Oficiální vyjádření Blizzardu k zavření Nostalriusu

http://media.wowfan.cz/uploaded/nostalrius
Aktualizace 22:00: Vše se dostalo k tomu, že bývalý vývojář World of Warcraft, Mark Kern, natočil video, které míří přímo k Blizzardu a přimlouvá se za otevření Vanilla serverů.
Originální zpráva: J. Allen Brack dnes vydal oficiální vyjádření k uzavření privátního serveru Nostalrius. Dle jeho slov se Blizzard celým tématem zabývá a snaží se najít řešení, které by uspokojilo co nejvíce hráčů. Je dost možné, že se časem objeví takzvané pristine realm, které nebudou obsahovat některé funkce současné hry, například LFG, transfery, boosty, atd.
J. Allen Brack zdroj

Chceme, abyste věděli, že celou diskuzi kolem serveru Nostalrius bedlivě sledujeme a jsme velice rádi za všechny konstruktivní nápady a názory. Naše dosavadní mlčení kolem celé kauzy neznamená, že se nechceme angažovat nebo nemáme k tématu stejné nadšení, jako ostatní hráči. Slyšíme vás! Mnoho z nás v Blizzardu a WoW Dev týmu jsou vášnivými hráči již od prvního spuštění WoW. Ve skutečnosti pracují v Blizzardu díky lásce k původnímu World of Warcraftu. Mluvíme o klasických „Vanilla“ serverech mnoho let. Je to téma na každém BlizzConu a hlavně posledních několik týdnů. Na posledním meetingu interního týmu, na kterém bylo i vedení, bylo toto téma velmi aktuální a diskutované. Mám také několik myšlenek a věcí, které s vámi mohu sdílet. Proč nemůžeme nechat Nostalrius fungovat? Porušila by se ochrana duševního vlastnictví a celá věc by mohla poškodit práva Blizzardu. S duševním vlastnictvím souvisí naprosto vše, co se točí kolem World of Warcraft, včetně neoficiálních serverů. A přesto jsme se snažili najít řešení, ovšem přišli jsme na to, že není žádná možná legální cesta, jak ochránit značku WoW a darovat někomu licenci k provozování privátního serveru. Zkoumali jsme také možnosti spuštění vlastních klasických serverů, ovšem přišli jsme na to, že to není úplně jednoduché. Pokud bychom mohli stisknout tlačítko, které by vše vytvořilo, udělali bychom to. Bohužel by muselo být uděláno opravdu mnoho změn k integraci klasických serverů. Další kapitolou by byla také velice těžká podpora několika verzí hry. Takže co bychom mohli udělat k tomu, abychom zachytili onu nostalgii, kterou si někteří z vás pamatují? Několik let mluvíme o takzvaných „pristine realm“ serverech. V podstatě se jedná o server, na kterém by byly vypnuté všechny zrychlující aspekty levelování, transfery postav, heirloomy, charakterové boosty, bonusy za Recruit-A-Friend, WoW Tokeny a přístup ke cross realm zónám, stejně tak přístup ke group finderu. Stále si ovšem nejsme jistí, zda je to něco, co by komunita uvítala a chtěla, proto jde stále o hodně otevřenou diskuzi. A ještě jedna poznámka – jsme v kontaktu s několika lidmi, kteří spravovali Nostalrius. Jde vidět, že se chtějí starat o hru, mají velký zájem a už se těšíme na další společnou diskuzi, která proběhne v příštích týdnech. Vy, komunita Blizzardu, jste ti nejvíce vášniví hráči tam venku. Děkujeme mnohokrát za vaše názory a nápady! Posloucháme vás! J. Allan Brack



Naposledy upravil/a Ellendway 30.04.2016 v 11:32:43.

Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

27.04.2016 14:32

Darkdjinn:takova mensi drobnost popis realmu je procentualne podle maxima a aktivni populace, akorat asi pred 14 dnama rekli ze zvetsili pocet slotu na servr takze vsechny high sou medium a medium sou ted low to ze ted hrajou tak 4 mega uzivatelu kvuli dementnimu wodku je druha vec. Jinak zrovna kungen kterej se v pulce progressu vysral na gildu protoze mu klesla sledovanost na twitchi tak je asi posledni clovek kteryho bych poslouchal at ma pravdu nebo ne

Darkdjinn 27.04.2016 12:15

Hromovapest
Odcházeli pořád.A zase přicházejí další.Jenom co letos přišlo nových a těší se na Legii.Wowko tu někteří potápí už kolik let. Ja jsem v klidu :-)
Tak když ti nevadí, že kvalita hry upadá... Když se namátkově lognu do realm listu, tak hned vidím kolik servrů má jakou populaci a je hned jasné jak na tom hra je. Čísla mluví jasně, za WoD největší úpadek předplatitelů. A proč? Ikdyž ne se vším co říká souhlasím, tak tento člověk to docela vysvětlil https://www.youtube.com/watch?v=9MNFWhCw8dg

Ellendway 27.04.2016 12:13

corpsen
Ne každému vyhovuje mít všechno hned,.. A jestli ti přijde, že se WoW zdokonaluje... tak mi vysvětli, proč lidi odchází, když je to lepší a lepší??
Koloběh života. Taky si již neplatím své dva účty a čekám na Legion. Teď hraji jen alpha testování Legionu.

Hromovapest 27.04.2016 11:57

corpsen
Ne každému vyhovuje mít všechno hned,.. A jestli ti přijde, že se WoW zdokonaluje... tak mi vysvětli, proč lidi odchází, když je to lepší a lepší??
Odcházeli pořád.A zase přicházejí další.Jenom co letos přišlo nových a těší se na Legii.Wowko tu někteří potápí už kolik let. Ja jsem v klidu :-)

corpsen 27.04.2016 11:55

Hromovapest
Vanila je mrtvá.Tak ji nechte v klidu spát.Mě se wowko zamlouvá jak se pořád zdokonaluje různýma vychytávkama. vanilu jsme hrála.Bylo to fajn ale ted je to super.Za sebe můžu říct že ještě nebyla věc co by se mě nezamlouvala.Snad jen to že nejde zničit hordu :P
Ne každému vyhovuje mít všechno hned,.. A jestli ti přijde, že se WoW zdokonaluje... tak mi vysvětli, proč lidi odchází, když je to lepší a lepší??

MPosp 27.04.2016 09:41

Jádro pudla spočívá v tom, že lidé v Blizzardu při řešení tohoto tématu hledají technické cesty k tomu, jak takový případný server (realm) mimo jiné začlenit i do jejich komerčního systému Battle.net - což chápu, že musí být neskutečně složité po všech stránkách.Ono se totiž nabízí úplně jiné řešení, které si může ošéfovat pouze marketingové oddělení Blizzardu a padne tím tak 99% argumentů, proč to nejde - stačí spustit nějaký fan-program, který by zastřešil podobné projekty jako Nostalrius (např. po splnění určitých kritérií) a udělil jim status oficiálního fanouškovského projektu výměnou za nějaké poplatky (chápejme jako licenci) od provozovatelů serveru, nikoli od hráčů.Osobně jsem přesvědčen, že naprostá většina těch, co si přijdou původní WoWko vyzkoušet a zjistí, že se tam nelétá, úder/kouzlo se může i minout cíle a spoustu a spoustu dalších vlastností hry, které se postupně vytratili ve prospěch jednoduchosti, včetně nemožnosti si takto obtížně vyexpenou postavu převést na placený moderní realm pro její další pokračování, se jednoduše vrátí zpátky do náruče Blizzardu :-)

DaveL 27.04.2016 02:05

Takže co bychom mohli udělat k tomu, abychom zachytili onu nostalgii, kterou si někteří z vás pamatují? Tahle věta zní jako kdyby si neuvědomovali co lidi opravdu chtějí.. Nechtějí Legacy servery kvůli nostalgii, ale spíš proto že mají raději starší verzi místo nové z hromady důvodů (a ty se mi nechce rozebírat). Pro upřesnění, Nemám nic proti nikomu kdo má rád aktuální verzi a budoucí, ale myslím si že by lidi měli mít prostředek jak to zažít znovu.Zkoumali jsme také možnosti spuštění vlastních klasických serverů, ovšem přišli jsme na to, že to není úplně jednoduché. BS. Nostalrius byla banda lidí která neměla co dočinění z blizzardem ale i přesto dokázali nabrat a vycvičit si lidi kteří znovuvytvořili TO prostředí Vanilla WoW (dokonce s postupným progressem), 100% skriptované, naprogramované, stabilní a jejich servery udržely přes 13k lidí online najednou což (na parametry free serveru) je šílené. Ne že by to nebylo bez nějakého toho zisku ale chcete mi říct že Blizzard (masivní společnost, s tisíci vysoce kvalifikovanými, profesionálními zaměstnanci) toto nedokáží?Zkoumali jsme také možnosti spuštění vlastních klasických serverůI přes to že koncept jako takový není k zahození, opravdu nic nevyřeší.. Je to jako prkýnky ucpávat protrženou přehradu a zaměřuje se jen na pár problémů které spoustě hráčů vadí. Pokud toto, tak pořádně a to ty Legacy servery což apeluje na větší masy. Jejich nápad je jen rychlá záplata která mnoho hráčů kteří vanillu a nostalgii chtějí, i přes to že je to krok správným směrem. Jenže hra je v současné podobě tak úplně odlišná že spousta věcí by musela být natrvrdo odstaněna (což prakticky nelze), takže Legacy servery jsou čistější způsob nežli jít těmto lidem jen na čtvrt cesty naproti..

Hromovapest 26.04.2016 23:07

Vanila je mrtvá.Tak ji nechte v klidu spát.Mě se wowko zamlouvá jak se pořád zdokonaluje různýma vychytávkama. vanilu jsme hrála.Bylo to fajn ale ted je to super.Za sebe můžu říct že ještě nebyla věc co by se mě nezamlouvala.Snad jen to že nejde zničit hordu :P

kritik 26.04.2016 21:51

Aktualně asi 2 hodiny starý video, autor je Mark Kern (bývalý Vanilla developer) a adresát Mike Morhaime https://www.youtube.com/watch?v=60CXk503QsQ

HonkL 26.04.2016 21:42

Beeda2004
HonkL:podivej se an ubisoft a heroes 3HD taky vysla jen zakladni hra ze nemaji zdrojovy kody k datadiskum
Jn tak to jsou pak s prominutím dementi... Ok chápu že proč si nechávat miliardu dat navíc když to už nikdo potřebovat nebude.. Ale člověk taky nikdy neví..

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet