu, a to včetně Bolvarovy dcery, však nemají ponětí, co se s Bolvarem stalo. Pro ně je zkrátka již dlouho mrtvý. Bude nejspíš zajímavé sledovat, jaké emoce to vyvolá, až (jestli) se dozví pravdu. Bude se Taelia chtít vydat svého otce navštívit a promluvit si s ním? Podíváme se společně s ní zpět do Northrendu? A pokud ano, půjde jen o drobnou questovou linku, nebo to odstartuje další rozsáhlou příběhovou linii? S ohledem na to, že death knighti budou podle všeho někdy v budoucnu přístupní všem, může to znamenat, že nás čeká celý další datadisk s tematikou Krále lichů?

 

Na některé z těchto otázek by nám snad mohl odpovědět BlizzCon. Do té doby můžeme jen diskutovat a spřádat další teorie.

 


 

O smrti (nebo Smrti) a o jejím propojení se Sylvanas, s Bolvarem, s N'Zothem a s budoucím osudem Azerothu si popovídáme v budoucím článku. Než ten ale přijde, tak se napřed ještě budeme věnovat jiné důležité věci: skutečnému plánu královny Azshary, který ještě nebyl dotažen do konce ani zdaleka. Ve finále se totiž zdá, že všechno souvisí se vším...

Tento článek, který jste právě dočetli, můžete tedy brát jako první z třídílné série. Ve druhém si posvítíme na královnu Azsharu a její podezřelou dohodu se Sylvanas. A do třetice všeho dobrého si pak trochu zafilozofujeme nad konceptem Smrti.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

pendou 16.10.2019 12:03

To pro mně nejsou opravdu důvody na takové spekulace. Příběh se celý komplet vyvijí a určitě to nebudou takové skoky zpět do minulosti a jestli jo tak hrát možná na nostalgii, protože takové příběhy omíjet stále dokola dyť to musí každý uznat, že to nejde do nekonečna..

HonkL 15.10.2019 21:40

Chci se zeptat kdy to Tyrion řekl že Bolvar je nový LK ? a dozvěděl se to otec Anduina dík

Bellatrix 15.10.2019 22:31

Taky si nejsem jistá, jak to kánonově má být. Ale na WoWheadu kdosi psal následující: "So, they retconned the Shattering. There's a chapter in the novel between Jaina and Varian, where they discuss that they never want to tell Anduin, for fear that it will break his heart."

Takže Tirion to asi řekl buď Varianovi, nebo Jaině, a oni si to pak řekli mezi sebou, nebo to možná řekl oběma. Ale jestli je i tohle v té knize vyloženě řečené, komu to Tirion řekl, to nevím, nečetla jsem ji.
Myslím, že Blizzard má sám trochu guláš v tom, kdo všechno o tom má vědět.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Hittchie 17.10.2019 09:01

takže pokud vyběhnu do stormwindu a začnu všem na potkání říkat, že Bolvar je král Lichů... to asi neudělám vyloženě dobře že?

Bellatrix 17.10.2019 16:37

@Hittchie Asi úplně ne, no.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Walther 15.10.2019 20:58

U Sylvanas pevně doufám, že Blizzard neudělá takovou blbost, aby ji z ničeho nic svatořečil se slovy "she was good from beginnin". To by se najednou ztratilo pomale deset let vývoje této postavy.

Kaspo 16.10.2019 14:31

Tam úplne stačí ukázať jej zámery a to, čo bude nasledovať príde samo. Nech Sylvanas skončí akokoľvek, vždy sa nájde niekto, komu sa to nebude páčiť.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet