Úvaha: Proč komunita nenávidí Sylvanas a kdo za to může

  sylvanas    lordaeron    úvaha   

Blizzard v pre-BfA eventech ukazuje zas a znovu, že se opravdu nebojí kontroverze. A že je podle všeho kontroverze jeho současnou marketingovou strategií. Dokazuje to jak event War of the Thorns, gradující vypálením Stromu světa Teldrassilu, tak čerstvě proběhnuvší bitva o Lordaeron (cinematicy s českými titulky zde). Obě tyto události byly ožehavých momentů plné – někdo se kupříkladu ještě víc než nad samotným výsledkem obléhání Lordaeronu rozohnil nad Jaininým poměrně diskutabilním entrée do této bitvy.

 

A zde na WoWfanu se to v posledních dnech jen hemžilo úvahami. Mohli jste si přečíst třeba úvahu na téma, jak je Blizzard poslední dobou úspěšný ve své naraci, nebo úvahu o samotné Sylvanas.

 

Já teď skloubím obě tato témata dohromady. A protože je to teď očividně velmi trendy, napíšu si vlastní úvahu. Ve které vám vysvětlím

 

a) skutečný důvod toho, proč velká část komunity nyní vášnivě nenávidí Sylvanas,

b) proč je to vina Blizzardu,

c) proč za to nemůžou jejich aktuální příběhová rozhodnutí, nýbrž naopak to, jak prezentovali příběh Warcraftu až do současnosti.

 

Tak se děti hezky usaďte, nasaďte si masky proti Nákaze a poslouchejte.

 

Pozor, článek obsahuje spoilery z eventů War of the Thorns a Battle for Lordaeron.

 

62xq08htux_471c190ad33534ca04c3717d1a81626320bf26a1_1533838618_1267.jpg

Sylvanas je zlá a nemám ji rád

 

Ano, Sylvanas je, řekněme to natvrdo, svině. (Popř. si sem dosaďte český ekvivalent toho hezkého slovíčka, kterým ji počastoval Garrosh v Cataclysmu.) Královna smrtonoška je nejspíše tou nejbezohlednější a nejnemilosrdnější osobou na celém Azerothu, a to nejen v současné chvíli – odvážila bych se tvrdit, že i za celou dobu jeho existence. Ale pozor, nepoměřuji to podle toho, kolik živých bytostí nechala povraždit nebo sama povraždila. V tom by nad ní určitě mnozí měli navrch.

 

Rozdíl mezi ní a klasickými vraždícími záporáky nebo jejich armádami je ale ten, že... no, že ona alespoň zatím záporák není. V očích mnohých hráčů ano, ale z hlediska příběhové narace Blizzardu stále ještě balancuje kdesi na pomezí. A její krutost a chladná kalkulace tak vyniknou dvojnásobně. Sylvanas není chaotické zlo, reprezentované bezduchou, chaotickou destrukcí. Sylvanas je metodická, důsledná a má jasný, pečlivě vykalkulovaný plán. Pokud můžeme věřit jejím slovům, ultimátním cílem a důvodem veškerého jejího počínání je přežití Hordy.

 

Nebudu teď zpochybňovat, zda to tak opravdu je. To by se nám tato úvaha zvrhla v úplně jiné téma. Ponechme tedy na chvíli stranou jisté podezřelé náznaky a berme Sylvanas jako náčelnici Hordy, ne jako hypotetickou loutku temných sil, nad nimiž nemá kontrolu (*cough*  Staří bohové *cough*). Delaryn Summermoon, velitelka sil nočních elfů v bitvě o Teldrassil, sice Sylvanas nařkla z toho, že se snaží vést válku proti životu samému a že tedy de facto stojí na straně smrti, ale samotná Sylvanas si stojí za tím, že bojuje za živé – za Hordu, za své poddané – všemi prostředky. A že na rozdíl od Saurfanga, který by (dle jejích slov) klidně nechal své věrné včetně sebe zemřít, pokud by si to žádala čest, ona nic takového nedopustí. A proto bojuje špinavě. Tak špinavě, jak jsme to ve Warcraft univerzu dosud neviděli.

 

Jistě, není to první (a jistě ani poslední) masová vražedkyně, kterou Azeroth zrodil. A ani její použití Nákazy nebylo zrovna dvakrát originální – Grand Apothecary Putress jí teď nejspíš z posmrtného života uznale tleská. Ale jak už jsme řekli, zásadní rozdíl mezi Sylvanas a všemi maniakálními, brutálními, masakrujícími, nemilosrdnými a vůbec moc ošklivými záporáky je ten, že SYLVANAS NENÍ ZÁPORÁK. Je to náčelnice Hordy, proboha. Náčelníky Hordy a krále Aliance máme od doby, co známe Warcraft, asociované s hrdinstvím, čestností a spravedlivostí. A najednou nám tu přijde Sylvanas a její "Vezmi tenhle barel Nákazy a vylej ho támhle na náměstí. Jestli nemůžu mít Lordaeron já, tak ho nebude mít nikdo."  Nebo ještě předtím "Udělám ten největší Basic Campfire, který Azeroth kdy viděl." A vy jenom stojíte a koukáte, jak se červená line záře.

 

Na internetu se o jejích rozhodnutích diskutuje opravdu hodně (až moc, na můj vkus). Na obou stranách barikády padají četné argumenty. Některé smysluplné, jiné méně. Ale jeden z nich, který by měl mít navrch nad všemi ostatními, se objevuje až překvapivě málo. Je to argument velmi jednoduchý, tak jednoduchý, až láká k okamžitému mávnutí rukou a jeho zamítnutí. A ten argument zní: Tohle je válka.

 

Proč se nám ale tenhle argument nelíbí? Protože nejsme zvyklí na to, aby se válka ve Warcraftu vedla takhle. Jistě, jsme na to zvyklí od záporáků, jako je právě třeba onen zmíněný Grand Bastard Putress. U nich nás to sice možná v první chvíli šokuje, pokud jde o nečekaný příběhový zvrat, ale v konečném důsledku to žádnou kontroverzi nevyvolá – jsou to přece záporáci. Dělat strašlivé věci mají v popisu práce. Ale Sylvanas? Kdo to kdy slyšel, aby se náčelník Hordy snižoval k tak zrůdným úskokům, jaký předvedla Sylvanas v Lordaeronu, nebo aby do základů vypálil nepřátelské město plné civilistů?

 

Jsme v šoku, protože to ve Warcraftu nemá obdoby. Ale teď mi povězte: co kdyby se podobný příběhový zvrat udál v některém jiném fantasy univerzu, kde se válčí v jednom kuse, kde jsou úskoky a klamy na denním pořádku a kde jsou hrůznosti války něco zcela běžného a zobrazovaného bez servítek? Ve světě Zaklínače, Hry o trůny nebo nedejbože třeba takového Warhammeru bychom nad podobnou válečnou strategií ani okem nemrkli. (Protože tam se obvykle dějí ještě mnohem horší věci.)

 

Ale moment, nehrajeme náhodou World of WARcraft...?

kbclfb579m_17b8078eb542d5f1d7e8f2fb5c3eb6e5ec1a8068_1533838621_9996.jpg

Svět války bez skutečné války

 

Svět Warcraftu (jak herní, tak knižní) byl vždycky velmi umírněný. Ano, ten svět se sice už podle názvu tváří, že válka je pro všechny obyvatele tohoto světa denním chlebem a že nemůžete ani vystrčit nos ze svého domečku na elwynnském venkově, aby vás démon nevzal přes hlavu obřím palcátem, ale ruku na srdce: jak drsná tam ta válka obvykle je? Odpověď: prakticky vůbec. Stačí porovnat s již zmíněnými fantasy univerzy (nebo s některým vaším oblíbeným, zde nejmenovaným). Blizzard se až na pár výjimečných situací vždy důsledně vyhýbal tomu, aby se jejich svět jevil drsný a brutální. Částečně za to může rating, částečně asi to, že vyprávění Blizzardu bylo vždycky spíše pohádkové než naturalistické.

 

Sečteno a podtrženo, hra, která se honosí slovem "válka" přímo v názvu, nám nikdy neukázala, jak taková skutečná válka vypadá. Až teď. Sylvanas nyní válčí způsobem, jako nikdo na podobné pozici před ní. Neštítí se ničeho, nemá slitování nad nikým. Válčí tak, aby zvítězila, aby dosáhla svého cíle a zároveň aby zadupala svého nepřítele do země a nedala mu možnost znovu povstat. Kdybych vám takový přístup k vedení války popsala bez kontextu, nejspíš byste pokrčili rameny, že to je přece logické, že člověk nejedná se svým nepřítelem v rukavičkách. Ale jakmile jde o Warcraft a o Sylvanas, která byla velmi kontroverzní postava i předtím, než začala takhle vyvádět, hned je z toho oheň na střeše. Tedy pardon, na stromě.

 

Otázkou nyní zůstává, jak to Blizzard povede dál...

cruc9x5jig_6258af5d8c242fc28172443c98cd17306f395b34_1533838626_3197.jpg

Čeká nás nový svět, nebo druhý Garrosh?

 

Ráda bych řekla "zvykejte si", ale bohužel s klidným svědomím nemohu. Odsud totiž vedou dvě možné cesty. Ta první je, že Blizzard se rozhodl, že se toho nebude bát, a svět Warcraftu bude odteď mnohem drsnější než předtím. A kdo ví, třeba Aliance taky začne bojovat špinavě. S Anduinem u kormidla to asi úplně nehrozí, ale na druhou stranu je u toho kormidla i Jaina Proudmoore, a to dokonce nejenom metaforicky, ale i doslova. A Jaina je při svém současném mentálním rozpoložení nejspíš taky schopna pěkných špinavostí. A já říkám, jen do toho. Pokud se má World of Warcraft jako hra udržet nad vodou, potřebuje nový přístup. Už to nemůže být jenom pohádka o dobru a zlu. Toho už bylo až až. Takže pokud Blizzard svou loď povede tímto směrem, za chvilku nám nějaké vypálení Teldrassilu nebo zamoření Undercity bude připadat jako zcela běžná věc. Lehlo popelem další město? No jo, další úterý.

 

Stejně tak je ale dost dobře možné, že se narace Blizzardu v ničem nezmění. Že jeho svět zůstane pořád stejně umírněný jako dřív a jediná postava, která si bude troufat na kontroverzní a úděsné činy, bude i nadále Sylvanas, čímž bude nepříjemně vybočovat, komunita ji bude nenávidět čím dál víc a nebude to trvat dlouho, než z ní bude další Garrosh a my na ni budeme skládat raidy. Pokud to dopadne takhle, bude to veliká škoda. A nevím, jak to máte vy, ale můj zájem o WoW tím nejspíš bude víc a víc upadat. Na druhou stranu, pokud Blizzard ukáže, že dovede být drsný a že po těch letech konečně pochopil, jak by měl fungovat šedý svět a šedé postavy, mají moje měsíční příspěvky zajištěny. Pokud to tak ale má být, budou se chlapci muset snažit. Protože Sylvanas zatím opravdu není šedý charakter. Osobně na mě působí jako zkušební charakter: "Co by se asi stalo, kdybychom trochu přitlačili na pilu...?" Pokud její charakter více prohloubí a podobnou hloubku přidají i jiným významným postavám, mají šanci ten šedý svět skutečně vytvořit. Zabralo by jim to ale pravděpodobně celý datadisk, pokud by takovou proměnu měli odvyprávět přesvědčivě a pokud by měla působit přirozeně. A vzhledem k tomu, že "Battle for Azeroth" s největší pravděpodobností neodkazuje na válku Aliance proti Hordě, nýbrž na obranu Azerothu proti dalšímu hrozivému nepříteli... mám tendenci být v tomto ohledu spíše pesimistická.

 

Shrnout by se to dalo asi takto. Jedna možnost je, že World of Warcraft zůstane stejnou naivní černobílou pohádkou, jakou byl doteď. A v takovém světě pro Sylvanas prostě místo nebude, ať s ní bude Blizzard provádět, co bude chtít. Není totiž třeba změnit ji, je třeba změnit svět kolem ní. A to drasticky. Druhou možností tedy je, že se mé zbožné přání vyplní a k této změně opravdu dojde. A svět války opravdu začne být světem války, která přestane být romantická a přestane zakrývat to, že válka je pěkně hnusná věc.

 

A pak třeba okusíme ten skutečný WARCRAFT.


Chcete si povídat o World of Warcraft? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

HonkL 13.08.2018 23:21

Není to jedno ?? gametime levnější nebude ..

kritik 12.08.2018 15:42

Trosku offtopic, ale kdy myslite ze vyjde warbringers : Queen Azshara ? jsou teorie ze je to nejakej cinematic primo ve hre az v bfa, Sylvanas taky byla cinematic ve hre, ja jsem cekal ze tyto 3 budou jeste pred vydanim ale asi ne :-)

Martins911 12.08.2018 18:46

Nebo přijde až s nějakým patchem kdy bude aktuálni teď tu máš čistě konflikt mezi hordou a aliancí

Anfaelion 12.08.2018 13:59

Ja som mal Sylvanas najradšej už od dob W3. Veľmi ma vždy tešilo plniť questy po jej boku a naozaj som si užíval, že vo svojom svete som taký druhý Shampion of the Banshee Queen Bohužiaľ to čo z nej teraz robia nie je veľmi dobrá cesta a presne súhlasím s článkom, že vo svete kde existuje absolútne dobro a absolútne zlo nemôžete dať reálneho človeka, pretože to divák/hráč nepoberie.
Za príklad uvediem, že som púšťal kolegovi minule videá vypálenia Teldrassilu a cinematic k BoA. Mohol som sa mu ja snažiť vysvetliť, že horda a aliancia nikdy neboli zlá a dobrá frakcia a že každý hráč má vlastne pravdu keď kope za svojich, pretože ..... moral grey. V momente keď si dal Anduin dole helmu a všetkých ressol sa ma opýtal kolega: Tento je dobrý, že? .... odpovedať som musel... no vlastne áno. Anduin je dobrý, čo jemu môžeme vyčítať nie? A potom sa ma opýtal: a ty si prečo s tou zlou? Je to ťažké vysvetliť, že nie je zlá...
A pri tom sám neviem, prečo mi vlastne nepríde zlá. Keď sa stal warchiefom Garrosh všetci mali jasno v tom, že je to debil. Po útoku na Theramore sa v tom všetci utvrdili a blizzard začal pomaly budovať cestičku k tomu aby sa tento nenávidený warchief stal raid bossom.
Ja si ale myslím, že medzi Sylvanas a Garroshom je trocha rozdiel už len v tom, že Garrosh rovno nastúpil ako niekto koho horda pre seba veľmi nechcela, kdežto Sylvanas bola vždy jedna z obľúbených postáv a v tom tkvie jej rozporuplnosť. Garrosh bol náčelník čestných orkov a tí nezniesli vo svojom čele niekoho kto robí toľké špinavosti, ale od Sylvanas ako nemŕtvej niečo také aj človek čaká a ona má za sebou komunitu celej Lordareonskej hordy. Už len preto dúfam, že z nej ďaľší boss nebude, pretože to by bol veľmi trápny koniec a opätovné vykrádanie sa.
Najviac ma mrzí ako k tomu celému prišli Night elfovia a že práve oni boli obeťou. Nelfovia sú pre mňa veľmi utláčaná rasa posledné roky, lebo hoci sa to na oko zdá, že im je v datadisku venovaného veľa obsahu, skôr sa bavíme o historických nelfoch. Títo dnešní alianční v kuse len o niečo prichádzajú a teraz už nemajú vôbec nič. Srdce ma bolelo keď sme prenasledovali Malfuriona po tom, že všetko s ním moja postava prežila. Kdežto hentým psom z gilneasu by som natrhol riť hneď. Kde si dovoľuje Genn vrčať že Sylvanas znesvätila Lordareonský trón? Čo on urobil pre to aby sa to nestalo? Len zavrel brány pred Lordareonskou alianciou keď potrebovali pomoc v boji s nemŕtvymi a teraz sa bije za to ako slúži ľuďom. Forsakeni majú na celý Lordareon väčšie morálne právo ako kedy bude mať henten debil. V Legione ma bitky medzi Sylvanas a ním veľmi bavili, škoda že ten koflikt prerástol do celo hordsko-aliančného aj keď sa tomu asi nedalo zabrániť...
A ešte sa chcem vyjadriť k špekuláciám, že Sylvanas slúži Old Gods... To si dosť nemyslím keďže ako nemŕtvu ju nemôžu ovládať a pri strenutí s Alleriou ju void vyhodnotil ako nebezpečenstvo.
A ešte jedno PS k lazy writtingu: Ak naozaj stačí na vypálenie mocného stromu sveta pár zapálených balistov, prečo sa musel Archimonde na ten Hyjalský šplhať a riskovať tam život keď stačilo z diaľky troška rozfúkať fire damage??? Facepalmujem veľmi

Walther 12.08.2018 20:28

Ona Sylvanas je zlá už několik datadisků. Křivdil bys ji, kdybys tvrdil že ne.

Shean 12.08.2018 04:17

MIluji Sylvanas konečně pořadný zaporak,doufam

Shean 12.08.2018 04:20

Btw,těšim se na Vanillu jak malé děcko

Yuuka 12.08.2018 14:15

@Shean A hrál jsi ji vůbec na oficu?

Hromovapest 13.08.2018 06:56

@Yuuka Pochybuju.

HonkL 13.08.2018 23:20

Vanilla a BFA je úplné veliký rozdíl... sylvanas je nic ve vanille

Korilastrasz 11.08.2018 17:49

Opravdu vynikající úvaha upřímně vůbec by mi nevadilo kdyby se svět wow přiblížil stylu zaklínače alespoň toho knižního přece jen VALKA JE VALKA a v zaklínači to bylo vynikajícne popsané být takový svět wow tak hned získá jiný náhled stejně tak Sylvanas

Aenar 11.08.2018 08:33

Super clanek! Uprimne doufam, ze se tak stane a bude svet opravdu brutalnejsi a temnejsi :-)

Shadowlenna 11.08.2018 06:42

Musim se jen smát jak všichni píšou a točej o tom jak je Sylvanas zlá a svině. Doufám že vám to hodí aspoň nějakou tu korunu a až si viděláte na pivo nezapomeňte si na znamení cti sundat kalhoty.
A pro všechny qq horďáky co brečej že půjdou k ali, převod stojí 30€ tak už jděte a nebrečte.

einfari 11.08.2018 08:03

https://www.youtube.com/watch?v=L8v1CGwqTR4

cerberos 11.08.2018 13:19

Ano zůstávám se Sylvanas i když jsem velice proti co provedla Teldrassilu,jenže začínal jsem wowko jako undead mage ve vanille a taky jsem velice dobře znal lore Sylvanas,jsem naštvaný na ni i za Undercity musela dopředu už vědět ,že o něj my Forsakens přijdem no nic jak se říká "změna je život" takže na Azerothu opravdu bude velice živo.......

godlike 10.08.2018 22:31

Já nevím co všichni mají.Sylvanas je tvrdej a přímej Warchief tak kde je problém?To že někteří nemůžou přejít oběti je vlastně v pořádku,ale na druhou stranu úplně mimo realitu.Vždy létají třísky když se kácí les.

Já osobně stojím za Sylvanas od začátku a nehodlám to měnit.Mám na to co dělá svůj názor a tím to končí.Tím chci říct,že každý má nárok na názor a ostatní by ho měli respektovat.Taky ho respektuju.Nelíbí se vám to ok ale netahejte mě do vaší nenávisti.

Da9nie0 11.08.2018 03:16

Tak např. mně se přestala líbit v událostech Cataysmu, kdy se přiblížila tomu, proti čemu bojovala, proti Arthasovi. Tohle je to, s čím mám problém já. Na druhou stranu v BfA její rozhodnutí docela chápu, jasně, určitě jí za to jako hráč Aliance nebudu mít rád, ale taky se kvůli tomu nebudu mísit mezi nějaký nenávistný debaty, někomu za názor nadávat nebo něco na takovýho.

godlike 11.08.2018 13:48

@Da9nie0 Jo chová se jak Arthas nebo se tomu blíží,ale jí nic nezbývá protože Forsaken se neumí reprodukovat.Takže aby přežili jako rasa holt musí ze sebe udělat malýho Lich Kinga

Da9nie0 12.08.2018 03:18

@godlike No, to je vlastně asi i dobře, nevím, kdo by WoWko dobrovolně hrál s vědomím, že v něm jsou reprodukující se mrtvoly

corpsen 10.08.2018 21:32

Jsou to děcka... konečně pořádnej evil warchief. Jen tak dál Sylvanas, dej těm měkotům co proto

Venaborn 10.08.2018 19:05

Kedže Wowko ma rating 12. Tak by som ďalšie Hry o Tróny nečakal.

Jikonekt 10.08.2018 22:23

To stačí, když tam nebude explicitně vidět krev a bradavky, umírat může kdo chce.... :_)

Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet