Úvaha: Proč komunita nenávidí Sylvanas a kdo za to může

  sylvanas    lordaeron    úvaha   

Blizzard v pre-BfA eventech ukazuje zas a znovu, že se opravdu nebojí kontroverze. A že je podle všeho kontroverze jeho současnou marketingovou strategií. Dokazuje to jak event War of the Thorns, gradující vypálením Stromu světa Teldrassilu, tak čerstvě proběhnuvší bitva o Lordaeron (cinematicy s českými titulky zde). Obě tyto události byly ožehavých momentů plné – někdo se kupříkladu ještě víc než nad samotným výsledkem obléhání Lordaeronu rozohnil nad Jaininým poměrně diskutabilním entrée do této bitvy.

 

A zde na WoWfanu se to v posledních dnech jen hemžilo úvahami. Mohli jste si přečíst třeba úvahu na téma, jak je Blizzard poslední dobou úspěšný ve své naraci, nebo úvahu o samotné Sylvanas.

 

Já teď skloubím obě tato témata dohromady. A protože je to teď očividně velmi trendy, napíšu si vlastní úvahu. Ve které vám vysvětlím

 

a) skutečný důvod toho, proč velká část komunity nyní vášnivě nenávidí Sylvanas,

b) proč je to vina Blizzardu,

c) proč za to nemůžou jejich aktuální příběhová rozhodnutí, nýbrž naopak to, jak prezentovali příběh Warcraftu až do současnosti.

 

Tak se děti hezky usaďte, nasaďte si masky proti Nákaze a poslouchejte.

 

Pozor, článek obsahuje spoilery z eventů War of the Thorns a Battle for Lordaeron.

 

62xq08htux_471c190ad33534ca04c3717d1a81626320bf26a1_1533838618_1267.jpg

Sylvanas je zlá a nemám ji rád

 

Ano, Sylvanas je, řekněme to natvrdo, svině. (Popř. si sem dosaďte český ekvivalent toho hezkého slovíčka, kterým ji počastoval Garrosh v Cataclysmu.) Královna smrtonoška je nejspíše tou nejbezohlednější a nejnemilosrdnější osobou na celém Azerothu, a to nejen v současné chvíli – odvážila bych se tvrdit, že i za celou dobu jeho existence. Ale pozor, nepoměřuji to podle toho, kolik živých bytostí nechala povraždit nebo sama povraždila. V tom by nad ní určitě mnozí měli navrch.

 

Rozdíl mezi ní a klasickými vraždícími záporáky nebo jejich armádami je ale ten, že... no, že ona alespoň zatím záporák není. V očích mnohých hráčů ano, ale z hlediska příběhové narace Blizzardu stále ještě balancuje kdesi na pomezí. A její krutost a chladná kalkulace tak vyniknou dvojnásobně. Sylvanas není chaotické zlo, reprezentované bezduchou, chaotickou destrukcí. Sylvanas je metodická, důsledná a má jasný, pečlivě vykalkulovaný plán. Pokud můžeme věřit jejím slovům, ultimátním cílem a důvodem veškerého jejího počínání je přežití Hordy.

 

Nebudu teď zpochybňovat, zda to tak opravdu je. To by se nám tato úvaha zvrhla v úplně jiné téma. Ponechme tedy na chvíli stranou jisté podezřelé náznaky a berme Sylvanas jako náčelnici Hordy, ne jako hypotetickou loutku temných sil, nad nimiž nemá kontrolu (*cough*  Staří bohové *cough*). Delaryn Summermoon, velitelka sil nočních elfů v bitvě o Teldrassil, sice Sylvanas nařkla z toho, že se snaží vést válku proti životu samému a že tedy de facto stojí na straně smrti, ale samotná Sylvanas si stojí za tím, že bojuje za živé – za Hordu, za své poddané – všemi prostředky. A že na rozdíl od Saurfanga, který by (dle jejích slov) klidně nechal své věrné včetně sebe zemřít, pokud by si to žádala čest, ona nic takového nedopustí. A proto bojuje špinavě. Tak špinavě, jak jsme to ve Warcraft univerzu dosud neviděli.

 

Jistě, není to první (a jistě ani poslední) masová vražedkyně, kterou Azeroth zrodil. A ani její použití Nákazy nebylo zrovna dvakrát originální – Grand Apothecary Putress jí teď nejspíš z posmrtného života uznale tleská. Ale jak už jsme řekli, zásadní rozdíl mezi Sylvanas a všemi maniakálními, brutálními, masakrujícími, nemilosrdnými a vůbec moc ošklivými záporáky je ten, že SYLVANAS NENÍ ZÁPORÁK. Je to náčelnice Hordy, proboha. Náčelníky Hordy a krále Aliance máme od doby, co známe Warcraft, asociované s hrdinstvím, čestností a spravedlivostí. A najednou nám tu přijde Sylvanas a její "Vezmi tenhle barel Nákazy a vylej ho támhle na náměstí. Jestli nemůžu mít Lordaeron já, tak ho nebude mít nikdo."  Nebo ještě předtím "Udělám ten největší Basic Campfire, který Azeroth kdy viděl." A vy jenom stojíte a koukáte, jak se červená line záře.

 

Na internetu se o jejích rozhodnutích diskutuje opravdu hodně (až moc, na můj vkus). Na obou stranách barikády padají četné argumenty. Některé smysluplné, jiné méně. Ale jeden z nich, který by měl mít navrch nad všemi ostatními, se objevuje až překvapivě málo. Je to argument velmi jednoduchý, tak jednoduchý, až láká k okamžitému mávnutí rukou a jeho zamítnutí. A ten argument zní: Tohle je válka.

 

Proč se nám ale tenhle argument nelíbí? Protože nejsme zvyklí na to, aby se válka ve Warcraftu vedla takhle. Jistě, jsme na to zvyklí od záporáků, jako je právě třeba onen zmíněný Grand Bastard Putress. U nich nás to sice možná v první chvíli šokuje, pokud jde o nečekaný příběhový zvrat, ale v konečném důsledku to žádnou kontroverzi nevyvolá – jsou to přece záporáci. Dělat strašlivé věci mají v popisu práce. Ale Sylvanas? Kdo to kdy slyšel, aby se náčelník Hordy snižoval k tak zrůdným úskokům, jaký předvedla Sylvanas v Lordaeronu, nebo aby do základů vypálil nepřátelské město plné civilistů?

 

Jsme v šoku, protože to ve Warcraftu nemá obdoby. Ale teď mi povězte: co kdyby se podobný příběhový zvrat udál v některém jiném fantasy univerzu, kde se válčí v jednom kuse, kde jsou úskoky a klamy na denním pořádku a kde jsou hrůznosti války něco zcela běžného a zobrazovaného bez servítek? Ve světě Zaklínače, Hry o trůny nebo nedejbože třeba takového Warhammeru bychom nad podobnou válečnou strategií ani okem nemrkli. (Protože tam se obvykle dějí ještě mnohem horší věci.)

 

Ale moment, nehrajeme náhodou World of WARcraft...?

kbclfb579m_17b8078eb542d5f1d7e8f2fb5c3eb6e5ec1a8068_1533838621_9996.jpg

Svět války bez skutečné války

 

Svět Warcraftu (jak herní, tak knižní) byl vždycky velmi umírněný. Ano, ten svět se sice už podle názvu tváří, že válka je pro všechny obyvatele tohoto světa denním chlebem a že nemůžete ani vystrčit nos ze svého domečku na elwynnském venkově, aby vás démon nevzal přes hlavu obřím palcátem, ale ruku na srdce: jak drsná tam ta válka obvykle je? Odpověď: prakticky vůbec. Stačí porovnat s již zmíněnými fantasy univerzy (nebo s některým vaším oblíbeným, zde nejmenovaným). Blizzard se až na pár výjimečných situací vždy důsledně vyhýbal tomu, aby se jejich svět jevil drsný a brutální. Částečně za to může rating, částečně asi to, že vyprávění Blizzardu bylo vždycky spíše pohádkové než naturalistické.

 

Sečteno a podtrženo, hra, která se honosí slovem "válka" přímo v názvu, nám nikdy neukázala, jak taková skutečná válka vypadá. Až teď. Sylvanas nyní válčí způsobem, jako nikdo na podobné pozici před ní. Neštítí se ničeho, nemá slitování nad nikým. Válčí tak, aby zvítězila, aby dosáhla svého cíle a zároveň aby zadupala svého nepřítele do země a nedala mu možnost znovu povstat. Kdybych vám takový přístup k vedení války popsala bez kontextu, nejspíš byste pokrčili rameny, že to je přece logické, že člověk nejedná se svým nepřítelem v rukavičkách. Ale jakmile jde o Warcraft a o Sylvanas, která byla velmi kontroverzní postava i předtím, než začala takhle vyvádět, hned je z toho oheň na střeše. Tedy pardon, na stromě.

 

Otázkou nyní zůstává, jak to Blizzard povede dál...

cruc9x5jig_6258af5d8c242fc28172443c98cd17306f395b34_1533838626_3197.jpg

Čeká nás nový svět, nebo druhý Garrosh?

 

Ráda bych řekla "zvykejte si", ale bohužel s klidným svědomím nemohu. Odsud totiž vedou dvě možné cesty. Ta první je, že Blizzard se rozhodl, že se toho nebude bát, a svět Warcraftu bude odteď mnohem drsnější než předtím. A kdo ví, třeba Aliance taky začne bojovat špinavě. S Anduinem u kormidla to asi úplně nehrozí, ale na druhou stranu je u toho kormidla i Jaina Proudmoore, a to dokonce nejenom metaforicky, ale i doslova. A Jaina je při svém současném mentálním rozpoložení nejspíš taky schopna pěkných špinavostí. A já říkám, jen do toho. Pokud se má World of Warcraft jako hra udržet nad vodou, potřebuje nový přístup. Už to nemůže být jenom pohádka o dobru a zlu. Toho už bylo až až. Takže pokud Blizzard svou loď povede tímto směrem, za chvilku nám nějaké vypálení Teldrassilu nebo zamoření Undercity bude připadat jako zcela běžná věc. Lehlo popelem další město? No jo, další úterý.

 

Stejně tak je ale dost dobře možné, že se narace Blizzardu v ničem nezmění. Že jeho svět zůstane pořád stejně umírněný jako dřív a jediná postava, která si bude troufat na kontroverzní a úděsné činy, bude i nadále Sylvanas, čímž bude nepříjemně vybočovat, komunita ji bude nenávidět čím dál víc a nebude to trvat dlouho, než z ní bude další Garrosh a my na ni budeme skládat raidy. Pokud to dopadne takhle, bude to veliká škoda. A nevím, jak to máte vy, ale můj zájem o WoW tím nejspíš bude víc a víc upadat. Na druhou stranu, pokud Blizzard ukáže, že dovede být drsný a že po těch letech konečně pochopil, jak by měl fungovat šedý svět a šedé postavy, mají moje měsíční příspěvky zajištěny. Pokud to tak ale má být, budou se chlapci muset snažit. Protože Sylvanas zatím opravdu není šedý charakter. Osobně na mě působí jako zkušební charakter: "Co by se asi stalo, kdybychom trochu přitlačili na pilu...?" Pokud její charakter více prohloubí a podobnou hloubku přidají i jiným významným postavám, mají šanci ten šedý svět skutečně vytvořit. Zabralo by jim to ale pravděpodobně celý datadisk, pokud by takovou proměnu měli odvyprávět přesvědčivě a pokud by měla působit přirozeně. A vzhledem k tomu, že "Battle for Azeroth" s největší pravděpodobností neodkazuje na válku Aliance proti Hordě, nýbrž na obranu Azerothu proti dalšímu hrozivému nepříteli... mám tendenci být v tomto ohledu spíše pesimistická.

 

Shrnout by se to dalo asi takto. Jedna možnost je, že World of Warcraft zůstane stejnou naivní černobílou pohádkou, jakou byl doteď. A v takovém světě pro Sylvanas prostě místo nebude, ať s ní bude Blizzard provádět, co bude chtít. Není totiž třeba změnit ji, je třeba změnit svět kolem ní. A to drasticky. Druhou možností tedy je, že se mé zbožné přání vyplní a k této změně opravdu dojde. A svět války opravdu začne být světem války, která přestane být romantická a přestane zakrývat to, že válka je pěkně hnusná věc.

 

A pak třeba okusíme ten skutečný WARCRAFT.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Moped 10.08.2018 16:56

Měla jak to udělat hezky postaru, vylodit se a vyhladit obyvatelstvo pomoci armády. Aspoň by kvůli tomu nebylo tolik křiku.

kritik 10.08.2018 20:59

Z tebe by mel vudce radost, osobne by te povysil na reditele koncetraku, dostal bys na starost dodavky plynu, skoda no, byt tak o 70 let driv zil by sis docela dobre....dneska to musi byt peklo pro podobne smyslejici "lidi" ..

sokave 10.08.2018 15:41

Sylvánas je môj Warchief bojujem pre ňu a za hordu kto sa proti Nej a horde postaví nech skape.FOR THE HORDE..... bodka

Hromovapest 10.08.2018 12:55

Jako argument Tohle je válka...také není argument. O čemž se rozhodlo například po 2 světové válce.
Kdy bezohlednou agresivní válku vedlo Hitlerovské německo pod vedením A. Hitlera.
A kdy bylo ustanoveno že agresivní válka bude posuzovaná jako válečný zločin.¨
A to je přesně to co rozpoutala a vede Sylvanas.A kdokoliv jí v tom podporuje je spoluviník a měl by být stejně tak potrestán. Hráčům co za ní stojí by měli být bez vyjímek na trvalo smazány ACC.

Celiox 10.08.2018 13:08

Moje řeč.

Kmotr Veliký 10.08.2018 14:04

Přesně moje slova,názor typu"tohle je válka" je naprosto směšný...za hordu hraju už od vanili a to jakým směrem se teď ubírá se mi prostě nelíbí. Sylvanas tohle rozhodně nedělá pro hordu,pošlapala skoro úplně vše co hordu dělá hordou a tudíž i to proč jsem za ní před lety začal hrát... a psát tady,že je Varok zbabělec atd to může taky jen člen Mensy.Nechceš upálit tisíce dětí a civilistů?tak táhni hrát za allianci...prostě některé komentáře opravdu stojí za to.

sharlay@λy 10.08.2018 14:12

Kmotr Veliký
perfektne vystihnuté,

Zug 10.08.2018 14:31

Kmotr Veliký "Upálit tisíce dětí a civilistů?"... hm, přidej ještě pár nul a moje denní rutina ve Stellaris. Doporučuji, rozhodně kvalitně strávený čas!

Kmotr Veliký 10.08.2018 14:57

@Zug koho a jak moc uplaluješ ve Stellaris je mi upřímě u řiti,každý dělá co ho baví...

Dalken 10.08.2018 16:27

Kmotr Veliký "There will be no war without sacrifice and there will be no war without consequences. Soon or later, there will be winner and loser, but in the end, we will lose both."

Mozaika různých citátů z mnoha různých her.

Jikonekt 10.08.2018 18:42

Kmotr Veliký Chápeš, že je to hra a žádný děti neupaluješ?

Zug 10.08.2018 18:45

@Jikonekt Ne, dle jeho reakce na můj komentář, nechápe.

Jikonekt 10.08.2018 18:52

Co je a není válečný zločin vždy určuje po válce vítěz té války. Kdyby to skončilo opačně, bylo by nejspíš za největší válečný zločin té doby považováno shození dvou atomovek na města plná civilistů nebo ruské lágry případně Katyň, Kalinin a Charkov kde rusáci povraždili cca 15.000 zajatých polských důstojníků :P

Kmotr Veliký 10.08.2018 19:45

@Jikonekt pěkné jak se mě tady snažíš zřejmě( přechytračit) a proto mi napíšeš o zločinech druhé světové,abys mi tím asi dal najevo svou inteligenci a nadhled :-)

Každopádně ti moc děkuji za tvůj postřeh,opravdu užitečný a moc pro mě znamenal.Díky :-)

Kmotr Veliký 10.08.2018 19:50

@Jikonekt promiň, jen války,né druhé světové

Jikonekt 10.08.2018 22:28

Kmotr Veliký A co tě vede k myšlence, že to byla reakce na tebe? Méně domýšlivosti a přehnaného mínění o vlastním egu je někdy fajn

Ondro 10.08.2018 11:51

Súhlasím s Hormom a ktokoľvek kto si myslí že Sylvanas hľadí na potreby Hordy a nie na svoje vlastné špinavé hry nech si prečíta knihy Before the Storm a War Crimes a ak bude Sylvanas podporovať aj potom tak ten človek nemá myseľ celkom v poriadku. A jeden odkaz pre autorku článku : ten žáner sa volá FANTASY! On nemá byt realistický a platí to aj pre spôsob vedenia vojny a ak sa ti to nepáči tak si to nechaj preseba alebo si choď pozerať Game of Thrones a nestaraj sa do toho ako má a nemá vyzerať dobrý fantasy svet.

Aenlandrin 10.08.2018 13:30

Dalsi co okrem Warcraftu nepozna ine Fantasy

Ondro 10.08.2018 14:41

@Aenlandrin Sorry ale fantasy sa definuje podľa toho od Tolkiena a tam je vojna rovnako nereálna ako vo Warcrafte.

Dalken 10.08.2018 16:19

Game of Thrones dokáže být reálný (většinou) a současně mít prvky fantasy. Warcraft není to samé, co Game of Thrones, ale mohl by si od něj vzít pár příkladů. Myslím, že rozdíl mezi realitou a fantasy je ten, jak jej správně definuješ.

Nikdo neříká, aby byl Warcraft přesně jako GoT, ale mohl by se od něj inspirovat. Chci odkázat na příspěvek, co jsem tu psal již dříve, že blizzard by se mohl se stále stárnoucí komunitou také přesunout na tvrdší scénáře a přilákat více lidí, nejen dětí, ale i dospělých, kteří mají jiný pohled na svět než děti a dospívající. Udělat tvrdší scénáře nemusí znamenat změnit PEGI 12+.

Korilastrasz 11.08.2018 18:13

Přečti si zaklínače ať máš přehled o tom co je válka a fantasy vubec

einfari 10.08.2018 11:40

Ať si každý hraje a fandí čemu chce. Já nemám zapotřebí si ve hře hrát na čestného mírotvůrce Mirka Dušína, jsem rád, že alespoň prostřednictvím WoWka mám možnost popustit uzdu svého temného Já, hrát za nemrtvého vyvrhela a s platonickou láskou sloužit "šílené" Banshee Queen.
"Dark Lady watch over you!"

Esperanta 10.08.2018 10:47

Prosím, víc grimdark svět. Proto jsem vždy milovala Pohromu a DKčka, protože ti to alespoň trochu evokovali. More of this.

Walther 10.08.2018 10:24

Už jsem to psal dříve. Nikomu nevyčítám, že má oblíbenou postavu Sylvanas. Ale nedokáži pochopit, proč si ji hráči neustále idealizují jakožto dobro konané za každou cenu. Sylvanas je prostě jenom ZLÁ. Už to pochopte. Není za ní žádná nadpřirozená moc. Sleduje své vlastní zájmy. Když už ji obdivujete, tak ji mějte rádi takovou, jaká je. Mnohem lépe snáším komentáře typu: "Sylvanas je má pání a společně zničíme každého, kdo se nám postaví do cesty." než typ: "Sylvanas za tím určitě vidí nějaké hlubší cíle ještě se nakonec ukáže že nám všem zachrání kuži je jenom moraly grey což vy alicí nedokážete pochopit." (pro autentičnost psáno s hrubkami). Události posledních dní mi přišly na Warcraft adekvátní. Bylo to tvrdé, ale ne zbytečně brutální. Mám WoW rád také více jakožto pohádkovější fantasy svět s prvky realismu a nechci aby se z něho stala podobná zvrácenost jako Game of Thrones. Nerad bych se zde dočkal hyzdění těl nebo questů typu "Zabij deset civilistů a pak zapal starobinec". World of Warcraft by měl mít definovanou hranici, za níž by se nepřekrečovalo. Ovšem poslední dobou je příběh Warcraftu skutečně psán nějak zvláštně. No ty vole! Titání se rodí z planet. No ty vole! Azeroth je vlastně taky titánka! Sargeras, který si lehne na planetu, ale škody jsou jen tam, kde nechá zaražený obrovský meč. Toto obrovské monstrum následně zavřou do Pantheonu a stráží ho tam nějakej little piece of shit Illidan. Jaina Proudmoore si jen vyzvedne tátovu loď a pak s ní přijede jakožto s dobývacím prostředkem. Jednu nákazu smete z povrchu jako nic, druhou tam v pohodě nechá. S palebnou sílou největší lodě Kul Tirasu a s lehkostí jakou ji ovládá, nejede a nesestřelí hordský Hindenburg. A poslední věc; jen málo postav je zlých samo od sebe. Většinou do nich někdo ryje tak dlouho, až je zlomí. Proto jsem tak moc rád, že je tu Sylvanas, která je zlá už od přírody. A všichni byste ji neustále kazili s tím trapným "morally-grey". Je tu vidět ta zranitelnost, že v trůnním sále Lordaeronu mohla velmi lehce přijít o život. Nemyslím si, že na konci datadisku skončí v nějakém raidu, na encounter boss je moc slabá.

Romik 10.08.2018 12:22

Sylvanas byla zrozena temnotou, její jméno je Smrtonoška ( ta jež přináší smrt ). Je tedy taková, jakou byla stvořena a nikdy jina nebude. Leda by se objevil zas nejaky najivni Naru a dopadl by stejne jak s Ilidanem :-)

Drexlai 10.08.2018 09:59

Článek je super mě přijde, že komunita je rozdělená hlavně kvůli tomu, že valná část lidí nezavadí o PVP jak datadisk dlouhej, a tak je nějaký boj mezi aliancí a hordou absolutně nezajímá... Proto tak vyvádí, protože se neděje nic nového co by vedlo k dalšímu raidu a PVE obsah tak nějak stojí.

Anger 10.08.2018 08:35

Velmi pěkný článek, u kterého jsem i uvědomil lehkou změnu přístupu k našim postavám. WOD a Legion byl o tom, že my jsme šampioni, comandéři a bůhví co ještě, dostali jsme svou pevnost následně mocné artefakty, stali jsme se tak mocní, že jsme skoncovali s Plamennou legií a samozřejmě s dojmem, že bez nás by to vše nebylo. Ale teď si přijde Sylvanas a je jí jedno kdo jsme, bez nás by Teldrassil stejně zapálila, hlavní město Lordaeron by stejně zamořila a možná by nás i nechala zemřít, kdyby jsme neuhli. Nevím, zda-li to byl záměr Blizzardu, ale více se mi to líbí, už nejsem všemocný hrdina, ale pouhý dobrodruh ve velkém světě.

Bellatrix 10.08.2018 16:05

Vidíš, to je pravda. To mi ani nedošlo. Ale je to paráda. Někdo se v tom možná vyžívá, ale mně pořád víc a víc iritovalo, jak se ke mně hra chovala, jako bych byla spasitel Azerothu. Jasně, porazili jsme Plamennou legii atd., ale to bylo dílo spojených sil celýho Azerothu. Taky bych se ráda vrátila k tomu pocitu, že jsem jenom dobrodruh, co se sem tam přimotá do nějakého velkého boje.

Šéfredaktor WoWfan.cz

Horm 10.08.2018 00:44

WOWko hraju právě proto, abych šel do světa, který NENÍ jako ten náš. Nechci, aby se z něj stal úchylný klon světa game of thrones. Ano, game of thrones je pro mne dekadentní seriál. A že ve světě je warcraftu nechci následovat šílenou nemrtvou elfku, která obětuje své lidi, aby si je přivolala zpět jako nemyslící kostry ? V realu tu bylo celkem dost vojevůdců co takhle jednali, ale doba ukázala jací lidé to byli. Egoističtí mocí posedlí vrazi s pusou plnou slibů a lží. Sylvanas podle mne LŽE, když mluví o blahu Hordy. Přál bych si, aby mi dal ( mé postavě ve wow ) Blizzard možnost udělat převrat - rebelii. Vystoupit z řad nucených následovníků fanatické Smrtonošky a klidně i padnout. Ale s hrdostí, že jsem bojoval v duchu tradic okrů a ne chrastících kostí !!! A i kdyby Sylvanas VŠE nakonec vyhrála ( což se nikdy nestane,protože by wowko skončilo ), myslíte si, že by si s ostatními rasami Hordy sedla ke stolu a rozdělila by se o obsazená území ? Kdo by ji SLEPĚ ( jako nyní celá Horda musí ) nenásledoval, tak by zemřel a znovu by vstal jako kostra. ( a ta už neodmlouvá ). Který opravdový ork si nechá pošlapávat svou kulturu a tradice, který skutečný tauren i panda nechá beztrestně pálit Stromy života ? A ostatní ŽIVÉ rasy ?? Opravdu půjdou tupě do boje s vyhlídkou, že je vlastní velitelka zradí nebo ještě líp po jejich smrti zotročí ? Pro mne je to jasné. Sylvanas musí zemřít !!!

Belurn 10.08.2018 01:05

Tak na jednu stranu nechces aby se ve wow vrazdilo a na druhou stranu ji chces zabit.
Chovas se stejne jako ona, zabijis, kdyz se ti to hodi, akorat ona to dela aby prezila.
To jen tak k zamysleni...
Todle je WARcraft. Uz jen samotny nazev by ti mel napovedet, ze se tam valcit bude.
A to, ze vyhladime jakykoliv kmen nebo rasu, ktera se nam jako hracum postavi do cesty uz lide nepokladaji za dulezite, ale jak se zapali jeden stromek, tak to uz je tragedie.

Heakler 10.08.2018 01:28

@Belurn Ohledně toho vyhlazování ras jsem si hned vzpomněl na Maiev z W3: Fozen Throne, když mluví o tom, jak za staletí spousta ras poznala hněv Temných elfů. A dodává: Žádná z nich nepřežila.. Ono to určitě není černobíle.. Možná jen Nelfové doplácejí na svou aroganci

kritik 10.08.2018 01:34

Kdyz se podivate na vsechny mozny fora tak podobny morlani problemy s tim ma hlavne horda, z pohledu Alliance je to jednoduchy proste musi zemrit, jinej spravedlivej trest neexistuje. Kdyby horde nejakej allianci char vyhladil mesto co by asi hordaci rikali ze je to super character a neni potreba ho zabit ? LOL

Samozrejme ze nakonec zemre, akorat nevime kdy a kdo to udela, jestli nekdo vevnitr hordy nebo Alliance nebo nekdo jinej, mozna tuhle story potahne blizz dal do dalsiho datadisku, jako napr s Guldanem, kterej byl jednim z hlavnich zaporaku ve wod ale umrel az v Legionu. Ale blizzard ty zaporaky musi nakonec vzdy zabit aby mohl presmerovat zajem jinam, koho by zajimal Deathwing kdyby Arthas porad zil ? tak to bylo vzdy a vzdycky bude.

Yuuka 10.08.2018 01:37

Pokud chceš svět ve kterém jsou všichni přátelští a milí musíš se podívat po jiné hře. Když se ti nelíbí Sylvanas tak doporučuji jít k alianci a nebo Warcraft přestat hrát.
Válka mezí Hordou a Aliancí je stará jako Wartcraft samotný a dočasný klid zbraní ji jen tak neukončí. Jak pravý stará moudrost, jediná budoucnost kterou může mír nabídnout je válka.
Ještě na závěr. Jistý král jménem Saul vyvraždil město svých nepřátel a ti mu dali pokoj. Díky tomu jeho národ přežil. Ale to jen tak na okraj.

FOR THE HORDE

Yuuka 10.08.2018 01:42

kritik četl jsi vůbec článek? Sylvanas NENÍ ZLÁ. Bojuje aby Horda přežila. Tohle samé co jsi napsal by klidně mohlo sedět na Jainu nebo Anduina.
Taky musí zemřít neboť jsou z pohledu Hordy nepřátelé.

kritik 10.08.2018 01:51

@Yuuka

A co je v clanku je jako slovo bozi ? Teldrassil ukazal ze ZLA je, vubec to nebylo potreba z vojenskyho hlediska tim nic neziskala, zabila tisice civilistu jenom proto ze je psychopat, samozrejme muzete chtit zabit Jainu nebo Anduina, ale nic vam neudelali, jen brani svoji frakci, Sylvanas tak brani mozna svoje ego.

Yuuka 10.08.2018 01:58

@kritik A to že Jaina chtěla přivolat Tsunami na Ogrimmar jsi zapoměl? Kdyby jí to nepřekazil Thrall tak by i přivolala. Nebo na konci Pandarie kdy přemlouvala krále Wariana aby zaůtočil na oslabenou Hordu. To jsi nepamatuješ?
Kdo je tady psychopat!

kritik 10.08.2018 02:01

@Yuuka

Jaina byla uplne normalni jeste tvorili s Thrallem mir mezi allia a hordou dokud ji psyhopati z hordy neznicili Theramore, na kazdou akci je i reakce to se zas nedivte, ale Sylvanas ublizil Arthas kterej v ty doby uz davno nebyl u alliance tak nema duvod se mstit na Allianci.

Yuuka 10.08.2018 02:05

@kritik A konec Panarie? Ten vysvětlíš jak?

Sir Finley Mrrgglton 10.08.2018 02:06

to fakt ešte existujú ľudia čo si potrebujú postavy deliť na kladné a záporné? lol

kritik 10.08.2018 02:10

@Yuuka

Konec Pandarie chtela pomstit Theramore, co jinyho, postava ktera tolik obetovala pro mir, obetovala i svyho otce jen aby byl mir se nakonec tolik zklamala v horde ze uz toto mela dost. Nevim co na tom chces jeste vysvetlovat.

Yuuka 10.08.2018 02:18

@kritik Jasně Jaina je ublížená chudinka a Sylavans zlá.
Jsi opravdu hloupjejší víc než jsem si myslel.

kritik 10.08.2018 02:18

Ale ja uz to vzdavam s fanatickym fanclubem Sylvanas nema smysl uz nic resit, at udela cokoliv dela to prece jen pro dobro hordy univerzalni odpoved o to vic budete zklamani az umre, vas problem jestli nechapete ze jinak to opravdu skoncit nemuze :-)

hohuhe 10.08.2018 03:40

@kritik lol chlape nejak to moc prezivas Anduin ukázal že je dobrý keď šiel na Lordaeron. On to mesto dobil pesnickou

Drakunda 10.08.2018 08:37

HORM ty si ten najlepsi adept na reroll k aliancii.....chybat nám nebudes...a tam teplusku uvitaju nech sa paci dovidenia

Hatfire 10.08.2018 09:48

@Yuuka Mě se líbí jak všichni obhajují Sylvu argumenty -> "Vždyť je to válka" bla bla. Ale tady žádná válka začnutá nebyla, dokud vaše nebohá paní nevypálila náš stromek. Ale takhle to bylo vždy, horda udělá něco špatného, Alliance jí namlátí. A jdeme dál.
Já jen doufám, že tentokrát, když už Jaina procitla z toho ochranářství hordy, tak konečně dojde na to "We will end you".
Každopádně příběh BFA začíná hodně zajímavě. Těším se co vymyslí dál.

Belurn 10.08.2018 10:21

@kritik Mel by sis to precist jeste jednou pokud tam necitis tu ironii.
A pokud ja vim, tak Aliance vyhladila vetsinu Darkspear trolu, nechala Blood elfy na pospas osudu, zavirala orky do koncentraku, takze jakepak "kdyby vyhladili".

Belurn 10.08.2018 10:54

@Heakler Oni celkove sou Elfove takova namyslena chazka, viz. Valka Prastarych.

Walther 10.08.2018 20:07

@Belurn zrovna do tohoto argumentu bych se moc nepouštěl. Ta namyšlená cházka je z velké části dnešení součástí hordy.

Belurn 10.08.2018 22:57

@Walther Ve Valce prastarych byli jen Night elfove, i kdyz me osobne nejsou sympaticti elfove jako celek. Ne jen ve wow.
Ve Valce Prastarych se snizili se ke spolupraci s "nizsimy rasami" jen protoze museli a do cele te situace se dostali pouze kvuli jejich namyslenosti.

Walther 11.08.2018 12:17

@Belurn ve Válce prastarých to byli jenom elfové. Na elfové se dále dělili na dvě hlavní vrstvy, z nichž jedna byli urození a druhá "ti ostatní". Urození neboli Highborne chtěli za pomocí démonů nižší rasy a ostatní elfy vyvraždit aby mohla začít doba blahobytu. Někteří z Highborne ovšem prohlédli a potichu připravovali rebélii s jejíž pomocí byla nakonec Burning Legion poražená. Po válce a rozpadu starého světa se tito elfové rozhodli kvůli příklonů k druidismu odejít hledat nový domov jinam. Skončili na místě dnes známem jakožto Broken Isles a založili zde novou civilizaci silně závislou na magii a začali si říkat Nightborne, postupem času se z této rasy oddělili High elfové, kteří se usídlili na Quel'thalasu. Ze začátku byli elfové velmi arogantní, ale po příklonu k druidismu naopak začali získavat pochopení pro ostatní.

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet