Patch 8.2.5 War Campaign: Kde je Tyrande?!

  tyrande    war campaign    sylvanas   

Nemalá část komunity se po shlédnutí zakončení War Campaign a následujícího dění táže, zda v tom všem chaosu náhodou někdo nechybí. Kde je Malfurion a Tyrande Whisperwind?

 

Článek obsahuje příběhové spoilery z patche 8.2.5.

 

Patch 8.1 & 8.2

Tyrande Whisperwind jsme naposledy viděli v cinematicu Terror of Darkshore a následně při její přeměně na noční válečnici (night warrior) v patchi 8.1. Od té doby jako by se po ní slehla zem, což je poněkud zvláštní především s ohledem na to, že díky své proměně se měla stát v podstatě jakýmsi andělem pomsty – vtělením hněvu bohyně Elune, s jejíž pomocí měla Tyrande vyhnat uzurpátory v čele se Sylvanas ze svého území a dát jim ochutnat pomstu nočních elfů.

 

Blizzard se dokonce vyjádřil v tom smyslu, že Tyrande svou pomstu už dostala, a proto nebylo potřeba pokračovat ve vyprávění jejího příběhu v patchi 8.2. Většina komunity však má spíše tendenci nesouhlasit. A mají proč. Tyrande sice po své přeměně v noční bojovnici nemrtvým docela zatopila a dokonce je připravila o jednu valkýru, ale o rozhodujícím vítězství se nedá mluvit ani zdaleka. Nepodařilo se jí potrestat ani Sylvanas, ani jejího přisluhovače Nathanose, který utekl s nočními elfkami Delaryn Summermoon a Sirou Moonwarden oživenými v nemrtvé. Tato ztráta zasadila nočním elfům velkou ránu – Delaryn Summermoon byla kapitánka stráží v Darnassu a nesmírně schopná bojovnice a velitelka, Sira Moonwarden byla významná dozorkyně (Warden), která jistou dobu sloužila jako velitelka dozorkyň v době nepřítomnosti Maiev Shadowsong. Nejenom že armáda nočních elfů přišla o obě tyto válečnice, ale ty nyní posílily řady jejich nepřátel, nemrtvých. Přičtěme si k tomu ztrátu jejich domoviny Teldrassilu, a vyjde nám z toho, že Tyrande rozhodně ještě má kupu důvodů se mstít, a že by určitě neměla Sylvanas nechat jen tak plavat, ať si Blizzard říká, co chce.

 

Už by bylo načase, aby se noční elfka zase vynořila ze stínů. Bohatě stačilo, že nesehrála žádnou roli v patchi 8.2, což nedávalo žádný smysl – kdo jiný měl bojovat proti Azshaře než statečná kněžka, která se jí postavila už před deseti tisíci lety v době první invaze Plamenné legie?

 

Co měla tak důležitého na práci?

 

Patch 8.2.5

Ohledně Tyrandiny nepřítomnosti v závěru War Campaign naštěstí není úplné ticho po pěšině. Přinejmenším NPCčka komentují její absenci stejně zmateně jako sami hráči.

 

Například Anduin: "Kde je Tyrande? Neodpověděla... neodpověděla na žádný z mých dopisů už od doby, kdy se vydala do Darkshore. Obávám se, že ji pohltila touha po pomstě." (ne asi vole, pozn. red.)

 

Stejně jako v průběhu zápolení s královnou Azsharou, i nyní noční elfy zastupuje pouze Shandris Feathermoon. Tyrande o sobě nedává vědět, nikdo ji neviděl a nikdo neví, co chystá. A možná není divu – už od záchrany Baina Bloodhoofa, kvůli které se Aliance a Horda po dlouhé době opět spojily, až po chvíli, kdy Sylvanas opustila Hordu, jsou vztahy mezi Aliancí a Hordou poměrně přátelské. Jako příklad stačí to, že se několik členů Aliance včetně Anduina nebo Jainy Proudmoore účastnilo pohřbu Saurfanga v Orgrimmaru. Pokud Tyrande sleduje, co se ve světě děje, nejspíš jí tato vzájemná pospolitost obou frakcí není příliš po chuti. Horda jí zničila domov a Aliance se s nimi najednou jen tak bratříčkuje? A projistotu možná ještě poznamenejme, že Tyrande má nyní důvod být záštiplná nejen vůči Hordě, ale i vůči Alianci – nejspíš pro ni nebude snadné jen tak zapomenout, že Anduin odmítl poslat jí posily, zatímco Darkshore kolem nich hořelo.

 

Rozkol v Alianci?

Je ale dost dobře možné, že Tyrandina nepřítomnost není z důvodu nedostatečně rozvinutého příběhu. (I když její nepřítomnost v boji proti Azshaře je pořád na pováženou.) Je možné, že se za ní skrývá jasný záměr: a sice vytvořit v Alianci stejný rozkol, kterým si prošla Horda. V jednom rozhovoru s Blizzardem padla následující poznámka: "Aliance zatím nemá ve svých řadách podobný rozkol..."

 

Co když si Aliance, potažmo tedy král Anduin, bude muset vybrat mezi udržováním spojenectví s nočními elfy a mírem s Hordou? Co když Tyrande přijde s tím, že "buď já, a nebo Horda"? V takovém případě je velká otázka, co by bylo pro Anduina důležitější. A také je otázka, na čí stranu by se v takovém případě postavili worgeni. Genn Greymane sice pevně stojí při Anduinovi, ale worgeni jsou zároveň již dlouho zavázáni nočním elfům a mají k nim velmi blízko. Greymaneova pozice je zároveň o to problematičtější, že Sylvanas jej připravila o syna a dědice trůnu a jeho touha po pomstě v žádném případě ještě nevyhasla. Toto je jeho názor na současnou situaci: "Saurfang je mrtvý a Sylvanas uprchla? To není žádné vítězství. Je mi jedno, kdo povede Hordu nebo jestli se vzájemně roztrhají na kusy. Jediné, na čem záleží, je zabít smrtonošku. A ta šance nám teď unikla."

 

Tyrande by tak v Greymaneovi mohla najít významného spojence, pokud by se rozhodla Sylvanas na vlastní pěst najít a zbavit se jí. Zradil by však kvůli tomu Greymane Anduina? Co je pro něj důležitější – odkaz jeho mrtvého skutečného syna, nebo jeho žijící "adoptivní" syn a král?

 

Každopádně to, že Tyrande opravdu jde Sylvanas aktivně po krku, máme nyní potvrzené, a to z úst NPC bojovnic nočních elfů. Ty říkají například toto:

 

- Všechny tyhle řeči o tom, že válka se schyluje ke konci... Sylvanas je pořád tam někde venku. Copak už všichni zapomněli, co provedla?

- Tyrande na to nezapomněla. A i ona je pořád tam někde venku. A loví Sylvanas a Nathanose jako psy, kterými také jsou.

- Kéž moc noční bojovnice smete ty chodící mrtvoly.

 

- Moji bratři a sestry stále touží po pomstě za Teldrassil. Ale mě... mě už tahle válka znavila.

- Abych řekla pravdu, to i mě. V srdci mi stále plane vztek, ale toužím po tom, abych nadále mohla žít bez něj.

- Doufejme, že jednoho dne budeme moci.

 

- Už jsme ji skoro měli. Kdybychom byli jen o pár set yardů blíž, mohla jsem smrtonošku zkusit zabít.

- Buď trpělivá, její čas přijde. Nakonec se nám dostane spravedlnosti za Teldrassil.

- Ale kdy? Jak dlouho ještě musíme čekat?

- Jak dlouho bude třeba.

 

Zároveň mají někteří noční elfové očividně své pochyby o moci Elune, kterou Tyrande nyní vládne. Že by za ni nakonec musela zaplatit nějakou cenu?

 

- Mám o Tyrande obavy. Noční bojovnice je divoká, ale... může smrtelník ovládat takovou moc trvale?

- Je to nejvyšší kněžka Elune. Pokud někdo může vládnout mocí bohyně, je to ona.

- Snad máš pravdu...

 

To, že o sobě Tyrande nedává vědět, každopádně jasně indikuje, že se rozhodla vzít spravedlnost do svých rukou. Zřejmě si řekla, že Aliance nyní proti Sylvanas nic moc aktivně nedělá, a tak ji tedy dostihne sama.

 

Někteří členové komunity jdou dokonce ve svých úvahách o frakčním rozkolu tak daleko, že podle nich nás čeká dramatické rozdělení obou frakcí a my ve finále budeme mít čtyři frakce podobně jako ve Warcraft 3: Aliance (lidé a jejich spojenci), Horda (orkové a jejich spojenci), nemrtví pod Sylvanas, kteří se odtrhnou od Hordy, a noční elfové pod Tyrande, kteří se odtrhnou od Aliance (možná společně s worgeny). Je to dost divoká představa – na druhou stranu by však nějaké přerozdělení či zkrátka předělání frakcí mohlo World of Warcraft velmi prospět, aby to stále nebylo "jen to samé dokola" – neustálé válčení, usmiřování se kvůli společnému nepříteli a pak další válčení stále těch stejných dvou frakcí už přece jen začíná být trochu ohrané a působí čím dál méně uvěřitelně.

 

Jak to vidíte vy? Dovedete si představit, že by takto v budoucnu vypadaly herní frakce, nebo se podle vás vše zase urovná a vrátí do starých kolejí? A dostane Tyrande konečně možnost pomstít se za Teldrassil, nebo se ji Blizzard opravdu rozhodl upozadit s tím, že tento příběh není třeba vyprávět?

 


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

tkrejc 07.10.2019 20:18

Visions of N´Zoth bude novy patch pravdepodobne na wowheadu je nove video o predstaveni

tkrejc 07.10.2019 20:19

Noveho obsahu

Reeki 02.10.2019 10:59

Není čas, ani peníze, tak Tyrande už má svou pomstu za sebou, však až zase se jim bude hodit do krámu, tak Tyrande někde nacpou tak jako se spoustou jiných postav, jestli někdo hledá logiku v blizzardovském lore je opravdu velice najivní .

irelevant 02.10.2019 11:50

Hrať hry a riešiť lore je samo o sebe naivné. A vôbec mi to neprekáža. Príbeh si užívam, nech je už akokoľvek napísaný. V hrách som naivný a vždy budem. Mať na všetko tak negatívny pohľad ako ty... Nebavilo by ma asi nič.

Valohran 02.10.2019 08:44

Že Tyrande nebyla v Nazjataru je taky myslím škoda. Za mě jsou řeči o naplněné pomstě asi tak na úrovni vyjádření, že bude nejasné, kdo zapálil Teldrassil Když už potřebují vymluvu, proč nechtějí zatím Tyrande zapojovat, tak by mi naopak dávalo smysl, že v době pronásledování Hordí flotily byla zaneprázdněná bojem na Darkshore a už tehdy zprávy nebo posly od Anduina ignorovala, tak lodě do Nazjataru vyrazily bez ní. A dejme tomu, že v Nazjataru se vše odehrálo v rámci dní a i pokud se pak už k Tyrande zprávy dostaly, neměla loď a mágy, kteří by jí tam dostali.
Ale jinak souhlasím, že ji nechtějí zapojovat, protože jednak by těžko byla nakloněná přátelství Aliance a Hordy (Saurfang vedl útok na nelfy a málem ji připravil o manžela, takže Anduinovi a ostatním asi za účast na Saurfangově pohřbu nepoděkuje). A jednak by asi její přítomnost prozradila víc o povaze toho temného rituálu, Elune a to asi bude nějaké složitější.
Vtipné je jak málokoho zajímá, kde je Malfurion ale tak u něj by Blizzardu prošla i výmluva, že to zaspal.
Nemyslím, že by se rušily frakce nebo se jejich počet měnil, ale líbí se mi teorie, že si budeme vzhledem k novým ikonkám Aliance a Hordy ve výběru postav moct zvolit stranu nejen za pandy. U Sylvanas a časem nejspíš Tyrande by bylo fajn, kdyby šlo o vnější síly, u kterých si budeme moct příběhově nebo reputací vybrat, zda nám budou nakloňené.
Díky za článek

cerberos 01.10.2019 21:41

Už jsem dáavno napsal že Ty rande se mi poslední dobou nezdá a nedivím se jí důvod má a to Teldrassil jen mě zajímá z jakého důvodu Sylva zničila jejich hlavní město ,věděla že se budou chtít pomstít a přijde tak o Undercity je to jasné musela vědět že již Undercity potřebovat už nebude Hodina osvobození Chaosu začala a okovy Starého Boha N"Zotha se již uvolnily všichni jsme už vlastně mrtví i když zatím žijem ve wowku ale nakonec bude bitva o Stormwind pak přijde konec nebylo to tak už předpovězeno od té ukecané dýky shadow priestů? či kostky z archeology? Za nějaký čas se sejdem v říši Mrtvých a nasednem do Helyiných lodí,které si u Helye domluvila Sylvanas tam je možné zabit to pradávné zlo které otravovalo náš milovaný Azeroth…….

Jikonekt 02.10.2019 10:02

Já prostě myslím, že Sylva se snažila jen jednoduše vyrobit na Azerotu co nejvíc mrtvol... možná proto, aby měla armádu v Shadowlands a nebo z jinýho důvodu.

irelevant 02.10.2019 11:47

@Jikonekt Hej no. Tak to pôsobí. Snáď je ale pravda iná.

cerberos 02.10.2019 15:56

@Jikonekt Vypadá to tak...no uvidíme

Gareth 01.10.2019 20:48

Tyrande si jistě někde sadí nový stromek.

Bellatrix 01.10.2019 22:44

Beztak.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Suddenly 01.10.2019 19:43

keby to bolo ako vo W3, bolo by to zaujímavé, ale asi sa tak neudeje, to by bolo moc vecí na ustráženie

Venaborn 01.10.2019 17:42

Blizzard ma problémy z dvoma frakciami. Ani si neviem dobre predstaviť ako by sa dokázali starať o štyri. To by bol totálny zmätok.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet