Zajímavé reference ve WoW, část 1.

  Reference    Legion    Doge   

Ve světě Warcraftu je mnoho vodítek, která vedou do reálného světa. Nenacházejí se zde pouze dokola omílané reference na Robina Williamse nebo na moderní hudbu, převážně na známé metalové kapely. Lze zde také naleznout mnoho odkazů na více či méně známou literaturu či různá memes, ba i jiné fantasy světy.

 

Dnes si některé tyto reference představíme. Jejich výběr byl převážně soustředěn na spektrum těch, které na první pohled nejsou příliš zřejmé a známé. Jedná se o takové, které se na Youtube neobjevují v každém druhém videu nebo v každém druhém článku. V celém WoW je možné také narazit na reference pojednávající o historii či mohou úzce souviset se studiem různých oborů, jako je například filologie. U některých může nastat velmi pravděpodobné vykouzlení úsměvu na rtech, a jedná se pouze o shodu náhod, že první reference se skutečně magií zabývá. Magií, která je velmi dobře známá. 

 

1. Bradavice (Hogwarts)

Mezi hráči WoW se jistě najde mnoho fanoušků Harryho Pottera. Toto známé universum bylo jedním z těch, které pomohlo nastartovat současný fantasy žánr a dodnes jej pomáhá udržovat na trati. Harry Potter se časem začal vyvíjet, stejně jako World of Warcraft. S příchodem datadisku Legion se tvůrci rozhodli tomuto universu věnovat něco více, než jen pouhou zmínku ve hře.

 

Putování v lokaci Azsuna hráče chtě nechtě zavede na tajúplné místo zvané Nar'thalas Academy. Tato mořskými vlnami pohlcena akademie kouzel je plná přátelských duchů, mágů, kteří zde praktikují své čáry. Je možné se zde setkat i s NPC npc #109377 a npc #109378, která jsou přímou referencí na pana Filche a jeho kočku paní Norrisovou, díky čemuž lze soudit, že Blizzard se rozhodl Bradavicím ve hře věnovat celou jednu oblast.

Výsledek obrázku pro mrs. norris wow reference

2. Achievement achievement #10610

Tento achievement je možné získat v dungeonu Court of Stars hned z prvního bosse. S prvním bodem jej pojí umění, avšak tentokrát se jedná o přechod z fantasy do dramatu. Samotný achievement s menší změnou názvu je totiž přímou referencí na drama Waiting for Godot (Čekání na Godota) od irského představitele absurdního dramatu Samuela Becketta.

 

Výsledek obrázku pro waiting for godot

3. Padesát odstínů šedi

Co se týče narážek na různé knižní předlohy, WoW si nebere žádné servítky. Výjimkou nezůstává ani moderní literatura. Jedno takové dílo, jež čítá fanouškovské uskupení především u žen, si cestu do hry také našlo. V tomto případě se stalo  předmětem menší parodie. Ačkoli se názory na datadisk Warlords of Draenor napříč komunitou odlišují, lze v něm alespoň nalézt mnoho odkazů, jako je například tento. Blizzard se tuto knihu rozhodl do hry zakomponovat v podobě questu quest #35636 ve Spires of Arak.

 

4. Dumass

Ti z vás, kteří angličtinu ovládají alespoň na základní úrovni, si jistě zrovna říkají, že v tomto slově chybí jedno písmenko. Překvapivě lze toto slovo použít i v této podobě jako nespisovnou narážku. Jedná se o narážku na anglické slovo "dumbass", což se do češtiny (v rámci slušnosti) dá přeložit jako "hlupák". Ačkoli je tato reference z části mířená tímto směrem, jejím nositelem se stalo npc npc #47444 v Hillsbrad Foothills, které bylo přidané do hry počátkem datadisku Cataclysm. Důkazem významu může být to, že Dumass se opravdu chová přiměřeně je slovníkové definici svého jména.

Výsledek obrázku pro dumass

Přestože se může zdát, že tuto referenci nic dalšího neprovází, opak je pravdou. Toto NPC je z druhé části i reference na skupinu Pink Floyd. Ačkoli nepoukazuje na intelektuální úroveň členů slavné kapely, jde v další řadě o quest, který NPC pozdějí nabízí. quest #28096 je totiž přímým odkazem na jejich stejnojmennou písničku. 

 

5. Achievement achievement #7103

Písniček a umění není sice nikdy dost, ale pro změnu také není na škodu podívat se do ranějších stádií Warcraftu. Ne do Wrath of the Lich King, ani Vanilly. Konkrétně do dob jejich předchůdce - Warcraftu 3.

 

Tento achievement můžete získat v battlegroundu Silvershard Mines tím, že na sobě budete mít jak berserkering, tak restoration bonus. Je však přímou referencí na cheat ve Warcraftu 3 greedisgood, kterým si lze přidat zlato, čemuž odpovídá i příslušná ikonka achievementu. Původní reference i tohoto samotného cheatu s největší pravděpodobností tkví ve filmu Wall Street z roku 1987.

 

6. Doge

V tomto případě nabereme trochu jiný směr a podíváme se do současnosti, ve které vládnou "memes". Blizzard zcela jistě za našimi zády mezi sebou mluví i tímto jazykem, avšak oficiálně si musí udržovat seriózní postoj. Proto i ve hře existujou tajné zprávy, jako je tato, aby nám šéfové dali nepřímo vědět, že nám rozumí.

Výsledek obrázku pro doge stone wow

V Gorgrondu je totiž možné z několika mála npc dropnout item #110278, ze kterého následně potom tkví šance na získání předmětu item #110285, jenž je přímou referencí na tento much meme, such good. Roztomilý doge, jež pohltil internet svým ikonickým meme vyraší úsměv na tváři nejednomu hráči.

 

7. Adolf Hitler

Se sedmou referencí je třeba se vydat za questy do lokace Uldum. Zase questy? Přestože se může jednat o vskutku nudnější záležitost, nelze upřít skutečnost, že je při bližším zkoumání velice možné narazit na podivuhodné věci. Příběh Uldumu se točí kolem Deathwingovy strategie s pomocí žoldáků a pána vzdušných elementálů, Al'Akira, získat přístup k Halls of Origination. Jde o zařízení, které má potenciál "restartovat" veškerý život na Azerothu, a jehož důsledky v minulosti pocítil i samotný Uldum.

 

Vůdcem najatých žoldáků je jistý goblin npc #49465, u kterého si prve hráči snaží získat důvěru, a v důsledku toho mu jeho operace sabotovat. Při bližším zkoumání quest dialogů si lze všimnout humorné skutečnosti, že daný goblin má sklony k tomu abnormálně šišlat. Skoro jako když se do angličtiny promítala němčina. Později v příslušné quest linii ale nabízí quest quest #27942, ve kterém žádá přinést osm okolních relikvií na jistý rituál (jedná se o následující quest), který se však záhy pokazí, jelikož relikvií mělo být devět. 

Výsledek obrázku pro nine nine nine uldum wow

S tímto nezdarem začne nahlas dokola křičet "NINE, NINE, NINE", což má de facto stejnou výslovnost jako německé "NEIN". Není třeba zdůrazňovat podobnost s hláškou (nebo spíše memem) jedné neslavné postavy. Ve skutečnosti je celá tato hlavní quest linie v Uldumu jednou velkou referencí na film Indiana Jones: Dobyvatelé Ztracené Archy.

 

 

8. This is Sparta!

Zdá se, že se s referencemi v datadisku Cataclysm roztrhl pytel. Stejně jako ta předchozí, i tato pojednává o jednom velmi známém filmu. Pokud se jako horďák vydáte questit do Twilight Highlands, vaše mise bude dostat Dragonmaw Clan na stranu nové Hordy, což nebude snadný úkol. 

 

Odstartujete zde časem rebélii, která k tomu nakonec povede. Rebélii dovršíte questem quest #26549, ve kterém je zajímavý dialog. Spolu s horďáckým vyslancem půjdete konfrontovat nynějšího vůdce Dragonmaw Clanu. Během questu se přehraje event, který pro vás nevypadá nadejně, jelikož v něm padnou věty: "This is madness!" a "THIS IS DRAGONMAW!". Hned je nejspíš nad slunce jasné, že tento dialog je referencí na film 300: Bitva u Thermopyl.

 

 

9.  Lilith the Lithle

Někdy nebývají zajímavé pouze quest linie, ale také obyčejná NPC. V tomto konkrétním případě se jedno takové nachází v kalimdorském Winterspringu. Lze zde nalézt npc #11191, které v minulosti, když v Blacksmithingu byly odnože na kování určitých typu zbraní, zadávalo quest na tzv. Hammersmithing (kování specifických a cenných kladiv). Od Cataclysmu již tento quest ale není dostupný. 

Výsledek obrázku pro lilith the lithe

Zajímavým však zůstává, že jméno toho NPC nejspíš poukazuje do mezopotámské, (ale i) židovské mytologie na postavu Lilith, která údajně byla první ženou, ještě před Evou. V důsledku nesporů s Adamem se z ní dle legend nakonec stal démon. Ačkoli jako člověk byla popisována jako neobyčejná krásná žena, je možné, že Blizzard zvolil model nemrtvé ženy jako referenci na její proměnu v démona.

 

10. Miloš Forman

Poslední reference se také týká NPC, které je však speciální tím, že odkazuje na slavnou postavu z České republiky, resp. tehdejšího Československa. Stejně jako v některých předchozích bodech je třeba připomenout, že Cataclysm do hry přinesl více, než jen přetvoření většiny Azerothu. V tomto datadisku se mimo jiné hojně změnilo mnoho lokací, včetně velké části Lordaeronu.

 

V tomto případě je třeba zmínit Western Plaguelands, kde začal proces revitalizace po Arthasově smrti. Nachází se zde známé město Andorhal, o které mimo zbytků od Bolvara nezávislé Pohromy, také pasivně bojují Aliance a Horda prostřednictvím lidí a Forsaken. Město je rozdělené de facto na tři části - první konec pod kontrolou Aliance, centrum města plné Pohromy a druhý konec pod kontrolou Forsaken. Na alianční straně se nachází NPC npc #47721, které je jménem i vzhledem přímou referencí na slavného českého režiséra Miloše Formana žijícího v USA, který však na jaře letošního roku zesnul. 

s792qm78pr_66857b39f824c910b51f2d20432fc8c2791438cf_1530909443_7212.jpg

Nejen u nás, ale i v USA byl velmi uznávaným a mnohokrát oceněným režisérem několika filmů, jako například Přelet nad kukaččím hnízdem (One Flew Over Cuckoo's Nest). Je s potěšením vidět, že se Blizzard odkazy alespoň nepřímo i dotkl naší země, resp. tehdejšího Československa.

 

Čestné místo

Ve WoW ale na druhou stranu mohou vznikat odkazy i zcela neúmyslně. Slavnostně lze v této souvislosti zmínit nevinné npc, které za nic nemůže, a které má v Česku stejné humorné postavení jako mnoho indických a celkově asijských jmen. Jedná se o NPC npc #86005, které můžete najít na straně Hordy v Taladoru. Ačkoli se s největší pravděpodobností nejedná o záměrnou referenci, nelze opomenout vtipný nádech jména tohoto nicnetušícího orka. Me orc, me busy, leave me alone!

5xmqi58udt_f7496731b6f4c8401047bb285dcac9f8be1d9ff3_1530908723_0807.jpg

Utekla vám nějaká z těchto referencí? Poznali jste sami nějakou z uvedených? Podělte se s námi v komentářích! 


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Esperanta 11.07.2018 19:33

Schnottz jako uldumský Furrier, co vyrábí kožichy a potrpí si na fašionismus... no to mě málem zabilo. Epická linka.

Zug 11.07.2018 14:26

Dumass z Hillsbrad je super. Celkově questy tý zóny jsou nejlepší leveling experience shit co jsem ve WoW zažil. Ty dialogy jsou fakt top. A potom je tady Kingslayer Orkus... A true Hero of the Horde.

Lockdaar 11.07.2018 12:35

Teď jsem si vzpomněl, co by ještě mohlo být takovou referencí - nepřipadá vám, jestli není Winterspring zóna tak trochu inspirovaná Kubrickovým snímkem Osvícení (s Jackem Nicholsonem)? Taky je to celé zasněžené a široko daleko není nic kromě Everlooku (což je skoro totožný název hotelu Overlook jako z filmu) a celkově celá ta zóna je taková trochu ponurá stejně jako v tom snímku. Myslím, že jsem to x let nazpátek četl někde na wowheadu, kde se touhle otázkou několik komentářů také zabývalo, jestli některý ze zónových designerů nebyl náhodou fanouškem Kubricka...

kritik 11.07.2018 11:45

Ve hre je spoustu referenci na serial Game of Thrones, je to pekne shrnuto v tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=reG-xQRrmiI

Praotectrekkie 11.07.2018 17:44

"We are the Watchers on the Wall" (Pandaren)
"Winter is coming!" (Frost King Malakk)

Karrmy 11.07.2018 11:03

Teď mě napadla další reference, která silně odkazuje na Česko. Ve Valley of Heroes ve Stormwindu se na WOTLKU (nevím jestli je tam stále) vyskytoval NPC se jménem Jorgen. Mělo by to odkazovat na postavu Seppa Jörgena z knihy Krysař od Viktora Dyka.

Walther 11.07.2018 10:20

Pěkný článek; ale říct, že Harry Potter nastartoval fantasy žánr, je přinejmenším odvážné.

Lockdaar 11.07.2018 10:45

Spíš by se tam víc hodil Pán prstenů než ten Harry Potter...

Hanzias 11.07.2018 16:08

Nějakou kontroverzi jsem tam schválně hodit musel. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Praotectrekkie 11.07.2018 08:38

Beckettovo drama "Čekání na Godota" bylo svým způsobem zpracováno před několika lety divadelním představením fanoušků WoW na Festivalu fantazie v Chotěboři "Čekání na tanka" (téma, které všichni známe až příliš dobře. :P).

Lockdaar 10.07.2018 22:08

Nejvíc cením toho Miloše Formana a s ním zároveň i spojená díla jako Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Amadeus. Mohli by časem udělat klidně nějakou referenci třeba na Marlona Branda aka dona Corleona a jeho mafiánskou rodinu z legendárního Kmotra k alianci

Kaspo 10.07.2018 21:13

Adolf Hitler ako úplný charakter je Garosh z MoP.
A ps.: v Legion máme jednu skutočne veľkú referenciu z universa Marvelu. Pokiaľ chcete niečo k tomu napíšem (myslím článok)

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet