Úvaha: Proč komunita nenávidí Sylvanas a kdo za to může

  sylvanas    lordaeron    úvaha   

Blizzard v pre-BfA eventech ukazuje zas a znovu, že se opravdu nebojí kontroverze. A že je podle všeho kontroverze jeho současnou marketingovou strategií. Dokazuje to jak event War of the Thorns, gradující vypálením Stromu světa Teldrassilu, tak čerstvě proběhnuvší bitva o Lordaeron (cinematicy s českými titulky zde). Obě tyto události byly ožehavých momentů plné – někdo se kupříkladu ještě víc než nad samotným výsledkem obléhání Lordaeronu rozohnil nad Jaininým poměrně diskutabilním entrée do této bitvy.

 

A zde na WoWfanu se to v posledních dnech jen hemžilo úvahami. Mohli jste si přečíst třeba úvahu na téma, jak je Blizzard poslední dobou úspěšný ve své naraci, nebo úvahu o samotné Sylvanas.

 

Já teď skloubím obě tato témata dohromady. A protože je to teď očividně velmi trendy, napíšu si vlastní úvahu. Ve které vám vysvětlím

 

a) skutečný důvod toho, proč velká část komunity nyní vášnivě nenávidí Sylvanas,

b) proč je to vina Blizzardu,

c) proč za to nemůžou jejich aktuální příběhová rozhodnutí, nýbrž naopak to, jak prezentovali příběh Warcraftu až do současnosti.

 

Tak se děti hezky usaďte, nasaďte si masky proti Nákaze a poslouchejte.

 

Pozor, článek obsahuje spoilery z eventů War of the Thorns a Battle for Lordaeron.

 

62xq08htux_471c190ad33534ca04c3717d1a81626320bf26a1_1533838618_1267.jpg

Sylvanas je zlá a nemám ji rád

 

Ano, Sylvanas je, řekněme to natvrdo, svině. (Popř. si sem dosaďte český ekvivalent toho hezkého slovíčka, kterým ji počastoval Garrosh v Cataclysmu.) Královna smrtonoška je nejspíše tou nejbezohlednější a nejnemilosrdnější osobou na celém Azerothu, a to nejen v současné chvíli – odvážila bych se tvrdit, že i za celou dobu jeho existence. Ale pozor, nepoměřuji to podle toho, kolik živých bytostí nechala povraždit nebo sama povraždila. V tom by nad ní určitě mnozí měli navrch.

 

Rozdíl mezi ní a klasickými vraždícími záporáky nebo jejich armádami je ale ten, že... no, že ona alespoň zatím záporák není. V očích mnohých hráčů ano, ale z hlediska příběhové narace Blizzardu stále ještě balancuje kdesi na pomezí. A její krutost a chladná kalkulace tak vyniknou dvojnásobně. Sylvanas není chaotické zlo, reprezentované bezduchou, chaotickou destrukcí. Sylvanas je metodická, důsledná a má jasný, pečlivě vykalkulovaný plán. Pokud můžeme věřit jejím slovům, ultimátním cílem a důvodem veškerého jejího počínání je přežití Hordy.

 

Nebudu teď zpochybňovat, zda to tak opravdu je. To by se nám tato úvaha zvrhla v úplně jiné téma. Ponechme tedy na chvíli stranou jisté podezřelé náznaky a berme Sylvanas jako náčelnici Hordy, ne jako hypotetickou loutku temných sil, nad nimiž nemá kontrolu (*cough*  Staří bohové *cough*). Delaryn Summermoon, velitelka sil nočních elfů v bitvě o Teldrassil, sice Sylvanas nařkla z toho, že se snaží vést válku proti životu samému a že tedy de facto stojí na straně smrti, ale samotná Sylvanas si stojí za tím, že bojuje za živé – za Hordu, za své poddané – všemi prostředky. A že na rozdíl od Saurfanga, který by (dle jejích slov) klidně nechal své věrné včetně sebe zemřít, pokud by si to žádala čest, ona nic takového nedopustí. A proto bojuje špinavě. Tak špinavě, jak jsme to ve Warcraft univerzu dosud neviděli.

 

Jistě, není to první (a jistě ani poslední) masová vražedkyně, kterou Azeroth zrodil. A ani její použití Nákazy nebylo zrovna dvakrát originální – Grand Apothecary Putress jí teď nejspíš z posmrtného života uznale tleská. Ale jak už jsme řekli, zásadní rozdíl mezi Sylvanas a všemi maniakálními, brutálními, masakrujícími, nemilosrdnými a vůbec moc ošklivými záporáky je ten, že SYLVANAS NENÍ ZÁPORÁK. Je to náčelnice Hordy, proboha. Náčelníky Hordy a krále Aliance máme od doby, co známe Warcraft, asociované s hrdinstvím, čestností a spravedlivostí. A najednou nám tu přijde Sylvanas a její "Vezmi tenhle barel Nákazy a vylej ho támhle na náměstí. Jestli nemůžu mít Lordaeron já, tak ho nebude mít nikdo."  Nebo ještě předtím "Udělám ten největší Basic Campfire, který Azeroth kdy viděl." A vy jenom stojíte a koukáte, jak se červená line záře.

 

Na internetu se o jejích rozhodnutích diskutuje opravdu hodně (až moc, na můj vkus). Na obou stranách barikády padají četné argumenty. Některé smysluplné, jiné méně. Ale jeden z nich, který by měl mít navrch nad všemi ostatními, se objevuje až překvapivě málo. Je to argument velmi jednoduchý, tak jednoduchý, až láká k okamžitému mávnutí rukou a jeho zamítnutí. A ten argument zní: Tohle je válka.

 

Proč se nám ale tenhle argument nelíbí? Protože nejsme zvyklí na to, aby se válka ve Warcraftu vedla takhle. Jistě, jsme na to zvyklí od záporáků, jako je právě třeba onen zmíněný Grand Bastard Putress. U nich nás to sice možná v první chvíli šokuje, pokud jde o nečekaný příběhový zvrat, ale v konečném důsledku to žádnou kontroverzi nevyvolá – jsou to přece záporáci. Dělat strašlivé věci mají v popisu práce. Ale Sylvanas? Kdo to kdy slyšel, aby se náčelník Hordy snižoval k tak zrůdným úskokům, jaký předvedla Sylvanas v Lordaeronu, nebo aby do základů vypálil nepřátelské město plné civilistů?

 

Jsme v šoku, protože to ve Warcraftu nemá obdoby. Ale teď mi povězte: co kdyby se podobný příběhový zvrat udál v některém jiném fantasy univerzu, kde se válčí v jednom kuse, kde jsou úskoky a klamy na denním pořádku a kde jsou hrůznosti války něco zcela běžného a zobrazovaného bez servítek? Ve světě Zaklínače, Hry o trůny nebo nedejbože třeba takového Warhammeru bychom nad podobnou válečnou strategií ani okem nemrkli. (Protože tam se obvykle dějí ještě mnohem horší věci.)

 

Ale moment, nehrajeme náhodou World of WARcraft...?

kbclfb579m_17b8078eb542d5f1d7e8f2fb5c3eb6e5ec1a8068_1533838621_9996.jpg

Svět války bez skutečné války

 

Svět Warcraftu (jak herní, tak knižní) byl vždycky velmi umírněný. Ano, ten svět se sice už podle názvu tváří, že válka je pro všechny obyvatele tohoto světa denním chlebem a že nemůžete ani vystrčit nos ze svého domečku na elwynnském venkově, aby vás démon nevzal přes hlavu obřím palcátem, ale ruku na srdce: jak drsná tam ta válka obvykle je? Odpověď: prakticky vůbec. Stačí porovnat s již zmíněnými fantasy univerzy (nebo s některým vaším oblíbeným, zde nejmenovaným). Blizzard se až na pár výjimečných situací vždy důsledně vyhýbal tomu, aby se jejich svět jevil drsný a brutální. Částečně za to může rating, částečně asi to, že vyprávění Blizzardu bylo vždycky spíše pohádkové než naturalistické.

 

Sečteno a podtrženo, hra, která se honosí slovem "válka" přímo v názvu, nám nikdy neukázala, jak taková skutečná válka vypadá. Až teď. Sylvanas nyní válčí způsobem, jako nikdo na podobné pozici před ní. Neštítí se ničeho, nemá slitování nad nikým. Válčí tak, aby zvítězila, aby dosáhla svého cíle a zároveň aby zadupala svého nepřítele do země a nedala mu možnost znovu povstat. Kdybych vám takový přístup k vedení války popsala bez kontextu, nejspíš byste pokrčili rameny, že to je přece logické, že člověk nejedná se svým nepřítelem v rukavičkách. Ale jakmile jde o Warcraft a o Sylvanas, která byla velmi kontroverzní postava i předtím, než začala takhle vyvádět, hned je z toho oheň na střeše. Tedy pardon, na stromě.

 

Otázkou nyní zůstává, jak to Blizzard povede dál...

cruc9x5jig_6258af5d8c242fc28172443c98cd17306f395b34_1533838626_3197.jpg

Čeká nás nový svět, nebo druhý Garrosh?

 

Ráda bych řekla "zvykejte si", ale bohužel s klidným svědomím nemohu. Odsud totiž vedou dvě možné cesty. Ta první je, že Blizzard se rozhodl, že se toho nebude bát, a svět Warcraftu bude odteď mnohem drsnější než předtím. A kdo ví, třeba Aliance taky začne bojovat špinavě. S Anduinem u kormidla to asi úplně nehrozí, ale na druhou stranu je u toho kormidla i Jaina Proudmoore, a to dokonce nejenom metaforicky, ale i doslova. A Jaina je při svém současném mentálním rozpoložení nejspíš taky schopna pěkných špinavostí. A já říkám, jen do toho. Pokud se má World of Warcraft jako hra udržet nad vodou, potřebuje nový přístup. Už to nemůže být jenom pohádka o dobru a zlu. Toho už bylo až až. Takže pokud Blizzard svou loď povede tímto směrem, za chvilku nám nějaké vypálení Teldrassilu nebo zamoření Undercity bude připadat jako zcela běžná věc. Lehlo popelem další město? No jo, další úterý.

 

Stejně tak je ale dost dobře možné, že se narace Blizzardu v ničem nezmění. Že jeho svět zůstane pořád stejně umírněný jako dřív a jediná postava, která si bude troufat na kontroverzní a úděsné činy, bude i nadále Sylvanas, čímž bude nepříjemně vybočovat, komunita ji bude nenávidět čím dál víc a nebude to trvat dlouho, než z ní bude další Garrosh a my na ni budeme skládat raidy. Pokud to dopadne takhle, bude to veliká škoda. A nevím, jak to máte vy, ale můj zájem o WoW tím nejspíš bude víc a víc upadat. Na druhou stranu, pokud Blizzard ukáže, že dovede být drsný a že po těch letech konečně pochopil, jak by měl fungovat šedý svět a šedé postavy, mají moje měsíční příspěvky zajištěny. Pokud to tak ale má být, budou se chlapci muset snažit. Protože Sylvanas zatím opravdu není šedý charakter. Osobně na mě působí jako zkušební charakter: "Co by se asi stalo, kdybychom trochu přitlačili na pilu...?" Pokud její charakter více prohloubí a podobnou hloubku přidají i jiným významným postavám, mají šanci ten šedý svět skutečně vytvořit. Zabralo by jim to ale pravděpodobně celý datadisk, pokud by takovou proměnu měli odvyprávět přesvědčivě a pokud by měla působit přirozeně. A vzhledem k tomu, že "Battle for Azeroth" s největší pravděpodobností neodkazuje na válku Aliance proti Hordě, nýbrž na obranu Azerothu proti dalšímu hrozivému nepříteli... mám tendenci být v tomto ohledu spíše pesimistická.

 

Shrnout by se to dalo asi takto. Jedna možnost je, že World of Warcraft zůstane stejnou naivní černobílou pohádkou, jakou byl doteď. A v takovém světě pro Sylvanas prostě místo nebude, ať s ní bude Blizzard provádět, co bude chtít. Není totiž třeba změnit ji, je třeba změnit svět kolem ní. A to drasticky. Druhou možností tedy je, že se mé zbožné přání vyplní a k této změně opravdu dojde. A svět války opravdu začne být světem války, která přestane být romantická a přestane zakrývat to, že válka je pěkně hnusná věc.

 

A pak třeba okusíme ten skutečný WARCRAFT.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Zug 09.08.2018 21:09

Bless you. Jednoduše bless you za tenhle článek. Teď jenom doufat, že Blizzard se opravdu pochlapí. Protože nic jiného nám nezbývá.

Jikonekt 09.08.2018 21:08

Jinak pěkně napsané a s autorkou souhlasím... udělat ze Sylvie raidovacího bosse by asi nejen mně přišlo napodruhé (*mrk na Garroshe*) trapné.

Jikonekt 09.08.2018 20:50

Už ten nadpis je trochu nesmysl, protože většina té komunity co Sylvii nenávidí, jsou stejnak pravověrní Allíci. U Hordy jsou tyhle názory opravdu v menšině... a řekl bych, že velkou část nějaký lore ve hře nezajímá vůbec.

@ndy 09.08.2018 21:08

Řekl bych, že to bude u hordy tak půl na půl.

Zug 09.08.2018 21:09

@@ndy Asi tak. U Hordy to je, dle mého vlastního průzkumu, tak fifty-fifty.

Jikonekt 09.08.2018 21:13

@@ndy Jé ne, to je jak s těma ramenama za Varoka... za celej čas od té chvíle sem potkal ve hře jen jediného hráče a to ve scénárku "bitvy o Lordaeron" bez ramen. který se hlásil k tomu, že je to pro Saurfanga. A to sem těch hráčů za tu dobu v různejch raidech a BG potkal stovky. Ono to kopíruje realitu, kdy ta protestující a řvoucí menšina je jen hodně slyšet oproti mlčící většině... a tak to pak vypadá, že jich je hromada, ale není....

@ndy 09.08.2018 21:22

@Jikonekt
Tak ono neznamená, že jen ten kdo si sundal ramena je proti ní, ono kdo si nečte fóra apod tak to nemusí znát. Tady jde o to co si o tom myslí, vyjadřovat se nějak nemusí.

Dalken 09.08.2018 21:23

@Jikonekt Koho baví chodit bez shoulderů celou půlku prepatche? Ta záležitost se shozenými shouldery byla chvilková manifestace proti tomu, co blizzard dělá, to však nemění názor lidí, co se Sylvanas nesouhlasí. Nemusíš mít shouldery dole jako Saurfang, aby jsi vyjádřil nesouhlas s ní.

Jikonekt 09.08.2018 21:26

@@ndy No já jen říkám, že obecně platí, že nespokojená menšina je víc slyšet a vidět než mlčící většina... vždyť to zná každej i z reality, že určitá naše menšina je vždy rozhodně víc nejen slyšet než zbytek populace :_)

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet