Postavy s nevyužitým potenciálem - část II.

  Lore    Battle for Azeroth    Hrdinové   

Dnešním článkem trochu navážeme na skoro zapomenutou sérii o postavách, které v lore dostaly málo prostoru, nebo se na ně z nepochopitelných důvodů téměř zapomnělo. (První díl si můžete přečíst zde.) Občas člověka může zabolet u srdce, když vidí, jak je k mnoha postavám z hlediska příběhu postupováno. A přesně jedním takovým dnes začneme.

Taelan Fordring

h9yjorifsp_39bf7ad60ee4d47efa3937c09a40351b0de4c662_1556396212_7506.jpg

 

Fordring - jméno spojované především se ctí a hrdinstvím, jež znělo celým Azerothem, napříč Aliancí i Hordou. Toto příjmení bývá většinou přisuzované pouze Tirionovi, paladinovi, který se proslavil definitivní porážkou Arthase v jeho tažení do Northrendu s Argent Crusade. Málokdo však věděl, že za celým tím pláštěm neochvějné víry a cti se skrývá muž, k němuž v minulosti nebyl osud příliš příznivý. Co je ještě v lore méně známé je skutečnost, že Tirion měl syna Taelana.

 

Ačkoli byl Taelan ve svém dětství svědkem Tirionova soudu kvůli ušetření orka Eitrigga ve jménu "cti" a jeho matka se pro synovo dobro rozhodla vysunout Tiriona ze svého života, stal se z něj mladý a nadějný paladin, který to časem dopracoval až na samotného Highlorda, poté, co Renaulta Mograina potkal zasloužený osud. Taelan naštěstí nebyl tak zkaženě zfanatizován jako zbytek vedení Scarlet Crusade. Tirion celou dobu svého syna pozoroval a jednoho dne se mu s pomocí dobrodruhů naskytla příležitost Taelanovi plně otevřít oči, aby viděl, co se ze Scarlet Crusade stalo. 

 

Taelan při tomto setkání však zaplatil svým životem, který mu vzal Tirionův dávný přítel a vrchní inkvizitor Scarlet Crusade, Isillien. Ve starém paladinovi vzplál plamen svaté pomsty a jedním máchnutím kladiva rozdrtil Isillienovi lebku. Tirion se od toho dne v žalu i odhodlání zapřísahal, že vzpomínka na Taelana v něm bude žít dále v podobě jeho činů - očistit Azeroth od veškerého zla. Byla to právě otcovská láska, která v Tirionově hlavě položila základ celé Argent Crusade a tím pádem i Arthasově porážce.

Sven Yorgen

d7ahmggmoo_5559db05cb4bba1d69880d32fbe691ce5b346397_1556396321_9154.jpg

 

Sven Yorgen se na první pohled zdá jako obyčejné NPC a zadavatel questů. Není divu, jelikož tomu skutečně tak bylo. Bylo. Až do releasu datadisku Cataclysm jsme Svena mohli potkat v malém táboře na severozápadě Duskwoodu. Ze svého příběhu nám postupně odhaluje, že jeho rodina vlastnila Yorgen Farmstead na jihu Duskwoodu a zde také byla zabita temnými jezdci (Dark Riders), kteří hledali mocný artefakt. Sven však v ten hrůzný den zahlédl postavu krčící se ve stínech, která temné jezdce k jeho farmě přivedla a rozhodl se tak vypátrat, kdo to byl. Ve skutečnosti se jednalo o starého chudáka jménem Jitters, který v jednom opuštěném dole našel Scythe of Elune, čímž Duskwood přetvořil v to, čím je dnes - prokletým lesem s nespočtem divokých worgenů.  To byl vlastně ten důvod, proč se zde objevili i temní jezdci.

 

V datadisku Cataclysm se příběh jednotlivých lokací obohatil o nové informace a vývoj, čímž došlo k přepracování jejich příběhů, včetně Duskwoodu. Nově prostor dostali i worgeni z Gilneasu, kteří s pomocí Nočních Elfů a alchymie dokázali své prokletí dostat pod kontrolu a rozhodli se pomoci i svým "dávným bratrům" v Duskwoodu. Při průzkumu Yorgenovy farmy však narazili na divokého worgena, který se však choval zvláštně, skoro jako kdyby měl částečně svou mysl. Worgena se nakonec podařilo polapit a vyšlo najevo, že se jedná o Svena. Během aplikování séra narazil na starého známého - Jitterse, kterého obvinil ze všeho utrpení, kterému se mu v životě naskytlo. Nechal ho však naživu kvůli ještě ne zcela vyhranému souboji se svým worgenským prokletím.

 

Přestože je Sven opravdu minoritní postavou v jedné lokaci, jeho tragický příběh přispěl k chodu budoucích dějin Duskwoodu, čímž se chtě nechtě zapsal do jeho historie. 

T'Paartos

03rwu4gp09_50c2e1b83dfa041d23b0abc880d35f889cf53310_1556396392_4827.jpg

 

Tento nebojácný a neochvějný draenei se proslavil především s příchodem prvních subras (Allied Races) do WoW na konci datadisku Legion. Setkáte se s nám při scenariu, které vám odemkne Lightforged Draenei. Válka s Plamennou legií se uchýlila ke konci a Velenovi draeneiové po dlouhé době zkřížili cesty se svými ztracenými bratry z řad Armády Světla (Army of the Light), což mělo za následek, že se mnoho "obyčejných" draeneiů chtělo stát Lightforged.  Toho se docílí pomocí speciální zkoušky, která vás připraví před tu nejtěžší výzvu - vaše démony. Z tohoto důvodu se vždy musí podstoupit ve dvou a byl to právě T'Paartos, který do dvojice nikoho neměl. V tu chvíli na scénu přicházíte vy jako dobrodruh, a hlavně jako parťák.

 

T'Paartos na první pohled působí jako rváč á la "ťulpas" bez špetky inteligence, avšak se srdcem na správném místě. Při oné zkoušce však postupně odkrýváme T'Paartosovu minulost. Dozvídáme se, že zatím kamenným entuziasmem se skrývá duševně raněný, avšak stále odolávající draenei s ocelovým srdcem. Díky této neochvějné víře v sebe samého zkoušku úspěšně splnil a Světlo naplnilo jeho tělo - stal se jedním z Lightforged. (A vy jste si právě odemkli Lightforged Draenei jako rasu.)  

 

Tento draenei mnohdy působil jako draeneiská verze "Leeroy Jenkinse" s tím rozdílem, že mu byl věnováno příběhové pozadí. Z tohoto důvodu se z něj v dobách jeho nejzazší slávy stal meme, ale to vyprchalo stejně rychle jako to přišlo. Je škoda, že Blizzard se T'Paartose prozatím nesnažil využít ani ve War Campaign, kde Lightforged Draenei dostali aspoň trochu nového prostoru. 

Smolderon

6nh8qx3t53_8562be8632b687cad9b1089c51c3758349631d7e_1556396447_3651.jpg

 

Smolderona budou pravděpodobně znát z většiny jen shamani. S tímto okřídleným avatarem ohně se setkají pouze v rámci jejich Order Hall kampaně. Boje proti Legii si vyžádaly mnoho obětí a pokusů o nemožné a toto byl jeden z nich - Earthen Ring se snažil sjednotit Pány elementů (Elemental Lords) poprvé od dob ucelení Azerothu. Nastal tu ale problém.
 

Finální pád Ragnarose během naší invaze do Firelands v datadisku Cataclysm totiž zanechal mohutnou jizvu v řadách ohnivých elementálů. Přestože Ragnaros sloužit Starým Bohům nepřestal, byl tím celkem, který je držel pohromadě, a ohniví elementálové se tak ocitli bez Pána ohně. Firelands se v důsledku toho postupně ocitaly v neustálém chaosu, jelikož si mnoho mocnějších elementálů nárokovalo Ragnarosovu pozici. Jedním z nich byl právě Smolderon. Ve snaze nenechat nic náhodě se Smolderonovi jako vrchní shaman Earthen Ring rozhodnete pomoci a dosadit jej jako nového Pána ohně, což se vám ve výsledku podaří. 

 

Vzhledem k tomu, že začátkem Battle for Azeroth žádné bytosti a jiné frakce, kromě Aliance a Hordy, nedostávají prostor, se na důležité prvky, který celý Azeroth drží pohromadě či mají stále potenciál jej zničit, nepochopitelně zapomíná. Tohle původně až do příchodu Island Expeditions a nových subras platilo. Pokud si rozhodnete odemknout Dark Iron trpaslíky, scenario vás v rámci jejich navazujícího příběhu zavede až do Firelands. Zde se totiž čirou náhodou dozvíte, že část Dark Iron trpaslíků zůstala i přesto vše věrná Ragnarosovi, která se snaží o jeho oživení. Z toho vám najednou vyplyne i další věc - Smolderon zmizel. Že by se jednalo o nastínění nových zvratů do Warcraftu, nebo pouze o špatný pokus vytvořit další zápletku, která bude ztracena v prostorách času?

Medivh

11ufk3vywr_3d19a587b05229acec28efa0f4dca992ef904b0f_1556396894_2709.jpg

 

Strážce Tirisfalu, Prorok, Věštec, Posedlý. Medivha není zřejmě nutné představovat. Jedná se o postavu, která ve Warcraftu figurovala už v počátcích a vždy hrála v příběhu klíčovou roli. V podstatě rozhýbala (ačkoli nechtěně) celé to kolo chaosu, které dalo příběhu Warcraftu jiskru a vyústilo v podobách strategií v další díly. Ve Warcraftu III se s ním prve setkáváme jako s tajemným prorokem, který spíše působí jako šílenec s přísliby konce světa. Smutné na tom bylo to, že měl pravdu. Bral to však jako povinnost, aby odčinil to, co pod Sargerasovým vlivem napáchal. Celý Reign of Chaos se v podstatě točí pouze kolem Medivhova tahání za nitky pro správnou věc. Ačkoli Třetí Válce nebyl schopen zabránit, jeho machinace nakonec převrátily misku vah v náš prospěch, čímž byl celý svět zachráněn. Vše zakončil tím, že oznámil své místo mezi legendami minulosti a vytratil se do neznáma.

 

Ve World of Warcraft i napříč mnoha datadisky jsme Medivha mohli spatřit, avšak vždycky pouze jako ozvěnu dávné historie, nejčastěji v souvislosti s nahlížením do minulosti, případně s cestováním časem. Postupně se však začaly objevovat zákeřně skryté střípky toho, že Medivh svévolně nezemřel, jak se původně myslelo. Napětí a nejistota stoupaly až do datadisku Legion. 

 

S příchodem patche 7.1 jsme dostali předělaný Karazhan jako dungeon, což už samo o sobě mohl být náznak. Legie totiž při své třetí invazi vycítila potenciál energií Karazhanu a byl to více než skvělý nápad je využít jako znásobující matrix pro magii určenou k transportu vojsk na Azeroth. Mimo jiné nám nepřímo bylo ukázáno, že Khadgar převzal Medivhovu původní roli, ale furt se zdálo, že tápe na místě a potřeboval by radu nebo dvě. Těsně předtím, než se Legii povede Karazhan napojit na Twisting Nether se však skutečně objeví Medivh, přičemž nám dá příležitost k tomu zhanit plány démonů. Po samotném boji má však s Khadgarem rozmluvu o moci a jak ji správně využívat, načež se promění v havrana a odlítá do neznáma vstříc Twisting Netheru.

 

Medivh je jedna z mála postav v celém Warcraftu, která měla přímý či nepřímý vliv na veškeré dění na Azerothu. Ze strany Blizzardu bylo zjevné, že po Warcraftu III si jistě zaslouží odpočinek. Samotné WoW však postupem času ukázalo, že na tom moc pravdy nebude a postupně se zdálo, že Medivh chystá velký comeback. Ten sice v Legionu přišel, ale byl tak krátký a svým způsobem i ne moc podstatný, jelikož se bývalý Strážce Tirisfalu opět vytratil. Můžeme tedy Blizzardu věřit, že i navzdory takovému bezohlednému zacházení, dostane Medivh jako "znovunalezený spasitel" Azerothu nějak roli? Těžko říci.

 


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Sarder 02.07.2019 12:30

Čo ak ten mocní čo našepkával Vol'Jinovy bol Medivh?

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet