Nerf Dragon Soul, MoP talenty

/pic/news/bluepost
Spomínate si na buff v ICC, ktorý sa každým týždňom zvyšoval, aby si tento raid mohlo vychutnať čo najviac hráčov? Podobný buff totiž prichádza aj do Dragon Soulu a bude uvedený už 31. januára. Nazývať sa bude “Power of the Aspects” a bude znižovať HP a damage bossov a ostatných nepriateľov v raide o 5% na normal aj heroickej obtiažnosti (nemá vplyv na LFR). Tento buff budete samozrejme môcť aj vypnúť – stačí sa porozprávať s Lordom Afrasastraszom na začiatku raidu. Možno sa pýtate, prečo jednoducho ten content nenerfli ako vo Firelands - to však developeri považovali za kontraproduktívne, keďže mnohí hráči nepotrebovali tak výraznú pomoc k zdolaniu bossov. Druhou možnosťou bolo postupne buffovať staty hráčov ako v ICC – tá postupnosť bola prospešná, ale po opustení raidu (a teda strate buffu) mali hráči pocit, že sú menej efektívni. Preto sa pri veľkej nevôli hráčov rozhodli pre vyššie spomínanú možnosť postupného nerfovania bossov. Otázka znie - pomôže to zmierniť odchod hráčov, alebo ho naopak podporí? Lylirra sa tentokrát opäť pokúša odôvodniť zmenu talentov v nadchádzajúcom datadisku - prečítajte si plné znenie jej blue postu:
Lylirra zdroj

Rozdeľme aktuálne talenty do piatich kategórií: 1) povinné, 2) veľmi zaujímavé, ale nepovinné, 3) viac-menej zaujímavé, 4) nudné a 5) neužitočné. Všetky „povinné“ talenty dáme do vášho class specu, a budete sa ich učiť na určitom levele, podobne ako dnes základné class spelly. Hráči, ktorí preskočia tie talenty, ktoré považujeme za povinné – ako Raging Blow alebo Hot Streak – si neúmyselne (alebo možno dokonca úmyselne) priťažujú, a my nechceme, aby sa to stávalo. Chceme, aby mohli hráči okúsiť plnú silu ich class, takže udelíme určité talenty priamo. Druhá kategória talentov – tie zaujímavé, ale nepovinné – sú tým skutočným srdcom nového talentového systému (to sú talenty, z ktorých budete pravdepodobne vyberať v každom zo šiestich nových radov). Môžete byť radi, že máte talent A, ale talent B a C sú tiež pôsobivé možnosti, a ideálne by to mal byť zaujímavý výber medzi tým, čo si vyberiete, a kedy. Talenty v tretej kategórii sú tiež pomerne zaujímavé, ale nie na takej úrovni ako ostatní. Z týchto talentov sú dobré glyphy. Napríklad prvotná verzia stromu warriora mala Rude Interruption ako talent, ale my si myslíme, že je príliš situačný, aby súťažil s ostatnými talentmi, takže z neho pravdepodobne spravíme glyph. Ďalšou kategóriou sú nudné talenty – také, čo znižujú cooldowny alebo zvyšujú damage niektorých schopností. Vo väčšine prípadov proste tieto talenty zabudujeme priamo do samotných spellov. Hoci sme občas zažili situácie, kde ste sa rozhodovali, ktorý z týchto talentov vziať, odpovede sa často spoliehali na komplexné matematické problémy, ktoré napokon miesto nás riešili iní. Naše aktuálne stromy (napriek nášmu najväčšiemu úsiliu) majú stále nejaké zlé talenty. Sú to talenty, ktoré si nevyhnutne vyberiete, keď máte talentový strom s X riadkami a Y stĺpcami, ktoré musíte zaplniť. Nakoniec si tieto talenty nevyberie mnoho hráčov, takže ich zrušíme. Nemyslíme si, že vám budú chýbať, ale ak sa ukáže, že hráči napokon niektoré Cataclysm talenty v MoP dizajne postrádajú, tak sme pravdepodobne niekde spravili chybu. Ideálne vám nebude chýbať nič a budete sa baviť pri výbere talentov, ktoré vyhovujú vášmu štýlu hry (alebo, prinajmenšom, aktuálnej situácii).


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Wolfox 23.01.2012 22:22

helmic
...Co se týká těch talentů, tak to podle mě popírá veškerej smysl rpg hraní a budování svojí vlastní postavy. Dát hráči na výběr jednou za 15lvl se mi zdá hodně omezený a přímočarý. Osobně jsem se vždycky těšil až dostanu ten talentovej bod....
To je další aspekt levelování, který zmizí nadobro. I když je talent +5%dmg nezajímavý, stejně jste se zlepšili, minimálně jste měli ten pocit teď jsem zase o trochu silnější. Budete si tak připadat i když to za vás udělá automat a rovnou vám to přičte, že o tom ani nevíte? Jasně, spelly se zesilují s každým levelem (taky už automaticky, zív), ale není to změna na první pohled patrná a ten pocit růstu postavy i skrze nezábavné talenty má svoje kouzlo.Místo toho jednou za 15 levelů se vám jedno kouzlo vylepší (glyph?!), v lepším případě přidá. To se přidávali i ve starých talentech, takže nevidím žádné plus (kromě možnosti hybridizace, to ale stejně potěší jen PvPčkaře, raider bude rád když si v řádku najde alespoň jeden použitelný talent),jen ubrali tu omáčku a řekněte sami, mě osobně tahle omáčka velice chutnala...

Wolfox 23.01.2012 22:11

Abych to shrnul: Na kontinent pandarii se těšim, na souboje petů ještě víc, rasu Pandarenů překousnu (koneckonců nikdo mě nenutí za to hrát, a zabíjet to v BG/arénkách bude zábava), ale ty talenty... Pokud je Blizzard nezmění na něco, co by alespoň vzdáleně připomínalo prvky RPG, nebo alespoň neupraví do nějaké smysluplné, pro PvP i PvE využitelné podoby, tak MoP vynechám, a to hraju prakticky nepřetržitě už tbc.

Ellendway 23.01.2012 22:09

Bulimik
Kil´jaedena před nerfem údajně dalo 2% raidujících guild a bavilo nás to tehdy, mě osobně T5-T6,5 víc než cokoli jiného ve WoW.Zajímavé je, že když to blizz podle tebe dělal, jak lidi chtěli (dle tvých slov vanilla a já k tomu přidám ještě TBC), tak hráči neodcházeli.
Ono je těžké dlouhodobě si udržet hráče. Na konci Vanilla WoW byl největší Warcraft boom. Osobně si pamatuji, že několik hodně dobrých guild se rozpadlo v TBC například na Kael'thasovi. Já samozřejmě souhlasím, že progress bossů není to, co to bývalo, ale na druhou stranu jsem i rád, že i já, který raiduje 3 dny v týdnu má možnost vidět něco jiného než Karazhan nebo Zul'Aman.

Coxx 23.01.2012 22:08

Ne, ne ... v tomhle má Elle pravdu ... velice krutou pravdu

Bulimik 23.01.2012 22:05

Kil´jaedena před nerfem údajně dalo 2% raidujících guild a bavilo nás to tehdy, mě osobně T5-T6,5 víc než cokoli jiného ve WoW.Zajímavé je, že když to blizz podle tebe dělal, jak lidi chtěli (dle tvých slov vanilla a já k tomu přidám ještě TBC), tak hráči neodcházeli.

Ellendway 23.01.2012 21:55

helmic
...
Blizzard ve Vanilla WoW poslouchal lidi a jak to dopadlo. Kolik lidí pokořilo Naxxramas? 3-5%? Opravdu by to bavilo 10 milionů lidí? Tady nejde o to, co si přeje jednotlivec, tady jde o to, o co jde největší skupině lidí. Blizzardu prvních 100 světových guild nepřinese tolik peněz jako dalších 150 000 guild, které mají například horší progress a snaží se pokořit bosse - ať už na normálu nebo heroicu. Tady jde o to, že většina z vás nevidí podnikatelský záměr ale ideu, že se hry dělají pro hráče a jejich potěšení.

helmic 23.01.2012 21:37

Me se nejvíc líbí jak se vždycky blizzard obhajuje, že to je to nejlepší co muže bejt a další rok řeknou že to bylo v podstatě uplně na hovno a že to musí bejt jinak. Tak to je vždycky a tak to zustane. Blizz nikdy nebude poslouchat lidi a bude si mlejt furt jednu a tu samou básničku, jak je skvělé to co vymyslí ....Co se týká těch talentů, tak to podle mě popírá veškerej smysl rpg hraní a budování svojí vlastní postavy. Dát hráči na výběr jednou za 15lvl se mi zdá hodně omezený a přímočarý. Osobně jsem se vždycky těšil až dostanu ten talentovej bod.Nemluvim o tom že každej hunter na pve bude stejne první 4 řád mít totožný.

Gustafa 23.01.2012 20:01

Dnešní stav PVP je vytvořen tím, že se blizzard soustředil 3 expanze hlavně na PVE část hry.

Bulimik 23.01.2012 19:36

Hraju také oboje a tento systém mi přijde naprosto směšný a nevybalancovatelný, viz. dnešní stav pvp.

Gustafa 23.01.2012 19:33

Bulimik a co když jsem PVP hráč? A co když hodně PVEčkařů hraje i PVP? Tvoje argumenty jsou zavádějící. PVE o nic nepříjde a PVP konečně něco dostane po dlouhé době.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet