Kněžka a bohyně: tajemství Tyrande a Elune

  tyrande    azeroth    elune   

 

Před měsícem jsme se v naší (ne)pravidelné dávce konspiračních teorií zabývali tím, jaký bude asi osud Illidana a Sargerase po událostech raidu Antorus the Burning Throne. Zároveň jsem slibovala, že spekulovací maratón bude záhy pokračovat a že se podíváme na zoubek postavě, která je s námi už velmi, velmi dlouho. Shodou okolností jde o postavu, která byla v předchozím článku rovněž zmíněná, ale to jsem prozradit nemohla, protože byste mě jinak prokoukli moc rychle.

Nyní ale nastal čas, abych se s vámi podělila o další výplod mé zvrácené mysli.

 

Pokud čtete tento článek, dá se usuzovat, že nejspíš umíte číst a že jste tedy z nadpisu již bystře pochopili, o kom bude dnes řeč.

Tyrande Whisperwind. Postava, která nás provází příběhem již od dob Warcraftu. V Legion se objevovala poměrně často, ale její zapojení do současného příběhu není kdovíjak stěžejní. To se však do budoucna možná změní.

 

Illidanův vzkaz

 

Když jsem četla Illidanovu zprávu adresovanou Tyrande, zarazila mě jedna věta. "Odjakživa jsi ztělesňovala to nejlepší z Azerothu, Tyrande." Nezní to jenom jako poslední vyznání lásky milované osobě. Zní to jako náznak pochopení jakéhosi hlubšího spojení. Zní to, jako by Illidan podvědomě vytušil, že se v Tyrande skrývá víc, než se může na první pohled znát.

 

Shrňme si, co o Tyrande víme. Od chvíle, kdy se její druh Malfurion oddal Smaragdovému snu, vedla noční elfy. Vedla je pevnou rukou, aniž by zakolísala nebo o sobě zapochybovala. A její neochvějná víra v bohyni Elune ji ve Smaragdovém snu uchránila před zlem v podobě Noční můry (viz události knihy Stormrage). Její spojení s Elune je obecně tak silné, že nemá obdoby. Podle zmínky v trilogii Válka prastarých si ji samotná Elune vyvolila, aby se po smrti nejvyšší kněžky Dejahny stala její nástupkyní.

 

Autor článku o Tyrande na Wowpedii použil při charakteristice Tyrandiny osobnosti zajímavé přirovnání: "Tyrande je v mnoha směrech téměř dokonalým ztělesněním Elune na Azerothu: je laskavá, soucitná a pečující, když si to situace vyžaduje, ale zároveň je ochotná udělat cokoli, aby ochránila svůj domov a svůj lid."

Možná to nemusí být jen prázdná fráze. Co když je Tyrande opravdu dokonalým ztělesněním bohyně Elune...?

 

Ale kdo je vlastně bohyně Elune?

dn81cg8iob_d299dd805b7a64900c1bb2fbc43bb3961a88ce38_1515023697_1128.jpg

Tajemství měsíční bohyně

 

Elune je bezesporu jednou z nejtajemnějších bytostí Azerothu. S jejím vlivem se setkáváme poměrně často a její moc je zcela nepopiratelná, zcela reálná. Zároveň je však jednou z mála entit, kterou nemáme kam zařadit. Ve WoW totiž neexistují žádná abstraktní božstva. Máme tu Titány, Staré bohy, naaru, loa, polobohy, elementály, duchy přírody a jiné podivné existence. Ale každá entita, která poskytuje určitou moc, je zkrátka jasně zařaditelná. Víme, odkud se vzala, co všechno dokáže a co je mimo její síly.

 

Elune je však tak tajemná, až to začíná být otravné. Dokonce z toho jednou málem vznikl rozkol mezi nočními elfy a draenei – to když Velen při návštěvě Darnassu opatrně naznačil, že dle jeho zkušeností s naaru by Elune klidně mohla být jednou z těchto bytostí Světla. Tyrande ho tehdy zdvořile, leč chladně odkázala do patřičných mezí, ale charakter své bohyně nijak neosvětlila. Otázka tedy zůstává. Kdo nebo co je Elune?

 

Teorií se za dobu existence Warcraft univerza objevila celá řada. Jednu jsme už zmínili – že jde o naaru. Další například říkala, že by Elune mohla být "hodný" Starý bůh. Tato teze však byla Blizzardem zamítnuta. (Sekundární zdroj zde. Primární zdroj, tweet, ve kterém byla tato teorie vyvrácena, už bohužel neexistuje, neboť twitterový účet Loreology byl zrušen.)

Arcimág Khadgar v questu quest #44337 zmiňuje, že v jakýchsi starých svazcích věnujících se kosmologii narazil na zmínku, že Elune stvořila prvotního naaru, Xe'ra. To by znamenalo, že je Elune mnohem silněji svázána se Světlem, než bychom mohli usuzovat jen na základě toho, že dává moc kněžím nočních elfů.

thilhflxbg_4118fa45790c4b16541f13a6a82b85d60020fc48_1515023701_5494.jpg

Datadisk Legion nám ale dal ještě jedno významné vodítko ohledně původu Elune. Není to tak dlouho, co jsme všichni horečně hledali Pilíře stvoření (Pillars of Creation). To, že se všechy Pilíře jmenují po Titánech, asi nebude náhoda. Jde tedy o vodítko, že by Elune mohla být Titánka?

V knize Studna věčnosti, prvním díle trilogie Válka prastarých od Richarda A. Knaaka, jsme mohli zaznamenat drobnou zmínku o nástěnných malbách v Chrámu Elune v Suramaru. Na nich bylo zpodobněno stvoření světa, na kterém se podle malby podílela Elune společně s několika dalšími bohy: "Zde bylo vyobrazeno ve složité mozaice stvoření světa Elune s jinými bohy, pochopitelně Matka Luna byla znázorněna nejdominantněji. Až na pár výjimek byli ostatní bohové jen mlhavé obrysy se stínem zakrytými tvářemi, neboť žádný tvor z masa a kostí nebyl hoden spatřit jejich skutečnou podobu."

Jelikož v mytologii nočních elfů nemají své pevné místo žádná další božstva na stejné "úrovni" s Elune, dá se předpokládat, že mozaika zpodobňovala Titány – neboť ti Azeroth skutečně přetvořili k dnešnímu obrazu. A co podíl Elune na tvorbě našeho světa? Ano, noční elfové ji mohli takto zpodobnit pouze kvůli své věrouce, ale opět – proč by zpodobňovali i další bohy, když by pak nebyli uctíváni? (A ne, nešlo o polobohy – ti byli na mozaice také zobrazeni a jejich tváře byly zřetelné.)

 

Pokud je ale Elune Titánka, kam se poděla? Proč není s Pantheonem? Pro odpověď nemusíme chodit daleko: v současné době totiž máme jednu tajuplnou Titánku přímo před nosem. Nebo spíš... pod nohama.

e1rk4cor0e_5681d3cbd45d8284fe3c6ec6f3075755f54747f2_1515023705_6205.jpg

Azeroth je Elune

 

Fakt, že Azeroth je spící Titánka, zajisté nemusím dlouze představovat. Ale pro úplnost:

Titáni nejprve nějakou dobu inkubují v podobě planet, kterým se říká duše světa (World Souls). V Legion jsme se dozvěděli, že náš milovaný Azeroth je právě takovou duší světa a že snící Titánka v jeho nitru volá o pomoc. Jejím prostředníkem se stal Magni Bronzebeard (viz jeho komix). Ten se v patchi 7.3.5 bude snažit vyléčit úděsnou ránu, kterou Titánka utrpěla z rukou Sargerase, když Padlý Titán do Azerothu vrazil svůj meč (více např. zde).

 

Proč by to ale hned mělo znamenat, že spící Titánka a Elune jsou jedna a ta samá entita? Bellatrix, že ty jsi zase sjetá po čaji z bloodthistle!

Nikoli, přátelé. Hned si dovolím vám to osvětlit.

 

*odkašle si* Takže zaprvé. Poměrně významnou roli v náboženství nočních elfů hrála Studna věčnosti. Proč? Protože noční elfové věřili, že jejich bohyně ve dne spí na jejím dně. V jejich věrouce tedy existovalo jasné propojení Elune a Studny. A my přece víme, co byla Studna ve skutečnosti zač: původní magické zřídlo vzniklo v momentě, kdy se Aman'thul pokusil vytrhnout Starého boha Y'Shaarj z povrchu Azerothu (viz Kronika). Z rány vytryskla životní síla spícího Titána – jeho krev – a ostatní Titáni toto zranění posléze přetvořili ve Studnu, která nadále zásobovala Azeroth arkánovou energií.

Pro noční elfy představovala Studna jakési hmotné spojení s jejich bohyní. A dokud Studna existovala, byla opravdu nejspíš právě tím – dokonalým propojením mezi bytostmi na povrchu světa a srdcem tohoto světa. Titánka je doslova vyživovala svou vlastní krví.

 

Zadruhé bych ráda poukázala na to, že Elune je více než cokoli jiného přírodní bohyně. Jistě, její náboženství je silně asociováno s Měsícem, ale její spojení s Azerothem jako takovým je možná ještě hlubší. Právě skrze svoji bohyni se noční elfové naučili úctě k přírodě. Nejen kněžky, ale i druidové nočních elfů si žádají její požehnání (třebaže skrze poloboha Cenaria, jehož matkou je však právě Elune). Elunino sepětí s přírodou se manifestovalo například ve stvoření wildkinů.

Elune, někdy nazývaná jako Matka Luna, je dokonalou reprezentací archetypální ženské bohyně, Matky Země. Je laskavá, milující, ochranářská. Její představa jakožto matky by mohla být dokonalejší opravdu už jen v tom, kdyby se ukázalo, že je samotnou duší planety, která nás všechny zrodila.

Zároveň by se hodilo podotknout, že taurenské božstvo Earthmother, tedy v překladu rovněž Matka Země, může být klidně také sám Azeroth a potažmo Elune. I o tom se spekulovalo už nejednou.

 

Další drobný (ale opravdu jen drobný) argument ve prospěch této teorie může představovat fakt, že Titán-Azeroth je Magnim označován jako žena, což by s Elune korespondovalo.

 

Když k tomu připočteme údajné (a pravděpodobně hlavně symbolické) tvoření světa společně s Titány a Pilíř stvoření pojmenovaný Eluniny slzy, zdá se obrázek téměř úplný. Můžeme se tedy s klidným svědomím vrátit na začátek, k Tyrande. Jakou roli v tom všem hraje ona?

gifvws8cl3_dd93fe7628f0f5a52301f3cab9402034f8506d41_1515023712_2536.jpg

Bohyně a kněžka

 

Co jsme to říkali o Tyrande? Že se jeví jako dokonalé ztělesnění Elune na Azerothu? A nejenom to – Ultimate Visual Guide ji dokonce tituluje doslova jako "vyvolenou Měsíce" (Chosen of the Moon – zdroj).

Pokud přijmeme teorii, že Elune = Azeroth... co nám z té rovnice vyplývá?

 

Elune si Tyrande vyvolila jako svoji nejvyšší kněžku. Musela tak učinit z nějakého dobrého důvodu. Nejspíš v ní viděla právě ony "mateřské" a zároveň vůdcovské vlastnosti, které sama reprezentuje. K jakému účelu ji však vyvolila? Pouze k tomu, aby reprezentovala její náboženství? Tak povrchní (doufám) bohyně není. Ale pokud ne, pak s ní musela mít nějaký plán. Ale jaký?

 

To se možná dozvíme brzy. Osobně očekávám v patchi 7.3.5 (a pak určitě i v Battle for Azeroth) další pokračování dějové linie naznačené zde. Dozvíme se, co se s Azerothem bude dít dál, co bude třeba k jejímu vyléčení a jak ji můžeme ochránit před zlem, které se po ní sápe. Tím mám na mysli samozřejmě Staré bohy, potažmo Pány Prázdnoty – Void Lords. Víme totiž, že spící Titánka je potenciálně nejsilnější Titán, jaký kdy žil, a pokud procitne, bude se moci měřit i s Pány Prázdnoty. Ti se ji proto snaží zkazit, dokud ještě spí, aby jim pak nemohla zkřížit jejich plány a oni ji naopak mohli využít ke zničení a pozření hmotného vesmíru.

 

Co když ve vyléčení Azerothu sehraje roli právě Tyrande? Ne nadarmo jde o jednoho z nejmocnějších kněží Azerothu. Ne nadarmo ji Elune obdařila svou milostí. A Magni, ačkoli je mluvčím Azerothu, sám přiznává, že netuší, co si má počít. On tedy klíčem ke zhojení rány nejspíš nebude. Možná ale dokáže najít toho, kdo to dovede...

 

Jsem toho názoru, že Tyrande bude v budoucím ději důležitější než doposud. A k této domněnce mě nevede jen výše zmíněný text, nýbrž i to, že si nedovedu jinak vysvětlit, proč by zrovna ji zvolili za tvář třetí Kroniky. Proč se jí nestal ikonický Arthas, který je jednou z nejvýznamnějších postav děje třetího svazku? Nebo Jaina, pokud chtěl být Blizzard genderově korektní a mít na obálce pro změnu ženu? (Oba by navíc "ladili" s modrým zbarvením obálky.) Nevěřím tomu, že Blizzard zvolil tvář Kroniky jen tak. (Nebo tomu spíš nechci věřit.) Chci věřit, že k tomu měli nějaký pádný důvod. A že tím důvodem snad bude to, že chtějí věnovat Tyrande více prostoru v nadcházejícím datadisku.

63cqnuldfr_22c0893ec378ac5e43cfe8ff387fb2b42b1f39a0_1515024183_1178.jpg

Elune – "Paní Světla"?

 

Než to celé uzavřeme, nabídnu vám ještě jednu teorii. Ať máte trochu na výběr.

 

Pokud Elune opravdu stála u zrodu prvotního naaru, možná je její sepětí se Světlem daleko významnější. Co když je "světlým" ekvivalentem Pánů Prázdnoty? Světlo a Prázdnota jsou ve Warcraft univerzu prezentovány jako dvě protikladné síly, které jsou však přesto fundamentálně spjaty a jedna bez druhé nemohou existovat. Pokud tedy existují bytosti mající svrchovanou moc nad Prázdnotou, mělo by totéž platit i pro druhou stranu barikády. Pak by Elune byla ideálním kandidátem – stvořila prvotního naaru a svým následovníkům poskytuje dar vládnout Světlem.  Pak je však otázka, proč by byla Elune jediná, zatímco Pánů Prázdnoty je vícero. Nebo snad existují další entity podobné Elune? Přebývají v dimenzi Světla mimo naši realitu? Proč by se ale Elune jediná manifestovala na Azerothu?

 

Na tyto otázky prozatím neexistuje uspokojivá odpověď. Této teorii by nicméně nahrávalo to, že Tyrande díky moci Elune dokázala vzdorovat nákaze N'Zotha ve Smaragdovém snu (viz kniha Stormrage). Co když to bylo tím, že Elune je přímým protikladem moci Starých bohů, kteří se zrodili z Prázdnoty?

co03n9s4qq_4308f04ec2d1692e73ba64342345cae946da6e26_1515024176_9208.jpg

Shrnutí

 

Pokud by byla pravdivá alespoň jedna z výše zmíněných teorií, znamenalo by to, že se můžeme těšit na zapojení Elune do budoucího děje a snad i na nějaké monumentální odhalení jejího původu. Možná se ukáže, že je Azerothem, a my budeme mít za úkol zhojit její ránu a zabránit tomu, aby padla do tenat Prázdnoty. Možná nám jako "Paní Světla" pomůže v boji proti Pánům Prázdnoty. Možná dojde k nějaké prazvláštní kombinaci obojího (a neříkejte, že by něco takového Blizzard nebyl schopen splácat).

Každopádně by už bylo na čase, aby byla naše zvědavost ohledně měsíční bohyně ukojena. Je to v zájmu všech – nebo zase přileze Velen a začne převracet noční elfy na svou víru. Rozhoří se nám občanská válka a co pak chudák Azeroth!

 

Tak na slyšenou zase příště, u další konspirační teorie. Elune-Adore.

 

Co je podle vás Elune zač? Zasáhne nějak výrazněji do budoucího děje? A jaké je vaše oblíbené warcraftí božstvo?

 

Zdroje obrázků:
Elune lifts Ysera, Goddess Light, Well of Eternity, Tears of Elune, Elune, Azeroth


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Pytler 04.01.2018 16:31

Při čtení mě napadlo, že by Tyrande mohla být něco jako "Argus the Unmaker" kterýho jsme porazili. Nicméně si nejsem jistej jak přesně to je, prostě jakýsi dočasný ztělesnění než se naplno rozvine?

Bellatrix 04.01.2018 17:18

Taky mě to napadlo. Že by byla něco jako dočasné ztělesnění, přesně jak píšeš. Ale do článku jsem to záměrně nepsala, protože už mi přišlo, že bych se tím vydávala až moc hluboko do neprobádaných vod spekulací. Ale docela by se mi líbilo, kdyby to takhle nějak bylo. A Blizzard docela rád využívá tenhle koncept "něco je manifestace něčeho/někoho jiného". Sara a Yogg-Saron, Staří bohové obecně jako manifestace Prázdnoty, Il'gynoth jako manifestace Noční můry...
Přijde mi, že tohle by bylo přesně v jejich stylu. Elune/Azeroth mohla obdařit Tyrande svými ikonickými vlastnostmi, vložit do ní tak část sama sebe, svoji esenci.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Sirena 04.01.2018 15:43

Miluju tyhle články, rozhodně velice zajímavé! Moje teorie zní trochu jinak, myslím, že Elune je zkrátka měsíc. Těleso co obíhá jiné větší těleso - planetu. Je to ostatně vidět i v cinematicu s Yserou. V tomto kontextu by to mohla být strážkyně Azerothu. Titánka chránící jinou titánku. Duše duši. Nebo tak něco. A její vyvolenou, agentem v terénu, je právě Tyrande. Pak se nabízí i vysvětlení, proč podle elfů jejich bohyně spí na jejím dně - protože zkrátka odraz měsíce na hladině evokuje takovou představu. Na noční hladině obzvláště výrazný jev. Samozřejmě je tu potom pře, jaktože tedy nechránila Azeroth, když Sargeras kolem ní vypouštěl svoje plyny během raidění v Antorusu. K tomu se ještě váže jedna podivnost a sice že ať hledáte jak chcete, ani jeden z měsíců není při pohledu z Antorusu ani v závěrečném epic cinematiku přítomen.

Bellatrix 04.01.2018 17:19

Díky
No, otázka je, jestli to, že ty měsíce nejsou vidět, není prostě jenom náhoda. Přece jenom na tohle se vývojáři asi zrovna nesoustředili.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Anfaelion 04.01.2018 15:20

Super článok, dobrá robota! Ja som fanúšik teórie, že Elune je Azeroth už veľmi dlho, bolo by super keby to tak bolo. A verím silno vo viac priestoru pre Tyrande, už podľa mňa Legion si jej pýtal viac, štve ma že vo wowku je stále ignorovaná, jej príbeh sa posúva len minimálne a keď už s ňou niečo urobia, vždy ma vie veľmi sklamať akým smerom sa vyvíja jej charakter. Hold, je to iná Tyrande ako vo WIII alebo vojne prastarých :/ a zaslúžila by si jej postava podla mna farebnejší osud v hre

Bellatrix 04.01.2018 17:22

Díky
Já Tyrande moc nemusím, je mi spíš ukradená, ale pokud už má být jedna z hlavních postav příběhu, ať se aspoň aktivně podílí na posunu děje. Takže doufám, že třeba to, že ji dali na přebal Kroniky, fakt není jen samoúčelné, a že za tím je nějaký dlouhodobý plán.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet